catch me if you can 

adana çık aradan

1. frank abagnale jr'ın gerçek hayat hikayesinden beyaz perdeye uyarlanmış bir film.* frank 60'larda babasının verdiği 25 dolarlık çek hesabıyla başlayıp milyonlarca dolarlık dolandırıcılık yapar. lisede vekil öğretmen olarak sahte meslek hayatına başlayıp, pilot, doktor, avukat olarak sahte diplomalarla çalışır. yüzlerce sahte çek yazar ve basar. daha ilgi çekici olan bütün bu işleri yaptığında 19 yaşını doldurmamış olmasıdır. peşine düşen fbi mali şube ajanı carl hanratty kovalar o kaçar. bu iş böyle gider.
    frank abagnale jr rolünde leonardo dicaprio, fbi ajanı carl hanratty rolünde tom hanks ve frank'in babası frank abagnale sr rolünde christopher walken var. martin sheen de kısa bir bölümde görülebilir. yönetmen steven spielberg.
    müzik spielberg'in favorisi john williams'tan. döneme ait birçok şarkı duyulabilir. (bkz. frank sinatra)
    imdb gerçek frank abagnale jr'ın iq'sunun 136 olduğunu belirtmiş. olayın gerçekliğiyle ilgili birkaç enteresan detay için:
    http://www.chasingthefrog.com/...
    (spyder, 31.03.2004 08:42)

2. türkiyede sıkıysa yakala adıyla yayınlanmıştır.
    (uzun kesilmiş kereviz, 15.01.2007 10:30)
  3. kitabı filminden daha eğlencelidir. filmde bir çok ayrıntı verilmemiştir....
    (seanpenn, 15.01.2007 10:36)
  4. bundan yaklaşik 1 sene önce babam ile bu filmi izlerken şöyle bir şey olmuştu:
    babam: bu ne lan böyle!..ne kadar uçmuşlar heriflere bak adam bunları yapacak da yakalanmayacak...(baba küfürü)

neyse efendim babam yattı ben izlemeye devam ettim "çok şahane, süper valla" diyerekten.filmin sonuna geldi ve "bu film frank abangale jr'ın gerçek hayat hikayesinden uyarlanmıştır" seklinde jenerik akmaya başladı...ben mi?...ben ise canhıraş babamı uyandırmaya çalışıyordum.
    (red zeppelin, 15.01.2007 10:43)
  5. 3 kez izlediğim ve her izleyişimde ayrı bir zevk aldığım film. kitabını da okumak gerekmiş ayrıca daha fazla ayrıntı ve heyecan kitapta mevcut. izledikten sonra insanın içinde garip bir şekilde abagnale olma isteği doğuyor.

(bkz: yakışıklı zengin kaliteli nazik iyi sevişen erkek)
    (langstrand, 07.02.2007 18:13)
  6. filmi sevdiyseniz tek tavsiyem kitabını okumanızdır. zira bizzat frank william abagnale jr.'nin yazdığı aynı isimli kitapta bulunan bir çok ayrıntıya filmde (belki de haklı olarak) yer verilememiştir.

---<spoiler>---
    ayrıca bilinmesi gereken (yanlış anlaşılan) önemli bir nokta da bu çılgınlığın (-kendisini hiçbir üst düzey dolandırıcı gibi hırsız olarak görmüyor, "hırsız soyar, fakat ben istiyorum, onlar da veriyor. ben hırsız değilim"-) nasıl başladığı. frank ilk olarak 15 yaşında babasını dolandırarak başlıyor. babasının kendisine aldığı ford marka arabanın benzin ödemelerine parasını yetiremediğini söyleyip babasının benzin kartını alıyor. fakat bir gün "x kadar benzin alana 4 lastik bedava" yazılı bir benzinciden içeri girince macera başlıyor. pompacı * ile anlaşıp sadece benzini alan frank, 2 lastiğin de parasını alıp tüm lastikleri benzinliğe bırakıyor. *
    böylece babasını dolandırmaya başlıyor frank. fakat bütün bunların sebebini ise şöyle açıklıyor : "birgün arabamla giderken bir kırmızı ışıkta durdum, orda duran kızın bana nasıl baktığını gördüm ve hayatım o gün değişti. bütün bu üçkağıtlar hep kızlar içindi."
    ---</spoiler>---
    (neverlander, 03.04.2007 20:06)
  7. izlendikten sonra "fbi'da çalışmak bu kadar kolay mı?" dedirten film...
    (carpedieeem, 03.04.2007 20:09)
  8. seneler evvel görüp tadı damağımda kalan, daha sonra torrent ortamında rastlayıp hevesle indirdiğim, spielberg ustanın sanat yönetmenliğini konuşturduğu,
    tom hanks ve leo dicaprio'nun uyum içinde çalıştığı, şahane bir jeneriğe sahip olan mükemmel film...

eğlencelik, tekrar tekrar izlenesi olması bir yana, aynı zamanda yıldızlar geçididir. tom hanks, leo dicaprio, frank'in babası rolünde cristopher falcon, ellen pompeo, jennifer garner... böyle olunca oyunculuklar da alıp başını gidiyor... fbi ajanlarının kadraja silahlarıyla girdiği, frank'in iki dakikada barry allen oluşu ve benzerleri için tekrar tekrar izlenmesi gereken film...

en tüyler ürpertici olan kısmı ise, bütün filmin inspired by a true story olmasıydı...
    (itülmüş, 30.10.2007 21:58)
  9. (bkz: yakala yakalayabilirsen)
    (hayri potur, 02.03.2008 22:27)
  10. leonardo dicaprio'nun en iyi performanslarından birini sergilediği, gerçek bir hikayeden uyarlanmış senaryosu ile eğlenceli vakit geçirten film. tom hanks de, tahmin edeceğiniz üzre, harikaydı zaten.
    (rahmetli baskan kennedy, 02.03.2008 22:43)
  11. atv de yayınlanan filmde yakala yakalayabilirsen yazmaktadır.oysa ben sıkıysa yakala olarak biliyordum.
    (probis, 01.07.2008 19:15)