bitmeyen oyun   

adana çık aradan

1. metin aydoğan beyefendi tarafından yazılan bir başyapıttır. yıllardır ülkemizin üzerine oynanan oyunlar ve bunların geçmişini çok güzel bir şekilde anlatmaktadır.

kitabın bir diğer güzel yönü ise şudur ki; anlatılan olayların arasına mustafa kemal atatürk'ün sözleri öyle güzel serpiştirilmiş ki. tokat gibi...böylece bizim ve yöneticilerimizin atatürk'ü ne kadar tanıdığımız, onun idealini, fikirlerini ne kadar bildiğimizde ortaya çıkıyor.

okuyunca anlıyorsunuz ki, oynanan oyunlar aslında hep aynı, sadece yöntem ve kişiler değişmiş. eğer ki, elinize geçerde alırsanız bu kitabı, okurken çok şaşıracaksınız. ülkeniz ve diğer mazlüm devletler, milletler için üzüleceksiniz.

bunca yazı sizi kitabı almak için ikna etti mi bilmiyorum ama, attila ilhan'ın kitap ile ilgili sözleri şüpheleri ortadan kaldıracaktır heralde.

attila ilhan: metin aydoğan'ın bitmeyen oyun'unu okuduğum sırada tadına doyamadığım satırlar, hem beni tekrar o ürpertici heyecana sürükledi, hem de türkiye'yi yıllardır yönettiğini zanneden politikacı kısmının zavallılığını, bir kere daha düşündürdü; dikkatle okuyup, devlet nasıl yönetilirmiş, bir daha düşünsünler... sizi bilmem ama, ben hayatım boyunca şu okuduğumdan daha güzel bir şiir okumadım; heyecanlanırsam, haksız mıyım?
    (cumhuriyet 22 ocak 1999)
    (psikopat yazar, 18.06.2008 20:49 ~ 20:50)
  2. imf'nin politikasını güzel özetlemiştir. önce sömürmek istediğin ülkede; suni bir kriz yaratacaksın. mesela o ülkedeki yabancı şirketler ya da bankalar bir anda yatırımlarını çekecekler. bunun üzerine borsadaki hisseler bir anda değer kaybedecek; merkez bankası dolar satacak. hazine yüksek faizlerle iç borçlanmaya gidecek.

hükümet de; dolar artış kurunu sınırlandıracak, banka mevduat faizlerini düşürecek. vatandaşlar da doları türk lirasına çevirecekler; o sırada yetkili biri; borsaya yatırım yapmanın karlı olduğunu söyleyecek. yine vatandaşlar ellerindeki paraları borsaya yatıracaklar.

böylece yabancı ortaklı uluslararası faaliyet gösteren büyük şirketlere nakit para girmiş olacak. ve yine kazanlar çok ülkeli ş irketler olacak. hükümetin yapaydan düşürdüğü faizler vs bir işe yaramayacak tabii, enflasyon düşmeyecek.

sonra sil baştan; aynı senaryo defalarca izlenecek.
    (onelongpause, 16.09.2008 23:12 ~ 23:13)