belki ilginizi çeker
  1. · carmina burana o fortuna
  2. · o fortuna
  3. · carl orff
  4. · müzik duyunca tepki veren hayvan
  5. · enigma
  6. · o fortuna
  7. · 22 eylül 2007 cso açılış konseri
  8. · luna
  9. · gürol ağırbaş
  10. · carl orff
gündem
  1. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  2. · google wave
  3. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  4. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  5. · the twilight saga new moon
  6. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  7. · darwin i bitiren balık
  8. · kötü seks yaptığım biriyle ilişki yaşamam
  9. · yasin hayal

carmina burana  

sayfa  / 2
  1. dinlendiğinde insanı eski amfi tiyatrolardan birinin ortasında hissettiği çok güzel bir opera, faşizme övgü için yazıldığı söylenir, eserin sahibi carl orff'tur, latince sözlere sahiptir,25 bölümden oluşur. oliver stone'un the doors filminin soundtrack'inde de mevcuttur.
    (spitfire, 11.01.2005 10:17 ~ 10:18)
  2. (aqua, 11.01.2005 23:16)
  3. (bkz: carl orff)
    (lillymarlin, 11.01.2005 23:46)
  4. ortaçağda alman rahipler tarafından yazılmış din dışı*** şiirlerin carl orff tarafından 1930larda bestelenmesiyle oluşmuş klasik. carmina burana yamulmuyorsam beuren şiirleri anlamına gelir ve benedickten tarikatından rahiplerce yazılmıştır. eser latinceyle başlar, ortalarda orta-yüksek almancayla devam eder ve son kısmında tekrar latinceye döner. budur.
    (telperion, 12.01.2005 00:31 ~ 00:34)
  5. cenk ve erdem bir aralar jenerik olarak kullanmıştır..
    sözleri de:
    "yatciz kalkciz..
    sabah olcek..
    hatta gitcez yine biz..
    otbüs minbüs..
    kümülüs nimbüs..
    dur kalk in bin çaresiz..
    her gün her gün..
    çekilir mi.. gidilir mi radyoyaa...." diye giderdi...
    (the acme, 12.01.2005 00:38 ~ 00:38)
  6. bir gün bir film çekecek olursam, mutlaka ama mutlaka, tuvalette zıçan insan sahnesinde kullanacağım, müziğin kuvvetlenmesine tuvaletteki adamın mimikleri ile destek vereceğim ve en sonunda sifon sahnesiyle bitireceğim sahnenin şarkısıdır.
    (kornish, 12.01.2005 00:55)
  7. 1803'te christoph von aretin'in rahip beuren manastırında bulduğu manuscriptin(bkz: el yazısı) en başında çarkıfelek bulunmaktadır.

çarkın üst tarafında 'regno'(bkz: ben hükmediyorum) sözü ile bir kral bulunmaktadır,
    sağ tarafına indiğinizde 'regnavi'(bkz: ben hükmettim) sözü ile bir şahsiyet görürsünüz
    çarkın alt tarafındaki 'sum sine regno'(bkz: benim hiç bir hükmüm yok) diyen varlıktan devam sola doğru bakarsanız oradada umutlu bir kişinin 'regnabo'(bkz: ben hükmedeceğim) sözcüklerini sarf ettiğini görürsünüz.

tüm bunlardan maksat ise çarkın sürekli döndüğünü ve zengin olan bir kişinin yarın fakir, fakirinse yarın zengin olabileceğini insanlara anlatmaktır.

bu resmin altında ise kaderin çirkefliği hakkında bir name yazılıdır.
    (game insane, 26.01.2005 22:49 ~ 22:52)
  8. aşmış, yemiş, bitirmiş eser...
    (culdesac, 06.02.2005 10:20)
  9. gelmiş geçmiş en ihtişamlı girişe sahip eserlerden birisidir. ilk kısmı çok meşhur olsa da bence tamamı güzeldir. kim yazmış olursa olsun insanlık adına sahip çıkılması gerekir.
    (gelecegim, 06.02.2005 21:41)
  10. carl orff tarafından bestelenmiş ve dinlendiğinde insanı kardeşlik düşüncelerine iten, sscb zamanının kızıl ordusu tarafından çok güzel seslendirilen ve genllikle onların bestelediği sanılan opera.
    (aziz, 19.11.2005 02:22)
  11. özellikle girişi adamı tepetaklak eden saheser.
    (kurabiye, 19.11.2005 02:25)
  12. o fortuna
    velut luna
    statu variabilis,
    semper crescis
    aut decrescis;
    vita detestabilis
    nunc obdurat
    et tunc curat
    ludo mentis aciem,
    egestatem,
    potestatem
    dissolvit ut glaciem.

sors immanis
    et inanis,
    rota tu volubilis,
    status malus,
    vana salus
    semper dissolubilis,
    obumbrata
    et velata
    michi quoque niteris;
    nunc per ludum
    dorsum nudum
    fero tui sceleris.

