belki ilginizi çeker
  1. · bandista
  2. · yan babilon
  3. · olmamış diyor ve sıradaki ünlüye geçiyoruz
  4. · evet sana bırakmadığı kesin
  5. · başıma bir iş gelmeyecekse atatürk ü sevmiyorum
  6. · afrikadan muzun içinde gelen böcek
  7. · ağzından sıçan insan modeli
  8. · bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı
gündem
  1. · 2012
  2. · kar yagarken hissedilen duygular
  3. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  4. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  5. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  6. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · ordinary day
  9. · yeni bir yazara hoş geldin demek

bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı  

sayfa  / 3
  1. güzel bir çocuk masalıdır:

bir ülke varmış. bunu atatürk almış. sonra atatürk ölmüş. biri çıkıp demiş ki ''bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı!'' atatürk'te kalkmış yerinden ''zaten sana bırakmadım ki!'' demiş.

didaktik bir yanı vardır.
    (ikiguzelhareketbirden, 25.09.2009 17:32)
  2. (elpinoras, 25.09.2009 17:33 ~ 17:33)
  3. ahmet altan'ın köşe yazılarından fırlamış bir fikre benziyor. aslında cumhuriyet tanzimatla birlikte ortaya atılmıştı, türkler zaten yüzünü avrupa'ya çevirmişti gibi. sanırım gerçekten iyi bir tarihçi olmak gerekiyor bu konuda bir şeyleri savunmak için.
    (kodu mu oturtur, 25.09.2009 17:34)
  4. olsa olsa ülke diyince sadece kanla sulanmış toprağı anlayanlayanların söylemi olabilecek laf.
    (indim dereye nick bulamadım, 25.09.2009 17:35)
  5. her mevsim ekilip bitmeyen tarlanın
    kargasını kovalasan ne yazar kemal'ım

(bkz: bandista)

(bkz: yan babilon)
    (sipidiksipidikyuzenbalik, 25.09.2009 17:38)
  6. (sanki buranın komutanı önce insan olacak, 25.09.2009 17:39)
  7. acayip ötesi doğru bir ifadedir. zira bu ülkeyi afrikadan muzun içinde gelen böcek ve yandaşları bize bırakmıştır. tabi bu böcekler ortaya çıkmamıştır hiç çünkü insanları korkutmak istememişlerdir. tabi sırf böcekler mi? şirinler de böceklere yardım etmiştir, eğer göremediyseniz iyi bir çocuk olmadığınızdandır. yoksa iyi bir çocuk olsaydınız şirinleri de görürdünüz. o kadar televizyonda söylediler bunu siz hala algılamamışsınız.

atatürk mü? ne gerek var ya, biz şirinler ile mutluyuz. öptüm bye
    (horasco, 25.09.2009 17:45)
  8. yapacak bir şeyi olmayan , gerçekten zamanını kullanmakta sıkıntı çeken bireylerin isyanı , patlaması. böyle bir cümle işte bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı. taşak geçercesine , hadi daha hafifinden bir çocuğa anlatır gibi anlatmaya çalışırsam , evet bu ülkeyi tek başına atatürk kimseye bırakmadı. yani tek başına savaş meydanlarına çıkıp da battal gazi misali herkesi yere sererek düşmanı ülkeden atmadı. ama atatürk'te bir şeyler vardı. deha diyoruz buna ya da karizma ya da başka bir şey neyse işte. o da bu ülkenin insanlarını uyandırdı , tarih boyunca beğenin ya da beğenmeyin kimsenin esiri olarak , kimsenin bayrağının altında yaşamamış olan türk milletine bunu hatırlattı. ''lan yaraaam ekonomik olarak özgür müyüz ? ha ?'' gibilerinden bir şeyler söyleyenleri hissedebiliyorum. evet ekonomik olarak özgür değiliz ama yeni kurulan cumhuriyetin ki başında atatürk vardı , osmanlı'nın tüm borçlarını ödediğini hatırlatırım.

biraz da kendi kendime konuşayım. ya atatürk gerçekten bazen iyi yapmamış diyorum. bıraksaymış da şu bik bik ötenler fransız yarrağı , ingiliz taşağı yerken nasıl bir halde olacaklardı görseydik.
    (hplovecraft, 25.09.2009 17:46)
  9. mantıklı sözdür. zaten bu ülkeyi sana sadece atatürk değil, komple tüm türkiye'de yaşayanlar bıraktı. onu geçtim de, "bütün bunları atatürk'e atfetmek sadece onun kendi isteğidir." sözünden bu düşünceyi barındıran bünyelerdeki atatürk düşmanlığı hemen göze çarpıyor. bir kere atatürk kendini değil türk milletini yüceltmiştir. özlü sözlerini açın okuyun biraz, kendini nerede yüceltiyor o adam? sonra da "biz atatürk'ü eleştiriyoruz" diyip alttan alttan saldırmaya çalışmayın.
    (tarafsız yazar, 25.09.2009 17:46)
  10. (bkz: sorduk mu)
    (bindikbialametegidiyoruzgıyamete, 25.09.2009 17:47)
  11. tarih bilsin bilmesin, isteyenin kurabileceği cümledir, burada sıkıntı yok.

sıkıntı; uğraşacak başka konu yokmuş gibi, atatürk'ün ağızlara sakız edilmesi. yok atatürk beni kurtarmadı, yok başıma bir iş gelmeyecekse atatürk ü sevmiyorum, yok bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı ıvır zıvır. iyice beyin sikmeye başladı bu minvaldeki konular. rahat bırakın artık atatürk'ü. çekiştirip sündürmekten yorulmadınız.

ama ama düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü bik bik bik. bizim toplumda yok bunlar aslanım. aynı düşünceyi, farklı başlıklar altında, sanki apayrı konulardan bahsediliyormuş gibi göstermeye çalışmanız baydı artık. kısaca atatürk'ü sevmiyorum deyin, bakın ne kadar kısa ve anlaşılır. biz de; iyi de bundan bize ne der, siktir olur gideriz. aynısını size de tavsiye ederim.
    (chicaloca, 25.09.2009 17:51)
  12. tarihten anlamayan, edebiyattan hazetmeyen, feni ilimi güzel sanatları bilemeyen ve büyük ihtimalle cemaat güdümlü insan söylemidir, ve nihayet burada da karşıma çıkmıştır...
    evet atatürk vasiyetinde "bu ülkeyi şu şu şu adamlara bıraktım" demedi, muhtemelen bu tarz bir adamın ortaya çıkıp böyle kazmaca bir laf edeceğini hissetseydi zaten o adama bırakmazdı ülkeyi...
    (büyük birader, 25.09.2009 17:54)
  13. "ya kim bıraktı tırrım" diye sormak farzdır ama muhatap bulamayınca sormuyoruz tabi. hem okuyorum hem yazıyorum üstelik latin harfleri ve türkçeyi kullanarak. o halde ''bu alfabeyi bana atatürk getirmedi'' de diyebiliriz. atatürk bu ülke ve senin için hiçbir şey yapamamış ne yazık! ama ne var biliyor musun? '' bunları anlamamak tamamen kendi isteksizliğin''

tanım: kişisel bir düşünce örneği.
    bazen düşünce suçu diye bir şey var galiba diye düşünüyorum ve suç işliyorum.
    (fitnefücur, 25.09.2009 17:59 ~ 18:17)
  14. kaç zamandır ben de bunu düşünüyordum biliyor musun sözlük. diyordum ki kendi kendime "ulan bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı bırakmamasına ama kim bıraktı acep" diye dertlere gark oluyordum geceleri...

sonra baktım olmayacak, kitapları falan açtım. milli tarih kitaplarını zaten açmadım bile; çok enteresan bilgilerle donatılmış, doğruluğu garanti ama yazarlarını ve adlarını burada veremeyeceğim bazı kitapları okumam neticesinde bu ülkeyi bana verenin atatürk değil de işte bu adamlar, bu mezarına yüz sürülecek mübareklikteki sultanlar ve osmanlı paşaları olduklarını öğrendim:

işte o sultan ve paşalar:

1) kartaca'nın muzaffer komutanı hannibal
    2) sefiller'deki jean valjean
    3) derdiyoklar'dan ali ekber aydoğan
    4) banker bilo
    5) eski fenerbahçeli müjdat
    6) andre dorya
    7) ringo starr
    8) raşit dostum

okuyun araştırın olm bikbik yazacağınıza, bak bunları sorucam sonra...

+ abi bu ülkeyi bana atatürk bırakmadı..
    - yavrum, sen kimsin ki?
    (strutter, 25.09.2009 18:01 ~ 18:07)
  15. doğru bir cümledir. ülke çıkarlarını kendi şahsi çıkarlarının gerisinde tutan, aydınlanma yerine dini dogmaların karanlığına gömülmüş politikacılar ile insanları değerlendirirken kişilikleri ile değil kimlikleri ile değerlendiren vatandaşların olduğu bir ülke atatürk'ün emaneti olamaz.
    (nickeledeon, 25.09.2009 18:02)
  16. (fenerşist, 25.09.2009 18:03)
  17. yazdığım giriyi açıklama ihtiyacı duyarak, son 200-300 yılda atatürk gibi bir eylem adamı bu milletin içinden çıkmamıştır. fikir bazında yükselişler olabilir, ama bunu eyleme döken yoktur. bunu görmek için iyi bir tarihçi olmak gerekmez.

ama, amaç sadece atatürk'ü değil, tüm türk tarihini sahiplenmekse, bunları ortaya dökmek için iyi bir tarihçi olmak gerekir ki yazılanlar sırıtmasın diye düşünmekteyim. bunu zaten atatürk'ün kendisi de ifade etmiştir. yani bu noktada en az senin kadar milliyetçi düşünür, tarihimizdeki doğruları herkesin bilmesini istemiştir. bunu da şu ifade ile yazıyorum, "bu ülkeyi bize bırakanlar arasında atatürk de vardır derseniz, kabul ederim" denmiş giride.

tarihi saihplenmek güzeldir ve doğrudur. ama bunu yaparken ortaya yarrak gibi bir cümleyle çıkarsanız, karşılığında tarih bilmen gerekir denir. yoksa kendisinin ifade ettiği "tarihi azıcık bilen bunu görür" ifadesi de dönüp dolaşıp kendi götüne girer adamın.
    (kodu mu oturtur, 25.09.2009 18:08)
  18. sana bana değil; ebemize, dedemize bırakmıştı. ve işte her şey böyle başladı.

kimi sahiplendi, kimi sahibine verdi.

sürecin devamında gelen döllenmeyle de insan/hayvan/bitkilerle ortak özellikler gösteren birşey peydahlandı.
    (azizim, 25.09.2009 18:23)
  19. doğru ifadedir. sana bırakmadığı kesin ama senin gibileri de kökünden temizleyemedi işte ona yanarım.
    (hübsches baby, 29.09.2009 23:52)
  20. efendim şair ne güzel söylemiş:

ulu önderime dil uzatan yobaz;
    sen anandan doğardın ama baban kim olurdu bilemem...

bir daha da buraya bir şey yazmam...
    (angel in cage, 30.09.2009 00:05)
  21. "bu ülkeyi atatürk bırakmayıp sonuna kadar elinde tutmak için mücadele ettiği için bu ülkede semirdin it!" dedirten beyanattır.
    (huma, 30.09.2009 00:12)
  22. mustafa kemal atatürk'ün halkına, gençlere ve geleceğine karşı hissettiği sorumluluk sonucu bir tür hesap verme niteliği taşıyan eseri büyük nutuk'u okumadığı buna rağmen ermeni, fransız, italyan vb... kaynaklardan dolduruşa gelmiş, dolmuşa binmiş kişi serzenişidir.

(bkz: http://www.kho.edu.tr/...)
    (drummerlizard, 30.09.2009 00:17)
  23. subhanekeyi tersten okuyan üfürükçü hocanın ortaya attığı fikirdir. bu hocanın değişik çalışmalarını da bekliyoruz.
    (emrahman, 30.09.2009 00:18)
  24. ülke bırakılır mı ?

toplumlar ölmez. bizim devletimizin toplulukları, cemaatleri, ideolojileri çeşit çeşittir. ve hepsi de yıllardır yaşar. yani bu fikir cumhuriyet kurulduğundan beri mevcuttur. he bunu bana ister memduh şevket esendal bırakmış olsun ister ertuğrul sağlam ister sarı çizmeli mehmet ağa ''onu yaşatacak ve yükseltecek olan'' benimdir.

alparslan da kimmiş ? ordusu kazanmadı mı o savaşı ? alparslan tek başına mı anadolunun kapılarını açtı bize ?

ortada bir yanlış varsa yanlışı yanlış şekilde eleştirmek sadece kendi fikrini vulgarize etmekle neticelenir.
    (otsuz deli ökkeş, 30.09.2009 00:56)
  25. söyleyenin yetiştiği çevresine göre çok doğru bir sözdür. televizyona çıkıp kurtuluş savaşı zaten fransızların bir türk kadınının baş örtüsüne el uzatmasıyla başlamıştır diyen zihniyetten hiç bir farkı yoktur bu zihniyetinde. nasıl o kız çocukluğundan beri alttan alta o bilgilerle beslendiyse bunu söyliyen kişide aşağı yukarı aynı tarz bilgilerle beslenmiştir. ah birde ölmüş gitmiş adamcağızın peşini bıraksalar. he arkadaşım o yapmadı savaşıda baş örtüsü başlattı. içki içen birisi diye zaten atatürkte müslüman değildi.
    ah be sözlük birde arada bir at gözlüklerini çıkartıp insanların neler için uğraştıklarını görebilsek çok şükela olcaz ama nerde.....
    (oluru olan adam, 30.09.2009 01:18)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil