mihail gorbaçov sscb devlet başkanı iken yeltsin amca rusya federasyonu'nun başkanıydı. sscb cumhuriyetleri'nin genellikle gelirleri giderlerini karşılamıyor, her yıl rusya federasyonu bütçesinin yarıya yakını diğer cumhuriyetlere aktarılıyordu. yeltsin amca 1991'de "yeter a.koyim, beslemiyom lan sizi" deyip rusya federasyonu'nun bağımsızlığını ilan etmiştir. sscb bu karardan sonra yıkılmıştır. yani, sanıldığı gibi uydu cumhuriyetler değil, ana cumhuriyetin bağımsızlık ilan etmesi yıkmıştır sscb'yi. anlayacağınız, sscb'yi yıkan adamdır.
1995'te komunistler darbe yaparken yeltsin boş durmamış, bizzat kendisine bağlı silahlı güç olan
omon birliklerine çatışma emri vermiş, kendisi de çatışmaya bizzat katılmış, parlamentoyu bombalayan bir tankın üzerinde o meşhur pozu vermiştir. gereksiz bir bilgi de vereyim, o fotoğraf yüzyılın en önemli 10 karesinden biri seçilmiştir.
bu amcanın enteresan tavırları vardı. benim aklımda kalanlardan birisi 1999 istanbul agit zirvezi olmuştur. dünyanın bütün devlet başkanları aynı salonda bu amcaya "çeçen sorununu çöz" diye baskı yaparken masadan kalkarak "ben rusya'ya gidiyorum, çeçen sorununu çözmeye" demiştir. sonrasında çeçenistan kana bulanmıştı. çözüm dediği şey kan olsa gerek. cehennemin kral dairesinin ona ayrılmış olmasını diliyorum.