sors salutis
    et virtutis
    michi nunc contraria,
    est affectus
    et defectus
    semper in angaria.
    hac in hora
    sine mora
    corde pulsum tangite;
    quod per sortem
    sternit fortem,
    mecum omnes plangite!
    (lillith, 08.01.2006 13:55)
  13. bir bölümü archipoeta (umberto econun baudolino kitabında da bir karakterdir ayrıca) diye adlandırılan ama gerçek ismi bilinmeyen kişi tarafından yazılmıştır.
    (panavision, 28.01.2006 03:12)
  14. her dinleyişimde aklıma ateş hattı'nı getiren eser. ne istedin bizden reha muhtar?
    (rasmus, 02.09.2006 19:42 ~ 12.12.2008 00:50)
  15. apocalyptica'nın da başarıyla yorumladığı eser
    (kaiser sose, 02.09.2006 23:57)
  16. ülker rodeo reklamında fon müziği olan, genellikle film fragmanlarında görmeye alıştığımız şaheser.
    (bkz: gaza getiren müzikler)
    (alatrka, 04.04.2007 21:24 ~ 21:26)
  17. cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası şefi rengim gökmen'in eser hakkında yorumu:

"carmina burana türkiye'de dinlendiği kadar hiçbir ülkede dinlenmez. sanki carl orff, carmina'yı türkler için bestelemiş. çok yalındır, algılaması basittir. hem haşmetli, hem de sevecen lirik pasajları olan bir eserdir. hatta buna kendi aramızda carmina buhrana deriz. ama bu türkiye'nin buhranı tabii, yapacak bir şey yok."
    (zarpandit, 18.07.2007 11:07)
  18. kompozitör carl orffun ortaçağ temalı baş yapıtı. her dinlenişinde bünyeni sarsan yapısından ödün vermemekte bu eser. ayrıca 1981 yapımı excalibur filminde de bu esere rastlanır. ulusal bordeaux orkestrası'nın yorumu için; http://www.youtube.com/...
    (sarmalak, 18.08.2007 22:20 ~ 22:23)
  19. bugün saat 17:30'da odtü stadyumunda izlenebilir hatta dinlenebilir eser.

öğrenci: 2 ytl bu arada. sudan ucuz
    (la mer, 22.09.2007 16:25)
  20. carl orff'un bestelediği şaheser, dinlenmesi keyifli operadır. en önemli bölümü "o fortuna"dır ve bu kısımda der ki; "talih dünyayı yönetir" dinlerken tek bir kelimesinin dahi ne anlama geldiği bilinmese de dinleyene müthiş keyif veren, keskin geçişleri olan, etkileyici bir eserdir.
    ayrıca;
    özellikle artistik patinaj şampiyonalarında çok fazla kullanılır ve sporcuların artistik sunuları, teatral kısımları için çok fazla imkan tanıyan bir parçadır. ayrıca "o fortuna" kısmında bir zamanlar bu marina anissina ve gwendal peizerat çiftinin dünya ve avrupa şampiyonu olmasını sağlayan ve ayrıca hafızalardan asla silinmeyecek olan mükemmel şovlarının müziğidir.
    (bkz: marina anissina gwendal peizerat)
    (kimulanbendenönceludmilladiyekayıtolan, 03.12.2007 00:27)
  21. "güvenliğim ve erdemim

şimdi küskünler bana

tutku,sevgi ve yenilgi

hep de karşı karşıya"

der, o fortuna kısmında.
    (mabel, 04.03.2008 16:16 ~ 16:17)
  22. kaşık kaşık acı biber yemek gibidir. girişiyle çıkışı çok ihtişamlıdır ama ortası karnınızı doyurmaz.
    (togisama, 09.03.2008 14:09)
  23. eskişehir büyükşehir belediyesi senfoni orkestrasının 2008 - 2009 sezon açılış konser eseri olup 18 ekim 2008 saat 20.00 da bizleri beklemektedir.
    ama hemen şimdi dinlemek istiyorum, okudum aklıma düştü keşke dinleyebilsem diyenler için;

http://www.youtube.com/...
    (mornemeses, 18.10.2008 16:06 ~ 28.05.2009 16:34)
  24. çok bilmişlik gibi olmasın, ukalalık yapan bizden değildir ; ancak carmina burana opera değil, oratoryodur.

ayrıca akılalmaz uzun ve buluşsuz müziğiyle çok da sıkıcı bir orotoryodur. ben carmina burana seviyorum diyen kişilerin de çoğu bilindik nakarat kısmını dinlerler. halbuki carmina burana 1 saate yakın sürmektedir, ve o bahsedilen bölümün toplam uzunluğu 5 dakika falan.
    (scherzi, 21.11.2008 13:27)
  25. yaklaşık 71 dakikalık olan eseri dinlemek için,

http://fizy.org/...
    (ederlezi, 30.01.2009 12:14)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil