bu mektubu çoğaltıp on kişiye gönder   

adana çık aradan

1. mektup çoğaltıp gönderme işi, şimdilerde e-mail yoluyla dolaşan "bu maili on kişiye gönderirseniz şöyle güzel olacak, yirmi kişiye gönderirseniz böyle müthiş olacak" sisteminin posta yoluyla yapılmışıydı. o zamanlar ne amaca hizmet ettiğini çözmüş değilim, belki de ptt para kazanmak için kendi uydurmuştur. bazen bu mektupların başında arapça bir şeyler yazılmış olurdu ve bunu görünce acayip tırsılır, hemen ertesi gün mektup fotokopiyle çoğaltılır, belirlenen on/yirmi kişiye gönderilirdi. çünkü eğer göndermezseniz, başınıza gelecek felaketler alt alta sıralanırdı. mektubun gözden düşmesiyle bu yöntem kendine başka mecralar buldu; zamanında akıl edilmiş olsaydı, "halka" filmine on basacak filmler çıkardı bu hikayeden bence.
    (blaberus, 07.09.2007 11:03)

2. insanların bu tarz seylere nasıl inandığına hala inanamadığım mail zinciri.
    türkçede bir deyim vardır.

(bkz: fala inanma falsız kalma)
    (alpilan, 07.09.2007 11:10 ~ 11:11)
  3. yıllar önce bir yakınımdan, içinde arapça yazılar olan bir mektup aldığımda, tırstığımı ve çoğaltıp dağıttığımı, sonrasında da mail ile gelen yazıların bir kısmını da arkadaşlarıma gönderdiğimi itiraf ediyorum.

ancak uzunca bir süredir bu tarz mailleri kimseye göndermiyorum.

söylemeliyim ki, ne bu mailleri gönderdiğim zaman, iyi, ne de göndermediğim zaman, kötü bir şey yaşamadım.

saftrik arkadaşlara duyurulur.
    (alametifarika, 07.09.2007 11:35)
  4. 80'lerde hastalık gibi yayılan mail zinciridir. sıcak kanlı ülkemiz insanının, duygusal zayıflıklarını, korkularını, ya da değerlerini kullanıp malzeme eden bir metin vardır mektubun içinde sonra da bu yazılıdır, yapılmadığı taktirde de binbir felaket tehtidi barındırır. doğru malzeme kullanıldığında koca insan kitlesinin nasıl da basitçe etki altına alınabileceğinin göstergesidir. mantıklı olmanın ne kadar onemli olduğunun kanıtıdır.
    (mothman, 07.09.2007 11:44)
  5. insanların hurafe yaratmakta binlerce yıldır ne kadar istekli olduklarının göstergesidir. fotokopi makinası , bilgisayar ve internet de bu durumdan nasibini almıştır.
    (bkz: batıl bizimdir, bizim kalacak)
    (zerdali, 07.09.2007 12:23)
  6. grup sex olayının böyle başladığına inanılır. bi adam sevgilisine aşk mektubu yazar, sonra sevgilisi, kız arkadaşlarına hava atmak için çoğaltır, dağıtır mektubu. bu olay bir çeşit şifreye dönüşür sonra. 10, 10, 10, 100.. derken.. grup sex. böyle.
    (alik, 07.09.2007 12:37 ~ 02.10.2007 05:59)
  7. bu türden bir mesaj geldi dün telefonuma. on kişiye göndermek yerine yazayım da sözlüğe kimse okusun o on kişi;

"hande mi yener, funda mı arar, hayır hayır seray sever... bu üçünü önce nejat işler sonra da ahmet çakar... bu geyiğe celal bayar, buna dayanamayan ferhat göçer, yıllar sonra bunlar tarih olur, o tarihi de gönül yazar, mehmet okur... bu mesajı on kişiye gönderirsen dileklerin kabul olur. buna da ancak kadir inanır."

- allah'ım nelerle uğraşıyor bu insanoğlu?
    (ageylan, 28.04.2008 09:16)
  8. (bkz: forward mail/@58811)
    (zeus, 28.04.2008 09:19)
  9. geçen gün benim cep telefonuma geldi böyle bir mesaj, dedim artık adamlar aşmış.

mesajın içeriği: "bu mesajı 25 kişiye gönder bilmem kaç kontür gelsin, ilk 5 mesajdan sonrası bedava"

peki ben yaptım mı öyle birşey hayır tabii ki *
    (neva, 28.04.2008 09:30)
  10. (bkz: sikip çoğaltmak)
    (azureel, 28.04.2008 09:50)
  11. teknolojinin ilerlemesiyle cep telefonu mesajı ve mail formuna gelmiştir, bir zamanlar işyerlerinde dahi çekmecelere bırakılabilen yazılar. ne manası vardır kimse reklamını filan da yapmaz ama bu mektuplarda lakin herkesin elinede neredeyse bir kere geçmiştir.
    (deonisra, 28.04.2008 13:45 ~ 17:22)
  12. eskiden daha farklı bir versiyonu olan hadise. güvercin olayı yahu. bacağına kağıdı bağlıyor yolluyordun o zamanlar. bu güvercini 10 kişiye yollayın diyordun sonunda. milleti siktiret de güvercinin ebesi sikiliyordu lan.
    (fantastikkarakterleriolmasadanickimcokfantastik, 28.04.2008 14:37)