görseller
cami 

belki ilginizi çeker
  1. · mikail
  2. · itü sözlük yazarlarının korkuları
  3. · akp nin yılbaşı sepeti dağıtması
  4. · kızıl meydana cami yaptırmak
  5. · günümüzde halen bayram namazına giden garip insan
  6. · köylü mimarisi
  7. · yarının tek kelimelik özeti
  8. · kendine müslüman olmak
  9. · risk
  10. · dinlenme tesisi
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  3. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  6. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  7. · beşiktaş
  8. · claudio andres del transito maldonado rivera
  9. · nicolas sarkozy

cami  

sayfa  / 2
  1. arapçadan dilimize geçmiş bir kelime toplanılan yer anlamına gelir
    (nonscholasedvitadiscimus, 09.03.2004 17:29)
  2. tapınak.
    (all of nothing, 21.03.2004 04:04)
  3. camii şeklinde yazımı daha bir makbul olan ve adres tarif etmekte benzersiz yapılar..
    (doaaa, 27.04.2004 23:21 ~ 23:21)
  4. allahın evi
    (atlantis, 18.05.2004 01:32)
  5. (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 04.10.2004 10:13)
  6. namazı multiplayer kılmak için yapılmış rpg serverı, mekanı ya da.
    (azureel, 03.12.2004 05:33 ~ 05:33)
  7. ülkemizdeki okullardan çok daha fazla sayıda olan yapılardır. gerçekten bu kadar fazla sayıda camiye ihtiyacımız var mıdır? ya da 20 haneli bir köye 4 minareli cami yapmak gösterişi biraz abartmak değil midir? ülkemizde, bu yapılar için önemli olan işlevini yerine getirmesi midir? yoksa camiler başka amaçlara da hizmet etmekte midir? bunun haricinde camiler dışarıdan gayet estetik görünürler (bir sokakta 2 tane olmadığı sürece). kapılarından insanların ayakkabıları çalınır.
    edit:bu giriye eksi yağmış, nedenini kavrayamadım. bunlar benim kafamdan yazdığım şeyler değil, gerçekten varolan durumlardır.
    (marla singer, 06.03.2005 02:45 ~ 08.03.2005 01:30)
  8. rte kişisinin oraya buraya fütursuzca yapmak istediği yapıdır.daha bi milyon tane yapmalıyız.zaten hiç başka eksiğimiz yok.bok gibi de paramız var sokağa atılacak
    (kusmuk, 05.11.2005 03:50)
  9. osmanlı'nın gittiği pek çok yerde dört duvar bir çatıdan ibaret olarak kurduğu yapıdır.
    (azwepsa, 05.11.2005 03:53)
  10. hakkında akrostiş yazdığım ibadethane. şiir şöyle:

cebrail
    azrail
    mikail
    israfil
    (camel, 05.11.2005 03:55 ~ 15.04.2006 14:53)
  11. osmanlı zamanında sadece padişahların birden fazla minarelisini inşa ettirebildiği, sadrazam bile olsanız, geçiniz padişah anası bile olsanız öyle "benim param var, 100 kişilik köyüme bin kişilik cami yaptırırım, tepesine de 4 minare dikerim" diyemediğiniz ibadethane. tabii eskiden ahali canı sıkıldıkça cami yaptıramadığı için bugün ki gibi rant kapısı cami yaptırma dernekleri de yokmuş.. galiba teknolojik yetersizliklerden, o dönemde ilk sallantıda göçen camiler, rüzgardan yıkılan minareler de yokmuş mesela.
    (radula, 06.11.2005 19:40 ~ 07.11.2005 01:31)
  12. (bkz: cemevi)
    (genemisis, 06.11.2005 19:52)
  13. farz vakit namazlarında en çok 20 kişi ile namaz kılınan; bayram namazı gibi vacip olan namazlarda ise ağzına kadar dolan yapı. ayrıca anadolu yakasında o kadar seyrek cami vardır ki, ezan sesi pek çok bölgeye ulaşmaz. bölgedeki halkın pek çoğu yeni cami yapılmasına karşıdır. sonra bayram günü müslümanlıkları tutar, vacip namazı kılmaya gittikleri caminin ağzına kadar dolu olduğunu görürler, caminin yetersiz olduğundan şikayet ederler. anlaması güçtür.

(bkz: giriyi bitirmeden eksi oy alacağını bilmek)
    (akaydo, 06.11.2005 20:17 ~ 20:19)
  14. günümüzde çoğunun kullanılması doğru olmayan ibadethane. (108'e dikkat!)

- bir de müslümanlara zarar vermek, kâfirlik etmek ve müslümanların arasına ayrılık sokmak ve daha önce allah ve resulü'ne karşı savaş açmış olanı beklemek için mescid yapanlar var. "iyilikten başka bir maksadımız yoktu." diye yemin de edecekler. fakat bunların kesinlikle yalancı olduklarına allah şahittir. (tevbe,107)
    - o mescit içinde sen kesinlikle namaza durma. ta ilk gününde temeli takva üzerine kurulan mescit elbette içinde namaz kılmana daha layıktır. onun içinde günahlarından arınmayı seven kişiler vardır. allah da arınmış, ak pak olmuş olanları sever. (tevbe, 108)
    - o halde binasını allah korkusu ve allah rızası üzerine kurmuş olan mı hayırlıdır, yoksa binasını yıkılmak üzere olan bir uçurumun kenarına kurup da onunla birlikte cehenneme yuvarlanan mı daha hayırlı? allah, zalimler güruhunu hidayete erdirmez. (tevbe,109)
    - onların kurmuş oldukları bu türlü binalar, kalpleri parça parça olmadıkça, kalblerinde bir nifak düğümü olup kalacaktır. allah, alîmdir, hakîmdir. (tevbe,110)

(bkz: sabancı merkez cami)
    (bkz: anlayan anladı)
    (camel, 21.12.2005 02:01)
  15. sadece bir ibadethane değildir. nedense müslümanlar arasında camide konuşulmaz, yiyilmez, içilmez, ibadetten başka bir şey yapılmaz gibi bir inanış var. oysa ki hz. muhammed (sav) en önemli askeri ve siyasi kararları mescidinde yapılan toplantılar sonucunda vermiş, camiyi bir idare merkezi olarak kullanmış. osmanlı zamanında camiler külliye şeklinde yapılmış, kütüphanesinden hamamına kadar. yolcular gittikleri yerde kalacak yer bulamadığında camide yatmış, barınak olarak kullanmış. önemli bir duyuru yapılacağı zaman insanlar camiye toplanmış ya da minareden duyuru yapılmış. yani aslında islam kültüründe cami namazdan namaza gidilen, onun dışında bir iş için kullanıldığında kutsallığı bozulan bir yer değil, tam tersine müslümanların sosyal ve kültürel merkezidir.
    (easy company, 21.12.2005 02:17)
  16. şu günlerde mahallelerin varlık,inanç seviyesini gösterdiğine inanılan yapılardır.öyleki çocuklar sidik yarıştırırken artık "benim babam senin babanı döver" gibi replikler yerine,"bizim mahallenin camisi sizinkinden büyük" gibi ibareler kullanmaya başlamışlardır.mahallelerin cemaati en şatafatlı camiye sahip olmak adına varlarını yoklarını ortaya dökmektedirler.sanıyorumki,68 model beyinlerinde "camimiz ne kadar büyük olursa o kadar müslüman oluruz,allah bizi o kadar sever" inanışı yatmaktadır.

oysa ki;

"komşusu aç iken tok gezen bizden değildir"lerle büyümüştür belki bu varlıklar.şimdi ne olduklarını unutup aptal bir yarışta bulmuşlardır kendilerini.müslümanlığı aslından saptırıp nicel bir şekilde ölçmeye başlamışlardır.kimileri siyasete bulaştırmıştır,refah devleti kurmak vaadiyle müslümanlığı kendilerine siper etmişlerdir.
    şimdi inşaa halinde olan camilere bakıyorum da;1 m2 dış cephe hedehödö ytl,1 m2 duvar kaplama hedehödö ytl,vs. vs...10 kişilik cemaat için 1000 kişilik 50 minareli camiler..
    "hem sonra cami yaptırmak sevaptır,bunda tuzu bulunanın mekanı cennettir" derler bide...
    peki siz müslüman bozması gerizekalı 68 model beyinli mahlukatlar;
    müslüman kardeşleriniz afganistan'da şaronun köpeklerine yem olurken neredeydiniz?ırak emperyalist itlerin işgalindeyken ölen onlarca müslüman kardeşinize niye yardım etmediniz?
    dikin o camileri dikin,yetersizya zaten,dikin siz dikin...yarın öbürgün aynı işgale uğradığınız zaman birileri de gelir o yaptıklarınızı size diker!
    (dina, 22.05.2006 17:17 ~ 17:17)
  17. bence, ses sistemlerinin esin kaynağı
    minareler uydu hoparlör, ana yapı ise woofer görevi görüyor.
    2 minareli camiler 2 + 1,
    4 minareliler 4 + 1 surround gibi.
    (venom, 25.06.2007 16:00)
  18. müslümanların ibadet yeri.evet camiler kutsaldır laf söylenmez ama sen tutup da küçücük köye taa uzaklardan parıl parıl parıldayan kocaman bir cami yaparsan orada iş değişir.misal herhangi bir köyün doğru düzgün bir okulu yok,öğrenciler eğitim alamıyor ama zaten camisi olan köye gidip bir cami daha yapılıyor.şimdi burada okul yaptırmak mı daha sevap yoksa boşa para akıtmak mı.tamam ihtiyacı olan yerlere cami yapılır(ki türkiye'de böyle bir yer var mıdır şüpheli)ona bir şey demiyorum.benim derdim türkiye'nin yeni okullara ihtiyacı varken sırf gösteriş amaçlı para harcanması.yazıktır günahtır.yap bir okul bak bakalım oradan alacağın hayır dualarını cami yaptırınca alabiliyor musun.bütün gün camide boş boş oturan imamlara da senede ödenen bilmem ne kadar para cabası.15000 imam kadrosu yerine aynı sayıda öğretmen kadrosu olsa fena mı olur.4-5 senelik üniversite okuyup da türkiye'nin bilmem neresine atanmak için kpssye giren öğretmen adaylarına yazık değil mi.cami yaptıranlar bir zahmet edip de ilköğretim veya lise yaptırsalar,oralara genç öğretmenler atansa bu memleket daha hızlı gelişmez mi.15000 imamı hiç gereği yokken işe alırsan bu ülke de böyle sürünür.*
    (eksi oylara hazırladım kendimi,hiç de umrum değil*)
    (pingu, 26.07.2007 23:28 ~ 23:29)
  19. osmanlı zamanında camilerin sadece ibadet amaçlı değil genel olarak toplanma merkezleridir. buralarda ilim irfan da öğrenilir. lakin şimdilerde camiler maaşlı ve çoğu sadece belirli vakitlerde namaz kıldırmayı görev olarak gören imam adı verilen kişiler tarafından işgal edilmişlerdir.
    (turfanda, 06.10.2007 00:00)
  20. genelde bütün konular hakkında hadisler içeren kitapların terimsel ismidir.
    kütüb-i sitte'den buhari, müslim, tirmizi 'nin eserleri cami olarak tabir edilir.
    (luto, 17.10.2007 00:15 ~ 00:20)
  21. alevilerin camiden yola çıkarak cemevi şeklinde değiştirdiği kelimedir.
    (valinor, 17.10.2007 10:24)
  22. dünya üzerindeki en adil, en eşit yerdir. protokol yoktur. çöpçü caminin içinde, en ön safta namazını kılarken belediye başkanı caminin avlusunda, bir gazete kağıdı üzerinde saf tutabilir.

gözle görülmüştür. adapazarında.
    (bayermuhen, 09.05.2008 15:47 ~ 12.05.2008 23:38)
  23. yalnızca erkeklere aitmiş gibi davranılan.
    islam tarihine bakarsanız, dört büyük halife devrinde çıkan bazı karışıklıklar -ki ben onları burada anmayı gereksiz görüyorum- sebebi ile bir süreliğine kadınların camiye gelmemesi istenmiş, bu karışıklık düzeldiktan sonra yine eski düzene geçilmiştir. fakat gelin görün ki, zaten kadının üzerinde egemenlik kurmaya can atan bazı erkekler, bu yasağı dinin bir gereği gibi göstermişlerdir. bu yüzden bugün kadınlar yalnızca çarşıya indiklerinde, eve gidene namaz vakti geçer diye camiye giderler. yanlıştır ve ibadet anlayışına terstir. üstelik bu davranış akla şunu getirir: cemaatle kılınan namazın sevabı yetmiş kat fazladır diye bir hadis vardır. düz mantıkla; eğer cami erkek ibadethanesi ise, bu yetmiş kat sevaptan sadece erkekler yararlanabilir, öyleyse islam eşitlikçi bir din değildir!
    böyle mantık ve tutum elbette yoktur. iyi anlamak ve iyi kavramak gerekir.

edit: bir arkadaş, sevap katı için 27 kat değil mi, diye sormuş. ona söylediklerimi aynen aktarıyorum; sevap en nihayetinde tanrı'nın/allah'ın hoşuna giden işi yapmanın ve onunla olan muhabbetini arttırmanın diğer adıdır. bu bakımdan sevep için puan gibi şu kadar artar- azalır demekte yanlıştır. ben bu hadisin köklerinde bu anlayışın yattığına inanıyorum. bu sebepten böyle şeylere dikkat etmek bana göre yersizdir.
    (anlasılmayan, 01.08.2008 20:07 ~ 20:43)
  24. cami

camiler serbest ama bütün yolları yasak;
    onlar meydana hakim, bizse camide tutsak...

nfk
    (ascension84, 05.08.2008 01:56)
  25. pazar günleri sigara içmek için babamın gitmesini dört gözle beklediğim varlığına şükrettiğim mabet.
    (mudflow, 28.09.2008 23:33)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil