belki ilginizi çeker
  1. · terazi burcu erkeği
  2. · oğlak burcu erkeği
  3. · david lynch
  4. · başak burcu erkeği
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  3. · aşk ı memnu
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  6. · domuz gribi
  7. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  8. · yaran baba lafları
  9. · mustafa sandalın rtl e çıkması

burç klişeleri  

1. özellikle gazetelerin günlük burç sayfalarında küçük kutucuklar içine sıkıştırılmış klişe cümlelerdir. bu köşeyi yazan kişi tarafından, dönüşümlü olarak haftanın belirli günleri çeşitli burçlara bölüştürülen üç beş cümleden fazlası değildir. mesela: yeni kişilerle tanışılıp farklı ortamlara girileceği, iş yaşantısında değişiklikler olacağı, para konularında dikkatli olunması konusunda uyarılar, sevgiliden beklenmedik bir teklif alınacağı, sürpriz haberler alınabileceği vs vs. bizim mecmuatı anladık da koskoca yahoo bile bu klişelere girmiş. az önce mail uyarımda bugün yeni kişilerle tanışacağım haberi geldi burcuma yönelik. ulan hiç de niyetim yok çıkmaya dışarı ama koskoca yahoo yalan söyleyecek değil ya. olmadı zorlarım koşulları ayıp olmasın yahoo'ya diye tanışırım rastgele. neyse ben şimdi başlayayım sürünmeye kokularımı, giyinmeye kostümümü, alayım soluğu dışarıda.
    (tekmeleyen kuş, 23.09.2007 13:12 ~ 13:14)
  2. parapsikolojiyle bağlantılı olarak düşünüldüğünde mistik olmanın ötesinde gerçeklik anlamı taşısa da konu gazetelerde yazılanlara gelince naifçe kalıyor ve gerçeklikten çok uzak basmakalıp değerini yitiren bir hal alıyor

uzmanlık gerektirir uzmanlık olmadığı vakit klişeler gündeme geliyor..
    (çilem82debaşladı, 23.09.2007 13:22 ~ 01.08.2009 22:06)
  3. ikizler burcu için "ayy çok iki yüzlü oluyorlar" diye belirlenen klişe. tüm burçlar için de çok akıllıdır, çok zekidir denilmesi de bu klişelerin tüm burçlar için genelleştirilmiş halidir. bu güne kadar gerizekalı veya aptal olarak tanımlanmış burç yoktur.
    (floydian, 23.09.2007 16:04 ~ 16:23)
  4. koç: tehlikelidirler valla sen, sen ol uzak dur!
    boğa: güçlü burçtur!
    ikizler: bunlar çok ikiyüzlü olurlar!
    yengeç: ay bunlar bir alıngan olurlar, bir sinirlenirler, anlayamazsın!
    aslan: kendini kabadayı sanarlar!
    başak: hayatından bezdirirler insanı, titizlik, kuruntuluk...
    terazi: hemen dolduruşa gelirler!
    akrep: 7/24 sekse hazır mısın?
    yay: fazla özgürler.
    oğlak: çok bilmiş davranışlar sergilerler.
    kova: benmerkezci insanlar kümesi.
    balık: çok duygusaldırlar.

genel olarak bu şekilde özetlenebilecek durum. nedense burçların olumsuz özellikleri bile o burcun güçlülüğünden ve zekasından dolayı gerçekleşmektedir. oysa ki hiçbir insanın çok zeki olduğu için sakar olduğuna ya da çok güçlü olduğu için sıkışınca ağladığına rastlamadık. doğru tahminler elbette var; ama ego tatmini unsuru da konuyu süslemektedir. ki günlük fallarda 'bugün akrepler yeni biriyle tanışacak, başaklar diş sağlığınıza dikkat edin. vs.' gibi cümleler de ayrı bir klişelik konusudur. şimdi ise burç uyumlarına bağlanıyoruz.
    söz sende rezzan!
    (los amantes del circulo polar, 13.02.2008 15:11)
  5. ne zaman sene başında bir burç yorumuna denk gelsem " bu yıl akreplerin yılı olacak" cümlesi.
    (billy, 13.02.2008 15:36)
  6. burcun ne sorusunsa sıkılarak "yay" diye cevap verdiğimde "ayy çok gerginsindir sen şimdii" diye gelen iğrenç tepki.
    (minnien, 11.07.2008 09:22)
  7. burç olayının alayı klişedir ayrımcılık yapmak demokrasiye sığmaz.
    (togisama, 11.07.2008 10:58)
  8. kova: dolduruşa gelir
    yay: çok gergindir
    cem yılmaz yorumudur.
    (ebilona, 11.07.2008 11:08)
  9. sinemaya gidilir. bilet fiyatı sorulur alınan 12 ytl cevabı karşısında :

burç : 5 ytl olmaz mı abi , zaten salon dolmayacak der.
    görevli : !?!?
    ben: tamam burç ben veriyorum.

dolmuşa binilir. burç konuşmaya başlar;

burç: abi şimdi senin bu dolmuş boş, sen sürmeye devam et ben sana para vermeyeyim. eğer dolmuş dolar da benim yüzümden bir yolcu alamayacak olursan ben inerim o yolcu biner. benim olduğum koltuğu boş say.
    şöför: ha ?!!
    burç: abi şimdi..
    ben: tamam burç ben veriyorum.

burç yakın arkadaşım. bu da onun klişeleri.
    (ernesto guevara de la serna, 11.07.2008 11:14)
  10. özellikle bazı burçların yaygın olarak bilinen ve söylenen özellikleridir. örneklemek gerekirse;
    koç ; lider ruhlu, zeki ve başarılıdır, boğa; yemek yemeyi çok sever, kıskançtır, ikizler; çok hızlı fikir değiştirir, sevecendir, yengeç; ağır duygusaldır, evcimendir, aslan; zor güvenir, liderlik merakı vardır, başak; tutumludur, inatçıdır, terazi; güzeli sever, sanatı sever, akrep; kincidir,kıskançtır, cinselliğe yoğun ilgisi vardır, yay; özgürlüğüne çok düşkün, sabit fikirlidir, oğlak; gamsız görünür, takıntılıdır, kova; özgürlüğü hayatıdır, çok zeki olduğunu düşünür, balık; romantik ve ne yapacağı önceden kestirilemezdir.
    (critical, 11.07.2008 22:00)
  11. bu klişelerin çoğu doğrudur deyip tepkileri üstüme çekmek gibi bi amacım yok ama mesela;

akrepler sinsidir,kıskançtır.
    balıklar sevecen ve olumlu insanlardır.
    ikizler sıcakkanlı ve çevresi geniş tiplerdir.
    başaklar titiz ve kendi halindedir.
    oğlaklar agresiftir.

bunlar şimdiye kadar çevremdeki insanlardan derlenmiştir. tabi yükselen burç olayı da önemlidir. ha beni yanıltan insanlar olmamış mıdır, olmuştur.

edit: bazı akrepler vardır baldan tatlıdır. (burda bir smiley olmalıydı)
    (una furtiva lacrima, 11.07.2008 23:27 ~ 23:59)
  12. nedense akrep burcu hakkında hep "tüü, kaka" şeklinde yargıları barındıran klişelerdir. bir kişi de iyi desin be arkadaş...
    (higher than hope, 11.07.2008 23:29)
  13. insanların kendilerini pazarlamalarının başı çektiği klişelerdir.

akrep burcu erkeği: "...aşırı keskin zekaya sahip..."
    aslan burcu erkeği: "...yaratıcı bir zekaya sahiptir..."
    balık burcu erkeği: "... zekidir; kendine hayran bırakmayı sever..."
    başak burcu erkeği: "...fazla zekidirler..."
    ikizler burcu erkeği: "...aşırı derecede zeki..."
    koç burcu erkeği: "...zeki olmakla beraber..."
    kova burcu erkeği: "...genelde zeki..."
    oğlak burcu erkeği: "...gerizekalıdır bu burcun erkekleri..."
    terazi burcu erkeği: "...çok zeki erkek tipi..."
    yay burcu erkeği: "...çok zeki olup..."
    yengeç burcu erkeği: "...zeki adamlardır..."

önemli not: yukarıdakiler, itü sözlükte başlıkları altında yazarların yazdıklarından parça parça alıntılardır.

bu ne lan? bu açıklamalara kalsa bütün erkekler zeki. bir tek boğa burcu erkeklerine zeki yazılmamış. onlara da üzüldüm şahsen. kendinizi pohpohlayın azcık olum. herkes kendi burcunun başlığında methiyeler düzmüş, yok ideal erkek tipi, yok zeki, yok kıl, yok yün... yalnız oğlak burcu erkeklerini anlayamadım. kimsenin zeki yazmadığı gibi, sanırım kadınlar bu erkek zümresinden çok çekmişler, gerizekalı yazıp durmuşlar, ayıpladım. [david lynch oğlakmış bi de, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu lan]

o değil de kova burcu erkeği zeki, sabırlı, esprili, etkileyici olurmuş. tabi olum kimin burcu?
    (phoarbix, 23.01.2009 20:38 ~ 06.03.2009 21:45)
  14. "...ların cebine önümüzdeki günlerde bol miktarda para girişi olacak..."

baştaki noktaların burç ismi olduğunu anlamışsınızdır. işte ben bunu anlamıyorum vallahi. kardeşim biz öğrenci tayfasıyız, elimize geçen para, ailemizin aç karnımızı doyurmamız için yolladığından, devletin sonrasında s*ke s*ke geri almak için verdiği krediden ve de babamızın taşakları büyükse alabildiğimiz burslardan ibaret. şimdi benim ay sonunu getirmek için marlboro, parliament yerine rocket'e talim eden evladımın burçları okumaya hakkı yok mu? var. öyleyse başta rezzan kiraz, niobe vs. olmak üzere bütün astrologlardan önce düşünüp sonra yazmalarını rica ediyorum. yok bol para girişi olacakmış, yok borsada kazanacakmış, yok büyük gayrımenkul yatırımlar yapılacakmış da mış mış... ya kardeşim elalemin tuvalet kağıdına verecek parası yok, sıçamıyor bile bu yüzden, siz nelerden bahsediyorsunuz. para girişiymiş, bırak yahu!

not: yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim. * ile belirtilen yerlere 'ö' harfleri gelecek. siz ne anladınız lan?
    (phoarbix, 12.02.2009 14:40 ~ 06.04.2009 22:22)
  15. özellikle gazetede burç köşelerinde insanın asabını bozacak şekilde yer alan bir takım klişeler.

okul tatil olmuş, tatile henüz çıkmamışım, gündüz sıcaklardan bunalmışım evde timsah gibi arada ağzımı açıp esneyerek uzanıyorum. gazete okurken ne yazmışlar diye bir bakıyorum ki,

"ikizler burcu: bla bla bla, bugün arkadaşlarınızla organizasyonlara katılabilir, yeni insanlarla tanışabilirsiniz. bla bla bla"

ertesi gün:

"ikizler burcu: bla bla bla, dışarıda çok fazla vakit geçireceğiniz bir gün olabilir, ailenizi ihmal etmeyin. bu ara organizasyonlar düzenleyebilirsiniz. bla bla bla"

içses: aileyi ne ihmal etmesi ya, okullar kapandı diye geldik, her gün birbirimizi görmekten kavga etmeye başladık aq.

ve bu böyle gidiyor. çok sinir bozucu gerçekten.
    (hilde, 18.07.2009 01:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil