izmirde karşıyaka ile mavişehir arasında kalmış semt. kanımca halk olarak izmir'in özünü barındırır bostanlı. zaten izmir körfezinde sahil boyunca yürürseniz (!) bostanlıya gelince farkı siz de anlarsınız.
bağlı bulunduğum, muhtarında ikametgah filan aldığım mahallem. gerçekten de izmir'in diğer yerlerinden farklıdır. belki de en uzun sahil şeridine sahip mahalledir. grup en güzel bu sahilde batar, yiyiş en güzel bu sahilde yapılır. sabah sabah insanlar koşar, tenis, basketbol oynar. akşamları aileler gelir piknik yaparlar. ufak veletler koşuşturur. kızlar gezinir. udlar, darbukalar, gitarlar çalınır. insan yaşadığının farkına ancak burada varır. lowride'a doyum olmaz
aslında karşıyaka'nın bir mahallesi olan fakat son zamanlarda adından karşıyaka'dan bağımsız olarak cok bahsedilen,yıllar yıllar önce de adı gibi gercekten bostanlarla dolu olan ve izmir'in en guzel,en ciks kızlarını barındıran yer...
artık iyice güneş gözlüklü ciks erkeklerle , saçları sarıya boyalı tiky hatunların dolandığı yer olmuştur. heryeri yeşildir... sabah balıkçılar görür, midyecilerin midye çıkarmalarına şahit olursunuz... insanı güzeldir, sokakları temizdir. yavaş yavaş karşıyaka gençliğini alsancaktan çekmeyi başarmıştır
şu ana kadarki hayatımı geçirdiğim ve bundan sonraki hayatımı geçirmek istediğim tek yer. herşeyiyle bu kadar güzel başka bir yer yoktur kanımca. yaz akşamları sıkılırsanız şöyle bir turlayıp kendinizden geçebileceğiniz bir yerdir. kızları ise apayrı bir konudur.
otuzlu yıllarda yakup kadri karaosmanoğlu ile ahmet haşim'in birlikte yürüyüş yaparak gelip gün batımını izledikleri semt. o zamanlar bu semt papaz iskelesi mevkii diye geçer. papaz iskelesi de şimdiki iş bankasının bulunduğu yerdir.
izmir'in en güzel mekanlarından,türkiye'nin en yaşanılası semtlerindendir.inanılmaz bir özgürlük,rahatlık vardır,birbirinden güzel mekanları vardır.insanın içini açar,moralini düzeltir bostanlı böylesine olumlu bir etkiye sahiptir.bakarsınız şubat ayında hava 20 derece olmuş,her taraf aydınlık,herkes sahile yürüyüşe çıkmış palmiyelerin arasında bir anda kendinizi tropikal bir cennette sanırsınız.
nese az kaldı 1 sene sonra dönüyorum bekle beni,bostanlı....
doğup büyüdüğüm,türkiyenin en güzel şehrinin en güzel ilçesininin en güzel semti olduğunu düşündüğüm harika insanlarla dolu yer.sokaklarda karşıyaka formalarıyla dolaşan yakışıklı erkekler,tabiki izmirin kızları,kumrucular,kumpirciler,nargileciler,barlar,zuhal olcay,yeni türkü,bülent ortaçgil,ezginin günlüğü,leman sam ve daha nice güzel insanı bostanlı açıkhava tiyatrosunda dinlemeye giden küçücük tiyatroya sığmayınca dışarıda çimlerde oturup içip eğlenen güzel izmir karşıyaka insanıyla dolu,deniz kokulu müthiş yer.izmir karşıyakalı olup ta başka hiçbiryeri beğenmeyenlere bostanlıyı gördükten sonra herkesin hak vermesi de bundandır
izmir'in en güzel semtlerinden biridir.neresinde olursanız olun,5 dk sonra denizi görebilmenin keyfini yaşarsınız.güzel müzikler eşliğinde biraz kafa dağıtayım diye evden çıktığınızda arabanızı almanıza gerek yoktur,gidebileceğiniz tüm güzel mekanlar yürüyüş mesafesindedir.kızların gecenin bir saati korkmadan dolaştığı bir yerdir burası. sevgilinizle sahilde biranızı içerken,bakışlarıyla sizi rahatsız eden insanlar bulunmaz çevrenizde.dekolteli kızlara yada piercingli/küpeli erkeklere öküz gibi bakmaz kimse.bakıyorlarsa da onlar izmirli değildir muhtemelen..
dur ya son kısmı izmir başlığına mı yazsaydım?neyse..
çok güzel sahili vardır. uçurtma da uçurulur, zıpalanır da yürünür de, ebelemece de oynanır. sevgili en güzel burda mı öpülür ne?
gidilmeli, içilmeli ve sevilmelidir. bol bol içine doldurup da gelinmelidir ki ruhun en daraldığı anda o esinti hatırlanmalı, alnından öpülmelidir.
değerinin okumak için istanbullara gidilence daha da bir anlaşılan yaşanılası semt.bakıyorum burda bakırköye falan.sahilse sahil çimse çim ee nerde bu insanlar niye kimse sahilde oturmuyor geceleri,niye ben koşturan küçük çocuğundan yürüyüş yapan tonton amcalara kimseye rastlamıyorum diye sordurur insana uzak düşünce.
bir evim olursa kesinlikle bostanlıdan olmalı.her sabah çiğdemli gevreklerimi almalıyım fırından.denizi izleyerek okumalıyım günün gazetelerini.bravo'dan dondurma yemeliyim canım sıkıldıkça,şevki'de kumrunun en güzelinin yanına bir ice tea arkadaş etmeliyim,vural'da okey oynamalıyım sabahlare dek.ha bir de unutmadan ne zaman alkol alırsam alayım doyuran'da işkembe içerek bitirmeliyim o geceyi.
rahatlığın merkezi denilebilir. özellikle sahil yolu ve tertemiz denizi ile her insanın var olmaktan mutluluk duyacağı bir yer.
bundan sonraki hayatımın geçeceği bu semtle ilgili ilerleyen tarihlerde daha çok şey yazacağım...
iki yıl boyunca ayrı bir ülkede yaşadığımı hissettiren harikulade semt. bostanlı'da yaşamak ayrı bir kültürü tattırır, ayrı bir rahatlık sunar. özledim lan.
son 18 ay'dır havasını soluduğum, sabahları sahilinde yürüyüp, geç saatlerde kokoreçini yediğim, kimi zaman balıkçı barınağında misafirlerimi ağırladığım, pazarından ( bospa ) havlu/nevresim türü zırt-pırt ev ihtiyaçlarımı karşıladığım, bazı haftasonları sahilindeki sosyal etkinliklerine katıldığım, karşılaştığınızda çoğunluğunun yüzünün güldüğüne tanık olduğunuz -dahi selamlaştığınız- pırıl pırıl insanlara sahip inanılmaz temiz ve huzurlu bir izmir semti.
ve evet; ya datça, ya bostanlı...
mutlaka buralarda bir yerlerde yaşlanıp ölmeliyim...