belki ilginizi çeker
  1. · ceyran dini
  2. · yol kavgası yüzünden insanları denize atmak
  3. · her siyah giyen küpe takan satanisttir
  4. · ermeniyalakalari info
  5. · itü
  6. · üç yaşında kıza türban taktıran zihniyet
  7. · ülkü ocakları
  8. · tsk nın eleştirilemiyor olması
  9. · cehalet
  10. · how can we go to sultanahmet
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · aşk
  3. · alex hagi den daha iyidir
  4. · author
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · itü sözlük
  7. · hagi dünyanın en iyilerindendi yalanı
  8. · gittigidiyor
  9. · 21 şubat 2008 kuzey ırak harekatı

cehalet  

sayfa  / 2
  1. cahillik, eğitimsizlik durumu.
    (wolfshade, 18.06.2004 14:54 ~ 08.05.2005 14:55)
  2. kimi insanlara göre ise cehalet mutluluktur.sırf onlar mutlu olsun diye diğerleri mutsuz olur.
    (bkz. temmuz 2004 sakarya hızlı tren faciası)
    (juda, 23.07.2004 17:19)
  3. mutlulukla mutsuzlukla alakası olmadığı gibi,açlık ve toklukla da alakası olmamasını dilediğim bir nevi vasıfsızlık hali.okulda alınan eğitimle çok da alakası olmadığını yavaş yavaş kavrıyoruz artık sanırım.iyi bi şey bu.
    (16 inç fileli çorap, 23.07.2004 21:18)
  4. statik, yüksek ataletli düşünce yapısı sonucu etkileşmeye ve iletişmeye kısacası öğrenmeye karşı geliştirilen savunma mekanizması

(bkz: cahil)
    (bkz: cahil cesareti)
    (skuba, 05.12.2005 00:52 ~ 00:52)
  5. cahil insanın saçtığı ışık
    (gatorade, 05.12.2005 01:46)
  6. türkiye'de sayıları o kadar artmıştır ki artık aydın fikirlileri bile yıldırmışlar, yönetimi ele geçirmişler, yanlarına yandaş bulup ülkeyi ılımlı islam bayrağı altında toplamaya başlamışlardır.
    (emrahman, 22.07.2007 20:54)
  7. cehalet asla ve asla ışık değildir(cahil insanın saçtığı ışık hiç değildir) aksine insanlığın en büyük düşmanı, yoldan çıkarıcısı, kokuşturucusu, pisliğe bulayıcısı, insanlığın tüm güzel yanlarını emen bir kara deliktir. yüz yıllar boyu insanlık kendine düşmanlar arayıp durdu, mükemmel olma yolunda tek engel oalrak gördükleri bu düşmanla amansız savaşlara girdiler, ve hep yenildiler çünkü düşmanları zannettikleri şey her ne ise düşmanları değildi. her başarısız olduğunda tekrar bir düşman arayışına girip onu yenmeye uğraştı ama çabaların nafile olduğu çok nadir kavrayabildi.

evet sayın okuyucu şeytan insanlığımızın en amansız en büyük düşmanı değil, o sadece bir katalizör bir tetikleyici, bir tutuşturucu, yapıştırıcı. en büyük düşmanımız yaratılış ile beraber bezendiğimiz cehalet. tanrı insanı yarattığında nefesini üfledi ama kendi gibi mükemmel olmasını istemediği için(ya da mükemmelliği kendisinin bulması için) insanı cehaletle bezedi, ve ona akıl verdi. cehaletle bezenen havva ve adem şeytana uyup akıllarını kullanamadıkalrı için cennetten sürülüp dünyaya atıldı lanetleri olan cehalet ve onu yenmek için kullanacakları "akıl" ile beraber.

(bkz: oy babo)
    (chixculub, 20.08.2007 16:35 ~ 16:36)
  8. (bkz: cehalet yenilmesi gereken en büyük düşmandır)
    (chixculub, 20.08.2007 17:12)
  9. arapça ''c,h,l'' kökünden gelen ve genel bir durum anlatımı için ''fealet'' vezninde olup, bilmemek demektir.
    (widowmaker, 27.09.2007 15:54)
  10. çok zaman kötü niyeti ve aptallığı örtmek için kullanılır.
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 18.11.2007 14:36)
  11. "cehaletin inanma sebebi olması hem çocukların neden herşeye inandıklarını hem de yetişkinlerin inanç düşkünlüğünü açıklayabilir: ne kadar cahilseniz o kadar inanırsınız ve ne kadar çok bilirseniz o kadar zor inanırsınız zira herşey inanılır olmaktan çıkıp şüphe perdesine bürünebilir. zaten herşeyin her an değiştiği, yüzyıllardır kuramlarının tepe taklak edilip yerine yenilerinin oturtulduğu bir dünyada insan neyin peşinden sonuna kadar gidebilir, hangi iddiaya inanabilir ki?" (bkz: hayalet gemi)
    (geber marla singer, 19.12.2007 08:14)
  12. insanı hayatın örseleyici gerçeklerinden, yıpratıcı kaygılardan ve ileriye dönük kara kara düşüncelerden koruyan kalın bir zırhtır. aptallık ile beraber kişiye büyük mutluluklar sağlar.
    (azwepsa, 19.12.2007 08:59)
  13. en tehlikelisi korunmaya kollanmaya çalışılanıdır. kesinlikle bir erdem değildir.
    (arapbebek, 14.05.2008 12:40)
  14. (bkz: dalalet)
    (pitis, 14.05.2008 12:42)
  15. (bkz: comfortably numb)
    (recai pengül, 28.05.2008 22:53)
  16. ing. ignorance

(bkz: ignorance is bliss)
    (bkz: matrix)
    (eva, 18.12.2008 22:37)
  17. kurtulmanın bazı şeylerin cahili olarak gerçekleşeceği hadise.
    (tatar, 23.03.2009 15:57)
  18. cehalet,
    seni bilmemekmiş meğer.
    acırım cahil kalanlara…
    (diazepam, 27.05.2009 13:52)
  19. cehalet, üzerine yazı yazabileceğimiz bomboş bir sayfadır; hata ise yazmadan önce silinmesi gereken karalama sayfası.

charles caleb colton
    (elifabeth, 16.08.2009 14:49)
  20. nefret ettiğim kavramlar halayımın en başını çeken sözcük.

bak sözlük; nefret duygusunu pek tanımayan, bu huyum nedeniyle de çevremdekiler tarafınca kınanan biriyimdir. ama bugün ya da bugünlerde yeni bir şey keşfettim ben cehaletten / sığlıktan ve bu kavramların kutsallaştırılmasından nefret ediyorum, tiksintiyle karışık bir duygu hissediyorum hatta, ne feci !

ama şimdi benim bu kavramlardan ne anladığımı açmam gerekiyor haliyle. nefret ettiğim cümle kalıpları şunlar, bak şimdi:

-- ideolojik tartışmayalım!
    -- siyasete girmeyelim yahu!
    -- arkadaşlar bu ortamda ideolojik ve sosyolojik tartışma yapmayalım lütfen!

insanlar bu sözleri sarf ediyor; çünkü siyasetten / sosyolojiden / bilimden nefret ediyorlar. geyik yapalım, iki de dedikodu, üzerine de iki espri patlattık mıydı değmeyin keyfime modu.

şimdi, bunlar tabiî ki yaşamın içinde olması gerekenler, ama benim kızdığım nokta bunu hayat biçimine getirilmesi. hatta onlara göre ciddi konulardan konuşan insanları küçümsemeleri; hah şunlara bak dünyayı kurtaracaklarını zannediyorlar bakışları.

katlanamıyorum!

basit yaşamak, hayatı basit algılamak farklı bir şey. yapabilenlere saygım sonsuz, ne ala der kendisinden bir şeyler öğrenmek için yanıp tutuşurum. ama ne zaman bir şeyle ilgilenmemeyi kutsallaştırıp diğerlerini küçümser davranışlar içine girilirse nefret katsayım tamda o anda had safhaya ulaşıyor, kendimi bile tanımıyorum.

velhasıl; gelin ideolojik tartışalım! artık kahrolasıca cehaleti kutsallaştırıp durmaktan vazgeçelim lütfen. lütfen!
    (aglaures, 17.08.2009 22:38)
  21. cehalet ne kadar artarsa, ölüler yaşayanlar üzerindeki etkilerini o kadar artırırlar. medeni, halklarının eğitim seviyesi yüksek ve zengin ülkeleri yaşayanlar; cahilliğin alabildiğine yoğun, eğitim sistemleri olmayan ve geri kalmış ülkeleri ise ölüler yönetir. ölülerin yönettiği ülkeler ise yok olmaya mahkumdurlar.

(bkz: şeriat)
    (bkz: töre)

şeriat sistemi, dine dayalı bir sistem olduğundan dolayı, şeriat sistemiyle yönetilen insanlar hala binlerce yıl önceki kurallar ile yönetiliyor(bkz: iran)(bkz: vatikan). hem dinler kendilerini öyle bir şekilde sağlama almışlar ki, üzerine yenisini koymak istesen deli gözüyle bakıyorlar. töreler desen öyle. doğuda çoğu yerlerde onlarca yıl önce ölmüş dedelerinin kurallarıyla yaşıyorlar. neden? çünkü üzerine kimse yenisini koyamıyor.

not: ulu önder atatürk'ün başlattığı aydınlığı devam ettirebilseydik, üzerine daha fazlasını koyabilseydik, atatürk bizim için sadece aydınlığı başlatan önder olurdu. ama ülkemizde eğitimsizlik o kadar fazla ki, hala atatürk'ü arıyoruz, gelsin bizi kurtarsın diye.
    (koyden indim sehre, 11.09.2009 19:30)
  22. inandığın şeyi sorgulamadan, körü körüne inanmak.

ister allah'a inan, ister evrim teorisine inan, ister dünyanın saksı kafalı uzaylıların bir dönem ödevi projesi olduğuna inan, eğer bu inancı sorgulamıyorsan, körü körüne inanıyorsan, cehalet içindesin.
    (skuba, 29.09.2009 01:32 ~ 01:36)
  23. (bkz: bir insanın sevilmeme nedeni)
    (düngecebirhalüsinasyongördümanne, 29.09.2009 01:33)
  24. eşekliğe oranla daha daha kolay telafi edilebilen, eğitimle düzeltilebilecek insanı özellik.
    (bkz: eğitim cehaleti alır eşeklik baki kalır)
    (oquxixupo, 15.10.2009 18:07 ~ 18:08)
  25. bazen korkmak, bazen korkmamak, gözünün önündekini görememek, gördüğünü anlayamamak, izah edilmeyeni yok saymak, dünyayı gördüğünden ibaret sanmak ve sürekli yeni sınırlar koymaktır.
    (ekapus, 19.10.2009 10:39)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil