(parmak hesabı yapan sarhoş ejderha'ya selam, yola devam)
eğer karşılıklı nik altı girileri yazarlar arasına konmuş linkler (ör. köprüler, bağlar) olarak düşünürsek karmaşık ağlarda kullanılan bazı topluluk tespiti (community detection ama ben cemaat tespiti diye devam edeceğim) algoritmaları işimize yarar hâle gelebilir. herhangi bir yazarla aramda bir link olması illa onuna aynı cemaatte olduğumuz anlamına gelmez. ama ortak arkadaşlarımız çoksa bu olasılık artar. bir cemaate üye insanın sahip olduğu linklerin çoğunlukla cemaat dışı insanlar yerine cemaat içi insanlarla olmasını bekleriz.
bir defa problemi bir ağ üzerindeki düğümleri kendi içlerinde yaptıkları bağların yoğun ve dışarıyla yaptıkları bağların "az" olduğu gruplara bölme olarak tanımlarsak elimizde bir optimizasyon problemi kalır. herhangi bir aday cemaat bölünmesini değerlendirmek için amacımıza uygun güzel fonksiyon tanımlarız ve bu fonksiyonu en iyileyen bölümlemeyi yani cemaatleri bulmak için uğraşırız. bu işi de yapmanın şimdiye kadar denenmiş pek çok yolu var. benim sevdiğim bir tanesi için
http://aps.arxiv.org/... adresinde bulacağınız makaleye ve diğer bir kısım örnek için de bu makalenin verdiği referanslara başvurabilirsiniz.
"e madem elinde cemaat tespiti için bilinen çözümler var niye kastırıyorsun?" derseniz, yukarıda bahsettiğim tarzda bir çözümün ancak alakalı olduğunu düşündüğümüz yazarların arasına link koyarsak kullanılabilir hâle geleceğini hatırlatırım. halbuki en başta belirttiğim gibi benim derdim zaten yazar çitlerini bağlayacak, onların ne kadar alakalı ne kadar aynı cenahta olduklarını anlayacak bir yöntem bulmak. nik altı giriler aklıma ilk gelen yol. başka yollar var mı daha düşünmek lazım. ben de sesli düşünüyorum.