caretta caretta 

adana çık aradan

1. dünyanın sayılı büyük kumsallarından biri olan patara sahilinde 1988de caretta carettaların populasyonunun keşfedilmesiyle bu sahil özel koruma alanı statüsüne alınmıştır. ayrıca köyceğiz-dalyan bölgesi de bu kaplumbağaların yaşam alanları arasındadır. c.caretta yuvalamalarının dalyan'da haziran, patara'da ise temmuz ayında yoğunlaştığı saptanmıştır.
    (havuçlubulgur, 18.04.2004 15:16)

2. devasa boyutlarda deniz kaplumbağası. her ne kadar koruma altına alınmış olsa da, sayıları azalmaya devam etmektedir.
    (aqua, 15.08.2004 05:28)
  3. (bkz. dalyan)
    (homo erectus, 15.08.2004 09:20)
  4. yumurtalıkta görüldüğü yıllarda göze gözlük ağza şnorkel fellik fellik aradığımız, bulduğumuzda ise insanlardan ürkmedikleri için uzun uzun takip edip sonunda sıkıldığımız deniz kaplumbağası türü.
    (krm, 25.08.2004 20:59)
  5. bir efsane 2004 yazında artık olimpostan çok karşıdaki ceneviz koyunun arkası olan sazak koyunda takıldıklarını söyler.
    (puzzle, 11.11.2004 23:12 ~ 23:12)
  6. dalyan'da doğal yumurtlama alanları belli sınırlar içine alınmış olsa da belli belirsiz işaretlendiği için kimsenin farketmediği, hatta üzerinde kalabalık bir grup halinde yürüken "aaa şimdi buraya mı yumurtluyor bu hayvancıklar? ay çok merak ettim, acaba altımızda yumurta var mı şu an?" diye sorular üretip, rahatsızlık verdiğimiz kaplumbağa türü.
    ayrıca ben hep üzülmüşümdür, yazık bu hayvanlar o ağır kabukla o dalgaların, o akıntıların arasında nasıl da uğraşıyorlar kıyıya çıkmak için diye. çıksalar da ayrı bir sorun! sen bırak yavruları hiç birşey olmamaış gibi uzaklaş olay mahallinden orası kolay ama o yavrular ne yapsın?!?! dalyan'ın kumsalının şekli malum; bir taraf deniz bir taraf sazlıklar. öğrendiğime göre yavrular yumurtadan çıktığı zaman ayın ışığını takip ederlermiş ve şansları varsa ay ışı denize doğru yol gösterirmiş onlara. aksi takdirde sazlıkların arasında kaybolurlarmış ve de orada yaşayan mavi yengeçler onları bir güzel mideye indirirmiş.. çok dramatik anlatmışlardı vallahi etkilenmiştik biz...
    (pırtike, 02.12.2005 00:14)
  7. (bkz: minta)
    (myrmidon, 02.12.2005 00:57)
  8. fethiyede zamanında bir barın adıydı bu. ama şimdi var mıdır, yaşar mıdır bilmem. çalış plajındaydı.
    (betty blue, 02.12.2005 01:36)
  9. adi deniz kaplumbağası.

üst kabuğunda 5 çift costal plak bulunur. nuchal plak 1. çift costal ile temastadır. bacakların diz kenarlarında en fazla iki tırnak vardır. sırt tarafı genel olarak kırmızı kahverengidir.
    (ichgeheindaskino, 19.03.2007 01:42)
  10. bu hayvanoğlu hayvanlar yumurtadan erkek çıkarken 32 derecelik havada cinsiyet değiştiriyorlarmış. ne lan bu böyle nasıl iş.
    (wondrous, 20.07.2007 07:47)
  11. ülkemizde ilk defa bir caretta carettaya verici yerleştirilmiştir.böylece bu hayvanların gizli yaşamı keşfedilecektir.
    (değiştir bu ne ya, 20.07.2007 08:22)
  12. antalya lara sahilinde;caretta carettaların yumurtalarından çıkmalarını bekler, çıkmaya başladıkları zaman da gece olduğunda kampın bütün çocukları birleşir, el fenerleriyle bütün yavrucakları bulur,kovalara toplar ve annelerini bulsunlar diye denize atardık..
    (chat noir chat blanc, 20.07.2007 10:32 ~ 10:33)
  13. mersin kazanlı kasabası kıyılarına da yumurtalarını bırakan devasa tospağa.

haluk leventin çalışmalarıyla her sene kazanlı da caretta caretta festivali düzenlenir.

çoğu acemi pek çok grup sahne alır, güncel parçaları öyle böyle söylerler. yüksek ses hayvancağızları rahatsız ediyor mudur bilinmez.
    (namaste, 20.07.2007 10:57)
  14. kıbrıs'ta maraş ve magosa bölgelerine de yumurtalarını bırakan kaplumbağa türüdür. sırf bu hayvanları görebilmek ve yumurtalarını koruyabilmek için almanya ve ingiltere'den gelen turistlere rastlanıldığında türkiye' de ve avrupa arasında çevre bilinci konusunda rahatlıkla bir kıyaslama yapılabilmektedir.
    (dünyayı kurtaran adam, 01.08.2007 17:24)
  15. aradan uzun yıllar geçsede, çiftleşmek veya yumurta bırakmak için dogdukları sahile geri dönerlermiş

birde sevindirici haber, olympos sahilinde sayıları artmış.
    (ihtiyacım yok, 26.09.2007 05:39)
  16. anamur'un pullu yöresindeki kumsala da pek çok caretta caretta yumurtalarını bırakır. çocukluğumuzun vazgeçilmez zevkleri arasındaydı küçük küçük, dünyaya yeni gözlerini açmış caretta caretta'ların deniz ile buluşmasını izlemek. o zamanlar pek de popüler değildi "caretta caretta'ları koruyalım", "türkiye çöl olmasın" gibi söylemler. ve o zamanlar daha sakindi sahil şeridi. sadece bu sevimli yaratıkları izlemeye meraklı tonton teyzeler ve amcalar birkaç tane de yolu anamur'a düşmüş yabancılar izlerdi bu seronomiyi. sesizce izlerdik caretta'ların su ile vuslatını. yolunu şaşıran birkaç tane yavruyu da zevkle bırakırdık denize. ve belki de bir daha göremeyeceğimiz carettalara veda ederdik.

şimdilerde çok kalabalık oluyormuş. zaten son altı yıldır çok az gidebiliyorum anamur'a. birçok değer gibi o zevkimiz de mazide kaldı...

(bkz: hey gidi günler)
    (karizmatik, 26.09.2007 05:54 ~ 05:56)
  17. bunları öldüren haluk levent'tir. bakın yemin billah tillah ediyorum, haluk levent kurutmuştur bu güzelim canlıların soyunu.

yıllar öncesi, ne zaman bilmiyorum, kanalın birinde gördüydüm. bir haluk levent ve bir kaplumbağa akdeniz sahillerinden birinde batan güneşe karşı durmuşlar, mister levent kaplumbağanın başına eğilmiş, elinde bir gitar bağıra çağıra, saçlarını savura savura serenad yapıyordu. kağlumbağanın su yeşili gözlerindeki azap, bırakın dünyaya bir yavru getirmenin mutluluğunu, resmen nefes alıyor olmanın zaruretinden bile büyüktü. hiç laf etmeyin, durum budur.
    (vandal mimar, 19.02.2008 18:37)
  18. sürat teknesinin üzerinden geçmesi sonucu kaburgaları parçalanan bir caretta caretta.. dün akşam gelen telefondan sonra dayanamadım gittim gördüm bugün. kauğu boydan kırılmış. hareketsiz duruyodu öylece '' ölmüş bu abii '' dedim '' arka patilere bak kıpırdıyo, merak etme yaşıyo '' dedi. üzüldüm.

kırık bir kabuk ve çektiği acı..

iyileşeceği günü sabırsızlıkla bekliyoruz.
    (kazein, 08.06.2008 22:34)