belki ilginizi çeker
  1. · cnm
  2. · canim sikildi
  3. · cnm yerine canım yazan insan modeli
  4. · gözlerine bakamamak
  5. · hemencecik samimiyet kuran insan
  6. · cnm
  7. · aşkını itiraf edip rahatlamak
  8. · kardeş
  9. · anneni sözlükte yazar olarak görmek
  10. · kızlardaki samimiyet eşiğinin çok değişken olması
gündem
  1. · onur öymen
  2. · uykusu olup da uyumayan insan
  3. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  4. · ugg
  5. · ismail yk
  6. · ugg düşmanı ezik kızlar
  7. · insanın hayatına sıçan şeyler
  8. · yeni başlayanlar için tembellik
  9. · çemberimde gül oya

canım  

sayfa  / 2
  1. eskiden telefonlarda "ı" yoktu da böyle yazmak zorunda kalırdık yaa..
    (bkz. canim sikildi)
    (kerdem, 05.05.2004 19:16)
  2. bazılarının iki kelimesinden biri olan söz.
    (viola, 16.01.2005 19:44)
  3. özcan deniz şarkısı. güzeldir.

sözleri;

sen benim kalbimsin haberin var mı?
    kalbi olmadan yaşayamaz insan bir fikrin var mı?

sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    gözlerim ne söylüyorsa doğrudur
    desem inanır mısın?
    seni iyi gördüm diyorsun
    yalana bakar mısın?
    gözlerim ne söylüyorsa doğrudur
    desem inanır mısın?
    seni iyi gördüm diyorsun
    yalana bakar mısın?

sende bir kalp var mı?
    boş mu dolu mu?
    varsa içinde az biraz
    bir ben bulunur mu?

sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    boğazıma kadar acılara battım
    desem inanır mısın?
    bi çaresi bulunur diyorlar
    yalana bakar mısın?
    boğazıma kadar acılara battım
    desem inanır mısın?
    bi çaresi bulunur diyorlar
    yalana bakar mısın?

sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    sen beni öldürcen mi?
    çıldırtcan mı canım?
    (selenikom, 04.03.2006 18:49 ~ 18:52)
  4. (bkz: canam)
    (mys, 05.04.2006 21:15)
  5. şelale hanım'ın* kredi kartlarındaki yeni uygulamanın tanıtıldığı reklamla yeniden gündeme gelmesiyle hatırlanan, ağzı yayarak söylendiğinde* insanda tiksinti uyandıran, ayrıca nedense son zamanlarda herkesin çok az tanıdığı, samimi olmadığı insanlarla konuşurken bile kullandığı, bu yüzden de anlamını yitirmiş olan, ama içten söylendiğinde çok şey ifade eden hitap şekli.
    (the nova, 05.04.2006 21:27)
  6. daha güzel bir alternatif için; canpare
    (lazarushadow, 05.04.2006 22:17)
  7. (bkz: efendim)
    (dlord, 05.04.2006 22:21)
  8. bazı ilişkilerde bir dönüm noktası olan hitap şekli. hoşlandığınız kız artık size canım diye hitap etmeye başladıysa bilin ki geri dönüşü olmayan arkadaşlık alanınıza girmiş bulunur.artık o kızdan planladığınız anlamda bi hayır gelmesi mümkün değildir.
    (zaht, 10.04.2006 01:52)
  9. herkese söylenmediği takdirde son derece güzel anlamlı ama toplum arasında kullanılabilinecek kadar da ölçülü bir hitap şeklidir.
    (medium, 20.04.2007 15:40)
  10. neler ifade ettiğini, ne anlama geldiğini bilerek söylenmesi gereken kelime. lakin, bilmeden söylenirse yalan olur. yalanda bize uymaz.*
    (deniz büyücüsü, 10.10.2007 19:39 ~ 19:40)
  11. kimi tip insanın konuştuğu kişi farketmeksizin, nokta yerine kullandığı sözcük. bir noktadan sonra aşırı samimiyetsiz aşırı soğuk ve aşırı itici gelmeye başlar ve o sebepten katledilmiş bir kelimedir, içi boşalmış ve itici bir görünüm almıştır. bu insanlar da bu içi boşalan kelimenin içine edenlerdir.
    (pipelette, 10.10.2007 20:14 ~ 20:18)
  12. bazen acayip derece itici gelen ve içerisinde bir miktar aşağılayıcılık barındıran kelime.mesela bazen bir mağazaya,markete vasaireye girdiğim zaman minyon bir insan olmamdan mütevellit pek kaale alınmam ve
    - ne istemiştin canım?
    cümlesiyle karşılaşırım sen kimsin beeee?!
    işte o an burnumdan dumanlar çıkar,savaş boyalarımı sürünür ve intikam yemini ederim.1376 numaralı 'seni zavallı böcek bakışı' mı takınır ve
    - bakıyorum canım
    derim ve pis pis sırıtırım.sen kimsin ki ya,asıl canım sensin demeye getiririm.demem de, sadece getiririm.aslında şimdi düşündüm de burda yazınca aynı etkiyi vermiyor ama 'canım'ı uygun bir vurguyla söyleyince gayet aşağılayıcı oluyor,vallaha bakın.
    neyse,bu noktadan sora 2 ihtimal çıkıyor karşıma:
    eğer karşımdaki insan cümleye katmak istediğim anlamı fesatlığı yardımıyla kavrarsa ben gidene kadar bir daha bana bulaşmıyor,ben de bu gereksiz ve salak zaferin tadını çıkarıyorum.
    yok eğer cümlem elemanda 'tınnnnn' etkisi yaratırsa milyonlarca daha 'canım'a maruz kalmak suretiyle afedersiniz kaba etlerimin üzerine oturuyorum.
    ama bu riski almaya değer.şu anda gözbebeğimde çın sesi çıkaran bir parıltı da var.
    (amanın da amanım kim gelmiş, 31.12.2007 00:03 ~ 00:04)
  13. modern zamanların içi boşaltılmış hitap şekli.
    candan söylendiği anlaşılmadığı ya da hissettirilmediği sürece; abi, lan, şşt kamil gibi kelimelerden farkı kalmadığı açık. sözüm ona kibar davranmak ya da cana yakın gözükmek için doğru dürüst arkadaşınız bile olmayan bir insana bu şekilde hitap ediyorsanız, durup düşünmekte fayda var. içten olduğunuza inandırıcı olmayı bırakın, ikiyüzlülüğün alenen göstergesi gibi duruyor dışardan bakılınca.
    oysa ki bunun söyleniş amacı, aldığın nefesi yeri geldiğinde onun için bırakabileceğin insana bunu bildirmek, hissettirmek olmalı.
    (babykaos, 19.03.2008 22:24)
  14. msn genç kızlarının duymaktan en nefret ettikleri hitap şekli. kaltak seviyesine inmiştir içi boşaltıla boşaltıla acı bir şekilde
    (minik kus, 27.03.2008 02:57)
  15. samimiyetle söylendiğinde "diğer" söyleyişlerinden ayrılır..
    öyle yumuşacık değer de geçer tenine insanın, geride manasız tebessümler bırakıp..
    (dirtypain, 27.03.2008 03:00)
  16. (bkz: canımım)
    (celibon, 07.06.2008 00:59)
  17. yumuşatıcı etkisi için kullanılır. birinden bir şey yapması isteneceği zaman, yapması ima edileceği zaman, yaptığı şeyin ne kadar berbat olduğu söyleneceği zaman, bilimum ayar verme içerikli konuşmalarda ucuna canım eklenir böylece bunları söyleyecek insan sinirli, uyuz bi tip olmaktan kurtulur, ayrıca medeniyet de başarıyla sdağlanmıştır, öyle sanılır.
    (kavanoz, 12.08.2008 21:51)
  18. (bkz: tatlıcım)
    (hypnotica girl, 12.08.2008 22:06)
  19. pek çok türü var bu kelimenin. söyle bakalım neymiş bunlar derseniz şöyle sıralarım: sevgiliye söyleneni, arkadaşa söyleneni, aileye söyleneni falan. bir de, öyle bir türü var ki, en hazetmediğimdir.

eşek kadar bir insan olmakla birlikte, yaşından küçük göstermenin hep bir avantajı olduğunu düşünmüştüm, ta ki o nefretlik "canım" kelimesini duyana kadar. örnek mi? verelim.

babamla çalışıyorum ben. patron baba yani. neyse efenim, biz patronla iş görüşmelerine gidiyoruz ara sıra. yine öyle iş görüşmelerinden birinde, müşterinin yanına vardık. adam, patrona "oo hoşgeldiniz x bey!" dedi, el sıkıştı, öpüştü falan. sonra bana döndü, "sen de hoşgeldin canım." dedi. utanmasa kafamı okşayacak. "canın çıksın" dedim, içimden. ne "canım"ı kardeşim yaa, iş yapacağız biz senle. el pençe divan dur diyen yok da, küçük gösteriyoruz diye ne bu samimiyet. nerden canın oluyorum ben senin. hıh. ühühüh kompleks oldu bu bende.

sırf bu yüzden arkadaşlarıma bile canım dedirtmem ben. canım diyenin canı çıksın.
    (chicaloca, 09.09.2008 10:12)
  20. dört yanım, gül yanım, sevda yanım;sen canım...

can parçam, ay parçam, umutsa "can"; sen canım...

"gel" diyen, "gül" diyen, dilimse söyleyen; tek sana canım...
    (artık yeni birşey söylemek lazım, 23.11.2008 17:30)
  21. internet ortamında, cep telefonlarında ve günlük hayatta o sıkça kullanılan kıymetsiz anlamsızlığını bir kenara bırakırsak, bildiğin beyaz bir mektup kağıdının üzerinde, kişinin kendi el yazısıyla yazılmış bir mektupta ,ardından bir virgül getirip alttan paragraf başlatmak suretiyle kullanılabilecek en bi şık, en bi içten hitap sözcüğüdür.
    (yerçekimli karanfil, 30.01.2009 22:14)
  22. (bkz: cnm)
    (nilay, 30.01.2009 22:15)
  23. dilek budak şarkısı
    gayet güzel bir müziğe sahiptir

bak öyle duruldumki
    ben eski ben degilim
    yak bir mum yanima öyle gel
    ben hep ayni yerdeyim

canim canim ömrüm senin askim senin
    canim canim bir sana varsin tüm yollarim
    (ceza aka keskinkılıç, 30.01.2009 22:17)
  24. içi en çok boşaltılan kelimeler arasında zirveye oynamaktadır.

mesela flört aşamasının başındaki utangaç bireyin veya sevgilisinin götünü kaldırmak istemeyen bireyin hafif olarak düşünüp kullandığı kelime. halbüsem dünyaları kapsar.

ulan can lan bu. kolay kolay vazgeçilemeyecek bir şey. ee o zaman ne bu herkese canım demeler?(burada yazar kendisini eleştiriyor)
    (onurene, 21.04.2009 15:28)
  25. birinin adını hatırlamadığında da canım der bir çok insan.ne değersiz canın varmış ki her önüne gelen canın?mevlana mısın mübarek. o kadar yapmacık bir sözcük ki.tonlaması olmadığı sürece hiç bir anlamı yok.hatta o hale geldi ki tonlaması içten bile olsa itici artık, hiç bir zaman değerini bulamayacak gözümde.kullanan yapay sevgi pıtırcıklarını ise esefle kınıyorum. (bkz: benimki can değil patlıcan)
    (gunebakan, 06.05.2009 20:56)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil