bunlardan birinin beni ve ev arkadaşımı otostopçu olarak arabasına almasıyla hayatımın hatırlanacak yarım saatlerinden birini sohbet ederek geçirdiğim insanlar.
bomba imha eğitim merkezlerinde aldıkları dersler;
yeşil kabloya giriş ı
kırmızı kabloya giriş ı
tiktak sesi eğitimi
yeşil kabloya giriş ıı
kırmızı kabloya giriş ıı
kesici aletle kablo kesme eğitimi
uygulamalı bomba imha
-kırmızı mı mavi mi?
+bomba imha uzmanı olan sen değil misin?
-benim.
+ben ne bilecem o zaman.
-kırmızı o zaman.
+dur sakın ya maviyse.
-o zaman maviyi keseyim.
+yok sen emin değilsin anladım ben.
-iyi de ikisi de tel işte. tek değişen kaplaması.
+hmm ne yapackasın o zaman.
-şimdi söyle oluyor. bu sayacı gördün mü?
+evet.
- o 001 olunca hangisinği kesersen duruyor.
+kolaymış lan bu iş.
-valla ben hep filmlerde gördüm. filmin başında gerçek hikayedir yazıyordu.
+tamam bekleyelim o zaman. ben de iş arıyorum sizin orda yer var mı?
-olmaz mı her gün ölüyor birileri. millet işi bilmiyor ki acemi hepsi.
hayri bombanın yanına gider, diğer bomba imha uzmanı nuri de telsizle kendisine yardımcı olmaktadır.
n: hayri, şimdi çantanın dışındaki poşedi yavaşça sıyır, orda mavi ve kırmızı iki tel görüceksin biri saate öbürü de götüne girsin.
h: abi bi sululuk yapma gözünün yağını yiyim, şurda canımla cebelleşiyorum.
n: tamam lan kızma hemen. biri saate diğeri de mekanizmaya giriyo, gördün mü? kırmızıyı kes gitsin.
h: abiğğ, bu bombanın telleri farklı renkte... ne bok yiycem şimdi?
n: renkleri söyle hayri, renkleri söyle. zaman daralıyo koçum?
h: abi biri mor diğeri sarııı.
n: laciveeert, en büyüüüük?
h: abi... amua goyum, patlicak diyorum, şakanın sırası değil! hangisini keseyim?
n: bir daha söyle
*boom*
n: ben de seniii sevgilim...
filmlere konu olan hedelerdir. gerçek değildir, kurgudur heyecan aracıdır. özellikle kırmızı mı yeşil mi sorunsalı çok komiktir. bir bomba patlayıcı ve fünyeden oluşur fünye onu patlatmaya yarar, fünyeyi ateşlemek içinse düzenek vardır, bu düzenek uzaktan kumanda, basınç tetiği, saat, veyahut bir sigara bile olabilir. diyelim ki elinizde bir bomba var ve önünüzde rengarenk kablolar var, bombanın içindeki fünyeye giden bir kablo var ya aha onu kesin o bomba sikseniz patlamaz. tabi bu elektronik devreli bombalar için geçerlidir. ha çok kablo varsa o bombayı yapan psikopat, ki filmler haricinde pek bulunmaz, ne sikimi yerseniz yeyin patlayacak bir şey yapmıştır, hiç bulaşmayın hemen kaçın...
esas olayımıza dönelim işte bu bomba imha uzmanları varya, hiç polemiğe girmezler, başka bir fünyeyi bağlarlar artık bomba ya da değil oracıkta patlatırlar. zaten çoğu bomba çıkmaz, bomba olanınsa tesiri azdır genelde ev yapımı olurlar çünkü...
ancak ancak rdx bazlı c4 a4 gibi bir hedeyse yada tnt ile güçlendirilmiş büyükcene bir el yapımıysa işte siki tuttuğunuzun resmidir... siz siz olun bu imha edim işlemleri sırasında ne var lan bak hele bak yapmayın, devir ne de olsa kötü, her an sıyırmış bir kişinin yaptığı bir çılgınlığa kurban olabilirsiniz, seyredip macera aramaktan ziyade ufak ufak voltanızı alın derim ben, bizzat kendim...