belki ilginizi çeker
  1. · burjuva ahlakı
  2. · sosyete
  3. · aristokrat
  4. · giyecek bir şeyim yok diyen küçük burjuva hatun
  5. · zengin züppe
  6. · skolastik çağda iktisadi düşünce
  7. · yatakla duvar arasına düşen objeler
  8. · le journal d une femme de chambre
  9. · türkiye de solcu olmak
  10. · ev bayanı
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  2. · ugg düşmanı ezik kızlar
  3. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  4. · bir kadının bilmesi gerekenler
  5. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  6. · aylin aslım
  7. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  8. · sözlük hakkında sık sorulan sorular
  9. · asmalı mescit

burjuva  

1. günümüz versiyonu için

(bkz: sosyete)
    (aqua, 04.04.2005 23:30)
  2. insanlığın sosyolojik gelişiminde sanayii devriminden sonra güçlenen üretim araçlarına sahip ve üretim araçlarına sahip olmayan işçi sınıfının üzerinde baskı kuran sınıfa mensup kişilere verilen ad.
    (finarod, 08.11.2005 16:39)
  3. bir diğer adı kalantor.
    (capital, 08.11.2005 21:05)
  4. (bkz: burjuva ahlakı)
    (atesbocugu, 25.04.2007 13:55)
  5. 1994 yılından sonra solculardan çıkıp tüm üniversite gençliğinin ağzına dolanan kelime. zengin kişi manasında kullanılmaktaydı. (tabi zenginlik göreceli bir kavramdır, mesela siz simitle yetinirken elemanın biri gidip de kantinden tost ve kola alırsa o an direkt burjuva olabilirdi) sonraki yıllarda yerine, önce ciks sonra tiki kelimeleri kullanılmıştır.
    (kaan, 22.04.2008 21:27)
  6. (bkz: kroyum ama para bende)

kro olmayan zengin için (bkz: aristokrat)
    (burju, 04.05.2008 01:09)
  7. fransızcadan dilimize geçmiş, geçmiş yüzyıllarda işçi ya da köylü sınıfına dahil olmayan, eğitimli, zengin ve işveren olmasından dolayı bu sınıfa dahil olmuş insan anlamına gelen sözcük.günümüzde anlamı biraz değişmiş, zengin ve aynı zamanda materyalist, kafası çalışmayan, para içinde doğmuş onun verdiği avantajlarla biryere gelmiş insan anlamına gelsede eski anlamına içerik bakımından yakın diyebiliriz.
    (bkz: nerde o eski burjuvalar)
    (amele mektebi, 07.09.2008 13:57)
  8. üretim araçlarını elinde bulunduran, somürü düzenlerinde en üstteki tabaka. halk düşmanı, acımasız, garibanı dövmeyip fistanını yırtan topluluk. (not: dövme işini onların yerine yapan köpekleri var.
    (mky83, 09.09.2008 14:07 ~ 14:08)
  9. aristokrasiye doğuştan sahip olamayan eziklerin parayla statü satın aldıktan sonraki adları.
    (yavuzum, 01.01.2009 22:08 ~ 22:08)
  10. sanat satın alan zengindir. anadolu kaplanlarıyla rahmi koç arasındaki fark da budur, elit zevkler...
    (pembe bir mısradır aşk, 13.01.2009 04:40 ~ 04:40)
  11. tarımdan sanayiye geçilmesiyle beraber aristokratların aldıkları yeni isim.
    (yalnız insan merdivendir hiçbir yere varmayan, 06.10.2009 13:28)
  12. (bkz: burjuvalar aç çocukların gözlerine baksın)
    (onurene, 30.10.2009 00:11)
  13. kime gerçek bir ‘burjuva’ denir? nasıl bir tiptir burjuva? hangi karakter özelliklerini sergiler? her şeyden önce doğuştan bir burjuvanın salt para kazanma ve servet edinme tutkusuyla yola koyulmadığı çok açıktır. düzen ve disiplin, yaratıcılık ruhu, alışkanlık ve deneyimlerin zenginliği, ruh ve zeka arasında sağlanan mükemmel denge burjuva erdemleri arasında sayılıyor. o, ibadet eder gibi huşu ile çalışıyor. zamanı idare eden sihirli gücü yakalıyor. modern devirlerin rasyonalitesine gelmeden önce, gündelik hayatın bu sınıf sayesinde nasıl yavaş yavaş değiştiğini, ölçü, zaman, hız, hesap vb. unsurların başlangıçtaki bu değişimini adım adım izlemek gerek.
    (uygar, 30.10.2009 00:46 ~ 00:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil