belki ilginizi çeker
  1. · bir piliç karşıdan karşıya niçin geçer sorunsalı
  2. · herkes mi obsesif kompulsif olur anasını satayım
  3. · dünyadaki en iyi beş insan
  4. · burundan çıkarılan tatağı ağaca sürmek
  5. · lsd
  6. · ahmet altan
  7. · bu da sizi korumaz
  8. · siddhartha
  9. · kaderimde bu da mı vardı
  10. · doğu kültürü
gündem
  1. · onur öymen
  2. · dinde zorlama yoktur
  3. · thierry henry
  4. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  5. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  6. · banu güven
  7. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  8. · böcek olmak
  9. · metalci bira içer çöp yer

buda  

1. aşağıdaki sözleri dile getirmiş üstün tabiatlı varlık.

"we are what we think,
    all that we are, arises with thoughts.
    we make our world. "

anlamı:
    "biz ne düşünüyorsak oyuz,
    her ne isek , düşücelerimiz ile doğar.
    kendi dünyamızı yaratırız."
    (skuba, 24.05.2004 01:20 ~ 25.05.2004 03:17)
  2. (bkz: bu da mı başıma gelecekti)
    (cerceve, 10.10.2005 18:40)
  3. asıl anlamı "buddha"dan gelen aydınlanmış kişidir.
    4 asil gerçekliği vardır.
    1)acı çekmek
    2)acının asıl kaynağı
    3)acının kesilmesi/yokedilmesi
    4)acının yokesilmesi için gidilen yol
    (impera, 09.04.2006 19:13)
  4. peşte'nin karşı yakası
    (tommelise, 15.02.2007 16:39)
  5. prens gautama i.ö 500 lerde hindistan'da zengin bir kralın oğlu olarak doğar. sarayda çok iyi şartlarda yetiştirilir. hindistan'da, sokaktaki halkın sefalet ve acılar içinde yaşadığını görünce kendinden ve yaşamından utanır. karısını, çocuğunu ve sarayı bırakıp yollara düşer. bir gün yollarda aç susuz ilerleken düşüp bayılır. ayıldığında farkeder ki hem bedensel olarak ayılmış hem de zihinsel olarak " aydınlanmıştır".bedeninin istekleri düşüncelerini doldurmasın derken bunu bastırmak için uğraşmaktan başka bir şey yapamadığını, tanrıyı düşüneceğim derken açlıktan bayılıp hiçbirşey düşünemez duruma düştüğünü anlar. bunu anlayınca da kendini aydınlamış sayar ve buda * adını alır.
    felsefesi kast toplumu olan hindistan'da tutmaz. daha uzak diyarlarda tibet'te, çin'de kabul görür. sanıldığının aksine prens gautama* çinli değildir. hintlidir.
    (tekmeleyen kuş, 17.03.2007 03:05 ~ 03:06)
  6. (bkz: burkan)
    (selenge, 24.02.2008 22:04)
  7. bu adamın yaptığı şu ünlü "işaret parmağıyla baş parmağı yuvarlak olacak şekilde birleştirme hareketi" - breh breh, harekete gel - yüzünden hep şüpheyle yaklaşırım kendisine. sanki bize bi şey anlatmaya çalışıyor. yaşadığımız şu çağda, türkiye de bu hareketi yaparak aydınlandım ben deseydi morartırlardı gözünü.
    (ahmak ı hayal, 05.04.2008 20:29)
  8. buda ile ilgili şöyle bir söz vardır:
    "seni görsem buda olurdum,seni gördüm budala oldum"
    (burnundan kıl aldırmıyor, 07.08.2009 22:08)
  9. (bkz: bu da mı gol değil)
    (terelelli, 10.09.2009 23:34)
  10. "çok eski çağlardan beri yürürlüktedir diye, dedelerinin dedeleri de saygı gösterdiler diye, geleneklere salt gelenek olduğu için inanma; eski zamanların destanları, söylenceleri böyle söylüyor diye inanma; kendi kafanın yaratıcısı olan kurgulara, imgelere onları oraya tanrının soktuğunu sanıp inanma; öğretmenlerinin ya da keşişlerin söylediklerine yalnızca onlar söylediler diye inanma. ancak inceleyip, irdeledikten kendi yaşantınla denedikten, aklına yatkın bulduktan, senin için de, başkası için de yararlı olduğu kanısına vardıktan sonra inan." şeklinde öğrencilerine söylediği bir öğüdü vardır.
    (vlad, 18.09.2009 19:46)
  11. önceleri pek önemsenmemiş hakkında buda gelir buda geçer ağlama diye şarkılar yazılmıştır.
    (alakazam, 18.09.2009 20:00)
  12. annesinin rahminden değilde, tushita cennetinden aşağı inerek dünyaya geldiği söylenir. tushita cenneti "hallerinden hoşnut tanrıların evi" anlamına geliyormuş. buda'ya siddhartha gautama adı verilirken yapılan seremoniye davet edilen asita adında bir bilge; "bu çocuk ilerde ya büyük bir lider ve hatta kral olur, ya da çok büyük bir bilge olur" deyip bilgeliğini göstermiş. ama babası oğlunun büyük bir bilge olması seçeneğinden rahatsız olup dünyevi zevklerin tadına sonuna kadar varabilmesi için uygun ortamı hazırlamıştır. ne var ki bu buda'nın bir bilge olmasına engel olamamış.

bu rivayetleri bir kenara bırakırsak bana göre buda, öğretileriyle bir bakıma sosyal ve siyasal eşitlik sağlamıştır. o dönemde hindistana hakim olan aryan'ların kast sistemi, insanları 4 ayrı grupta sınıflandırıyordu. bu sisteme göre insanlar doğduktan sonra bu kastların herhangi birine geçemezlerdi. hangi grupta doğmuşlarsa, yaşamının sonuna kadar o sınıfta kalırlardı.

bu sisteme göre birinci grup brahmanalar; brahman din adamlığı zümresini oluştururlar. ikinci grubu ise ksatriya adı verilen savaşçı ve aristokratlardan oluşuyordu. vaisya, kastın üçüncü grubu olarak tüccarlardan oluşuyordu. dördüncü ve en alt grup olan sudralar çiftçilerden meydana geliyordu.

kişi yerini, statüsünü bilip bununla uyum içinde yaşarsa bir sonraki hayatında daha yüksek bir grubun içerisinde doğmakla ödüllendirilir. kişinin yukarısındaki bir kasta terfi etmesinin tek yolunun bu olduğu inanışına sahip bir düzendi. buda'nın öğretilerini doğuştan herhangi bir statüye sahip kimselere değil, herkese öğreterek bu anlamda bir devrim yaptığını söyleyebiliriz. zira brahmanalar öğretilerini diğerleriyle paylaşma konusunda son derece katı bir cimrilik ve gizlilik içerisindeymişler.
    (akheron, 05.10.2009 16:19 ~ 16:26)
  13. eskişehirde - böyle mekan istanbulda olsa kişibaşı en az 150 tl ödemeden çıkamayız- dedirten şaşırtıcı ucuzluktaki hoş mekan. türkçe de çalar yabancı hit de. dışarıda sarhoş olup bu mekana gelindiğinde çalan her şarkıya serdar ortaç, inna, demet akalın, lady gaga ayırmaksızın ;
    - oooooww benim şarkı yaa wuuuuu!
    şeklinde tepkiler veren ben ve arkadaşlarıma unutulmaz eğlenceli geceler yaşatmıştır.
    (ikiucubokludeğnek, 28.10.2009 14:17)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil