bütün ölülerin derileri aynıdır,günlerin köpüğü,mezarlarınıza tüküreceğim,kırmızı ot,ve bütün çirkinler öldürülecek gibi kitapların sahibi, (belki de ilginç olması nedeniyle) kimi yazılarının fena olmadığını düşündüğüm fransız yazar.genellikle kitapları altıkırkbeş yayınevinden çıkar.
fransızların anlaşılması en zor yazarlarından biri. mümkündür ki ,kendisi de kendisini anlamamıştır. bir keresinde ville d'avray'de eskiden onun kaldığı güzel bahçeli şirin bir villada katıldığım akşam yemeğinden sonra, ee kim olsa burada romanlar yazar dediğim adam.
aynı zamanda şarkı da söyler. yazdıklarının da hakkını tam verebilmek için fransızcasının okunması gerektiğini düşünursek, sözlerini anlamayıp şarkılarını beğenmemeyi normal karşılamak gerek.
(bkz: le deserteur)
(bkz: le java des bombes atomiques)
aslında 5 olması gerekirken, bana göre 4, ona göre belkide 3 senemizi beraber geçirdiğimiz kaliteli lise dostu. hayatıma şekil vermiş ender kişilerden biri. kültür sahibi makine mühendisi. çok oldu görüşmeyeli, konuşamayalı. kaybedilmemesi gereken bir yazar.
çok zor bi şey değil, geniş hacimli cümleler kurup birbirimizi kandırmak.
bugün dikkatimi çeken ve rus insanlar ile ilgili girilerini okuyup siyasetle ilgilendiğini düşündüğüm ancak "neden rus?" sorusunu da kafamda cevaplayamadığım ve aklıma vodka getiren yazar..
tiyatro bilgisi gayet vasi, her girisi insancıllık penceresinden bakılarak yazılmış, başka bir nokta-i mihrakiyesi yok, önyargıları olmasa bile ulaştığı kabulleri var.
tutkusu,öfkesi,umutsuzluğu herşeyiyle bir fransız yazar.hayatta olduğu yıllarda çok da tanınmamış kısa yaşamında trompet çalmak, aktörlük, kabare şarkıcılığı, çevirmenlik gibi işler yapmış, oyunlar, romanlar, öykü ve senaryolar hatta kısa operalar bile yazmıştır.ırkçılığa ,adaletsizliğe dikkat çekmiş güzide edebiyat kişisidir.
caz müzik besteleri vardır. duke ellington hayranıdır. günlerin köpüğünden sonra mezarlarınıza tüküreceğimi okursanız ne kadar farklı eserler ortaya koyabileceğini görürsünüz. birincisinde aşık olma eğilimi göstermeye başlamıştım, ikincisinde de dünyadan soğumuştum. benim dengesizliğim olabilir bu tabi ama bu farklılık yüzünden içinde bir dolu dünya olduğuna inandığım kimsedir.
mezarlarınıza tüküreceğim, karıncalar, kırmızı ot, çıtırlar farkında değil, günlerin köpüğü isimli kitapların yazarı, caz müzisyeni, senarist, kısa film amatörü, şair, düz yazının kralı. ayrıca serge gainsbourg'e bolca ilham vermiş olan insan.
derin nefret duygusu ,mutsuzluğu,hayata kafa tutan ,ağzı bozuk gece yazarıdır.gibi yapmıştır.çokca kırılmış,duvarlar örmüştür.erken yaşta göçüp gitmiş,cılız bünyesine rağmen heybetli bir etki bırakmıştır.
yüreksöken kitabıyla anlamsızlığın derin sularında kulaç atan, karıncalar öykü kitabıyla şiddetin dibini zorlayan, kendisine hayran kadın okuyuculardan uzak durulması gereken fransız yazar.