görseller
capricacaprica
caprica 
belki ilginizi çeker
  1. · karl agathon
  2. · william adama
  3. · lucy lawless
  4. · number six
  5. · cylon
  6. · hera agathon
  7. · battlestar galactica
gündem
  1. · her yerinden öpüyorum rüştü
  2. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  3. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  4. · yaran diyaloglar
  5. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  6. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  7. · google wave
  8. · morrissey
  9. · guitar effects processor

caprica  

1. battlestar galactica dizisinin spin off'u olacak dizi. battlestar galactica'da geçen olaylardan 50 yıl öncesini ve cylonların yaratılmasını anlatacak.
    (theodenking, 08.11.2007 18:19)
  2. yayınlanan fragmanı:
    http://www.scifi.com/...

öğrendiğim kadarıyla on iki koloninin refah içindeki merkezi caprica'da yaşayan iki aileye odaklı bir hikaye olacak. biri ziyadesiyle tanıdığımız adama ailesi iken öbürü de graystone ailesi.

dizinin en kilit noktası battlestar galactica'dan elli yıl önce ilk yapay zekaya sahip robotun yani ileride on iki koloninin en büyük baş belası olacak cylonların yapılma arifesinde başlaması. otuz yıl öncesinde de ilk insan-cylon savaşının koptuğunu düşünürsek yirmi yılda gelişen bu hızlı isyanın detaylarından tut belki saul tigh etten kemikten william adama ile takılırken ne ara cylon modeli olarak araya sokuldu, dünyayı gördü ve geri geldi gibi detayları alabiliriz.

dizinin zaman sürecini düşününce "yirmi yıl içinde nasıl bu makineler kendi aralarında organize oldu, insan bedeni üretme teknolojisini çaldı (fragmanda insanların bunu çok önceden bulduğu ima ediliyor gibi) ve ayrıca yeniden dirilme teknolojisini tasarladı" gibi bir sürü soru kafama doluşuyor.

öte yandan fragman insan görünümlü cylonların* tost makinelerinden önce yaratıldığını da vurguluyor. iki kopya görüyoruz, ve hatta galactica'da pek sık duyduğumuz replikler de var: "i'm not a person, but i feel like one"

"she is a machine!" "she is a copy, but a perfect copy."

okuduğum yazılarda en ilgimi çeken karakter daniel graystone.

"cylonların babası" olarak geçen bir bilgisayar mühendisi. özetle cylonları yaratan adam bu galiba. acaba cylonların "one god" diye sayıkladıkları isim bu kişi mi, ya da galactica'nın bir yerinden fırlar mı merak etmiyor değilim. zaten dizide cylonların tek tanrı saplantılarının sebebi de açıklanacakmış. (graystone'un tanrı kompleksi vardır belki robotları da ona biat etmesi için programlamıştır, çok basit oldu farkındayım, ama ya bu adam final one ise değil mi sevgili galactica severler? hoş bu da mantıklı gelmedi, son on bölümde tanıtması çok zor bir karakteri. gene biz klasik isimler olan laura roslin, william adama gibi isimlere bağlı kalalım aday olarak)

dizideki en önemli isim ise hukukçu joseph adama, yani william adama'nın babası; avutkat romo lampkin'in hocası, haliyle lee adama'nın da dedesi. (torun dedesine çekti)

en bomba detaylardan biri tamara adama, yani joseph adama'nın ölmüş kızının robot teknolojisiyle dirilme öyküsü. (tamara da tam korku filmi kızı ismi hakikaten) yanlış okumadıysam daniel graystone'un kızı zoe da tamara ile birlikte bir intihar bombacısı yüzünden ölüyor. hatta ilk cylon üretimi zoe'nun dnasından yola çıkılarak yapılıyor ve adama da ölen kızını geri getirme sevdasına kapılıyor, ama sonra pişman oluyor. güzel bir hayvan mezarlığı hikayesi gibi.

ayrıca dizide politeist olan on iki koloni halkı içinde monoteist düşünce taraftarlarını ve yayılma sürecini de izleyecekmişiz.

ordan buradan çeviri yaptım, artık ne kadarı tutarsa. dizi başladığında izleyip duruma göre düzeltirim.
    (iao, 28.08.2008 15:01 ~ 15:06)
  3. (jugador, 28.08.2008 15:03)
  4. battlestar galactica takıntısına ilaç gibi gelecek yapım.

so say we all!
    (geber marla singer, 28.08.2008 15:20)
  5. battlestar galactica külliyatında on iki koloninin merkezidir. başkenti caprica city olup en önemli şehirlerinden biri de delphi'dir. alt ve üst sınıf ayrımının dile getirildiği dirty hands adlı bölümde de tauron ve virgon gezegenleriyle birlikte yüksek yerlere gelmek için doğmanın şart olduğu gezegenlerden biri olarak geçtiğini görüyoruz. gemenon, sagittaron ve aerelon gibi fakir kolonilerde doğmanın hayata geriden başlamaya eşdeğer olduğu da vurgulanıyor.

on iki koloninin başkanlığı burada bulunur. politika ve sanatın odağı olmasının yanı sıra askeri merkezlerden biridir. diziye damgasını vuran adama ailesi de caprica kökenlidir.

ismini burçlardan alan tüm on iki koloni gezegenleri gibi caprica da ismimi, capricorn yani oğlak burcundan almıştır.

ikinci cylon saldırısı sırasında burası da nükleer bombalarla ağır hasar görmüştür, kalan bir avuç insan samuel anders önderliğinde cylonlara karşı direnmiştir. athena'nın okunu bulmak için laura roslin tarafından gönderilen starbuck direnişçilerle karşılaşmış ve daha sonrasında bir kurtarma operasyonuyla sağ kalanlar gezegenden kaçırılmıştır.
    (iao, 29.08.2008 00:00)
  6. pilot bölümü paylaşım ortamlarına düşmüştür.
    (theodenking, 14.04.2009 11:21)
  7. pilot bölümü ile battlestar galactica dizisine birçok yönden ışık tutmuş yine ronald d. moore imzalı güzel yapım. ilk bölüm (daha doğrusu pilot bölüm) ile çok kafamızda çok şimşekler çaktı ve aydınlandık. açıkçası bu kadar başarılı bir yapım olacağını tahmin etmiyordum.

ve en güzel aydınlanmayı ise devirde çok tanrılı dinlere olan inanç hakimken, cylonlar'ın tek tanrılı dine olan inançları ile ilgili kısımlarda yaşadım. o değil de gerek galactica'nın son bölümlerinde gerekse bu dizinin başlangıcında cylonlara bir iade-i itibar söz konusu. belki tam olarak öyle değil de ne bileyim cylonları sevdirmeye çalışıyorlar. o kırmızı gözleri gördüğüme hiç bu kadar sevinceğimi düşünmemiştim.

kıssadan hisse battlestar galactica'nın öncesinde neler yaşandığını öğrenmenin en zevkli yolu bu diziyi izlemek. belki de tek yolu. teorilerden sıkıldıysanız artık gerçekleri öğrenme vakti.
    (jugador, 18.04.2009 08:54)
  8. dizi benim açımdan güzel başladı. sylonu görünce oyuncağını kaybedip bulan çocuk gibi sevindim. dizinin diğer bölümlerini sabırsızlıkla bekliyorum.
    (minas, 19.04.2009 13:35)
  9. büyüyünce abisi* gibi olacak bu dizi. büyüyünce çok canlar yakacak, herkesi peşinden sürükleyecek.

bu galactica senaristlerinde acayip bir büyü var, tam çözemesem de, ahir zaman peygamberleri ile ilişki yaşadıklarını düşünüyorum; 40 dakkaya ya da yetmedi bir buçuk saate her seferinde felsefe, psikoloji, bilim, var oluşsal sorunlar, günlük insan sorunları ve tarihsel dersler gibi şeyleri yoğun bir şekilde sığdırırken sürükleyicilikten de hiçbir şey yitirmemek gibi bir hünerleri var..

sanal gerçeklik odası'nın daha çok üzerinde yoğunlaşılması gereken bir konu olduğunu ve psp'de oynanabilecek en güzel oyunun patapon olduğunu daha önceden yazmıştım, gururlu ve mutluyum o yüzden. senaristlerle kafamız aynı çalışıyor.

ilk pilot bölümde sanal gerçeklik üzerine söylenen, "elbette ilk buraya geldiğimizde uyuşturucu ve grup sekslerle ilgilenmiştik, şimdi başka bir şey bulduk" sözleri üzerine uzun uzun yazılmayı hak ediyor ama zerre umurumda değil, ben yazmam, yazdığıma değmiyor çoğu zaman, o yüzden kim yazarsa yazsın.

bu pilot bölümü yayınlanmadan önce müneccim boku yemişim gibi, ileride bilim sayesinde "ölüm tek gerçektir" sözünün hepimizöleceğizgillerin içinde patlayabileceğini de yazmıştım.. dizinin senaristleriyle bu konuda da yollarımız kesişti çok güzel oldu ben çok güzel elektrik alıyorum senelerdir bu senaristlerden.

bear mccreary'nin gene ekipte olduğunu duyunca sevinçten havalara uçtum, beethovendan dokuzuncu senfoniyi açıp ağladım, ellerimde simit susamları vardı, kalbimde bir kuğunun.. ehhh.. öf. neyse. panikatak geçirdiğim günden bu yana iyi değilim ben.
    (geber marla singer, 24.04.2009 07:30 ~ 08:42)
  10. ***spoyler***

pembe bir bilim kurgu dizisinden çok iğrenç çulsuz bir yapıma benzettim ben bu diziyi.

bsg nin sonunda gördüğümüz melekler , tanrıcılık ve iğrenç evren kurgusu aynen devam etmekte. düşünün ki insanlık binlerce yıl önce başka bir gezegende de cadillacları , chevyleri , ford focusları ve marlboroları üretmiş , dünyaya gelince yine aynı markalar aynı binalar ve aynı kıyafetlerle devam etmişler. tek fark galiba metro tasarımıydı. o da iğrenç bir 3d görüntüsünden ibaret. ben böyle bir kurgunun, böyle atmosferin içine sıçarım arkadaş. hiçbir yerinde mantık zerreciği yok bunun.

kağıdı bilgisayar haline getirdikten sonra hala takoz gibi cep telefonlarını ne amaçla kullanıyorsunuz acaba bunu da sormak isteirm neyse. diğer saçmalıklara geçelim.

bu final five denen çetenin gezegenini istila etmemiş miydi cylonlar yahu ? insanlar cylonları capricada icad edince adı nasıl da tesadüfen cylon oldu tekrar böyle allah allah. baş tasarımları bile aynı anasını satıyım. bence cylon fenomeni insan genindeki bişey, tıpkı ford , cadillac ve yaşamımızdaki herşey. bunu açıklasınlar en azından daha mantıklı olur.

cylon denen şey yapay zeka değil miydi yoksa ben mi bunca yıl yanlış okudum ? lan bu dizide gösterdikleri fantazi de olsa bir insan zihninin sanal ortama taşınmasından başka bişey değil!!

bir de , flashdiske kızın kendi hafızasını geçirişi vardı ki doktor arkadaşın. bittim orda. hemen de oldu böyle birden. kıza sarılıyorsunuz , flashdiski belinin hizasına getirip fişe takıyorsunuz hemen verileri çekiyor. bravo. ha bir de rakip firmanın ürettiği çip olmadan robot bi boka yaramıyo. eyvallah varsın yaramasın. ama sen bu çipi aldın , robotun tüm zerreciği bu çipe göre mi tasarlandı ? bu çip senin kızının yazdığı programla uyumlu çalışmasına göre mi tasarlandı be mubarek 1 günde aldın çipi yükledin kızı taktın robota oldu!!

turist ömer uzayda veya 70 lerde çekilmiş star trek şimdi nasıl izlerken komik geliyorsa bu dizinin yayımlanan ilk bölümü de o derece komik geldi bana. düşündüğünüz her fantastik öğenin gerçekleşebileceği bir bilim kurgu dünyası!!

ticari kaygıların, sanat eserlerini öldürmesi rahatsız edici. bsg nin son bölümü ve bu dizi sanıyorum amerikadaki dindar kesimi oldukça memnun etmiş olacak.

***subaru***
    (zaknafein, 25.04.2009 10:40 ~ 11:05)
  11. --- spoiler ---

daniel graystone'un bsg'de sadece namı bilinen 7 numaralı saylonla aynı isme sahip olması bilemem bir tesadüf müdür.

sanal gerçeklikte kıza sarılıp usb'ye kaydetmek nedir bir de bilincini siktiklerim.

son olarak, neden bu serideki malak tek tanrı devoteeleri ekseriyetle nemfomanyak kadınlar oluyor.

--- spoiler ---
    (togisama, 16.07.2009 23:47 ~ 23:57)
  12. spoiler

hadi kızının bilincini büyük bir iş becerip usb diske aktardın, nasıl aklına gelmiyor lan yedeklemek?

spoiler
    (tiğtiğ, 16.07.2009 23:57)
  13. iyi hoş güzel olmuş, felsefeyi de biraz korumuş tanrı manrı olaylarında ama ilgi çekicilikten mi yoksa farklı olunmak istenmesinden mi anlamadım niye bu kadar orgy içerekli olmuş bu film. yani son dönem dizilerde olduğu gibi farklı olunsun gençler izler bir iki orgy katalım modunda bir düşünceyle reyting kaybetmemek için katıldıysa bu orgy fikri filme bsg yapımcılarına olan hayranlığım azalır resmen. neyse ümidimiz bsg tadında bir dizi izlemek, beklemekteyiz.
    (syyr, 05.09.2009 22:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil