isminden de anlaşılacağı gibi birşeyleri bitirmeye yarar. ya okulu bitirirsiniz ya da kendinizi. bu ikisini ayıran nokta okulun bir kez bitirildikten sonra başınıza bela olmaması. oysa insan kendini bitirme ödevini tekrar almak ve tekrar bitmek üzere bir kez daha toparlar.
ayrıca bitirme ödevinden aşırı tırsan birinin o kadar sene haybeye okuduğu ya da bilgisine ve birikimine güveninin sıfır olduğu sonucuna da varılabilir.
haftalık olağan görüşmelere rağmen sağlam adımlarla ilerlemeyen, zırt pırt geriye dönüşlerle olayı baştan ele almak zorunda kaldığınız, daha önce yapılmış bir proje ise bir adım daha ileriye gitmek için kıçınızı yırttığınız ödevdir. bu sefer tamam, her şeyi hesaba kattım diyerek kendinizden emin bir şekilde anlatmaya başladığınız da, peki bunu düşünmüş müydün gibi bir soruyla maymuna dönmek; iyi de bir öncekinde böyle bir şey istememişsiniz ki cümlesini içinizden söyleyip, hocanın karşısında peki, onu da hallederiz demek an meselesinden başka bir şey değildir. ayrıca proje verilerini 6. haftada vermiş olduklarını unutarak, biraz yavaş ilerliyorsunuz yorumlarını sindirmek ayrı bir olgunluk kazandırır öğrenciye.
bir dönem öncesinden konumu belirlemem ve başlamama rağmen tipik öğrenci psikolojisi ile yine son 2 haftaya kalan devasa ödev.. nedir bu insanoğlundaki yumurta kapıya dayanmadan bişey yapmama durumu anlamıyorum bir türlü..
n tane kural içeren formatıyla, varolması gereken içeriğiyle hiçbir zaman tam anlamıyla bitmeyecek ödev çeşididir, sonunda .ikeyim denilip eksik bir şekilde verilmesi olağandır.
+hocam bitirme ödevim "sürtünmeli enginar soyma makinesi" yani kesin dimi değişme şansı olmaz bu saatten sonra..
-olmaz canım.
+ee hocam bunca sene dirsek çürütülmüş mühendislik mühendislik diye..ee yani bu makina içinmiydi..
-ne dedin??
+dedi babamın bir arkadaşı ödevimi duyunca..
-iyi demiş..hayırlı işler hadii selam söyle..
+....gündüzlemenin çocuğu
insanın büyüdüğünü hissettiği anlardan birine vesile olur.bu kısmı dışında ,hiç bitmiycek gibi gelen lisans eğitiminin son demlerinde olduğunu insana hatırlatması güzel.(bkz: yuppi)
önceden başlayıp, adım adım ilerleyerek yazıldığı ve uygulandığı takdirde, hele bir de düzgün bir baskı yerinde ciltlettikten sonra fevkalade bir lezzetle teslim edilen ödevdir. insanda sıcacık hisler uyandırır.
(bunu yazmayı bekliyordum aylardır!!!)