belki ilginizi çeker
  1. · ilkokul vazgeçilmezleri
  2. · murat boz u sevmeyen siktirsin gitsin
  3. · önce ben geldim
  4. · 1 numaralı şişe benim
  5. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  6. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  2. · disko kralı
  3. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  4. · colin kazım richards
  5. · ugg düşmanı ezik kızlar
  6. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  7. · ugg
  8. · amatör fotoğrafçı
  9. · hatun canavarı

birim bir allah  

1. çocukluğumuzda oynadığımız sıra mantığına dayalı oyunlarda kullanılan antidemokratik seçilme nidası. bu sihirli sözü söyleyen kim olursa, o oyuna ilk olarak başlar, diğerleri de bu seçilimi itirazsız kabul eder, hatta ikinci ve üçüncü sıraları kapmak için çabalarlardı.

çocukluğumuzdaki bu kabullenme dikkat çekicidir. çünkü ilahiyet bizim için o zamanlar üzeri perde ile örtülü bir kavramdı, ve allah ismi arkadaşlar arasında kuralları bilinmeyen ama uyulması gerektiği düşünülen hayat oyunun en gizemli parçasıydı. zaman geçtikçe maşallah, inşallah, mazallah, ya allah ile aşinalaştığımız bu isim o zamanlar en kutsal sözdü. ancak yanlış kullanımlara da rastlanmıyor değildi, bilen bilir: bir sayısının yerine başka sayılar da koyuluyordu. akıl baliğ olsak şirk koşmak anlamına gelecek olan bu masumane hata, çocukluğumuzda bize komik geliyordu.

bugün çevremize bir bakalım. sokakta oynayan çocuklar mahalle başına bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdalar; bu ekolü bilmeden yaşatanlar da bu çocuklar olsa gerek. ancak ezici bir çoğunluk evlerinde "play station" veya bilgisayarlarıyla haşır neşir olurken sözü geçen cümleyi kullanmak akıllarının ucundan bile geçmiyor; sanalyaşamın kendilerine dayattığı "first player"lık ve "second player"lığa razı oluyorlar.

burada yapmak istediğim bir sistem eleştirisi kesinlikle değil, yalnızca çocukluğumuzun değerlerinin nasıl da göz göre göre kaybolduğunu vurgulamak. belki de kaybolmayı hakediyordur bazı şeyler. ancak çocukluğumda pek atak bir veled olmadığım için sevmediğim bu seçim tarzını, bugün çok seviyorum. en azından yalanlarla dolu sistemin yalanlarla dolu seçimlerinin yanında hatalarıyla birlikte oldukça masum görünüyor gözüme. keşke her seçim böyle masumca olsa da, ben yine ikiyim bir allah diyebilsem.

not: gxix kardeşime de anılarımı depreştirdiği için teşekkürler *
    (camel, 10.09.2006 14:44 ~ 24.09.2006 00:18)
  2. (bkz: allah ın hakkı üçtür)
    (roj u heyv, 08.11.2007 16:05)
  3. (bkz: yeşil tuttum bir allah)
    (yaşlı çocuk, 02.01.2009 00:00)
  4. -pi'yi 3 alabilir miyiz hocam?
    -birim, bir allah.
    (uzayli zekiye, 02.01.2009 08:41)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil