bir x olarak y   

adana çık aradan

1. başlık üretme sanatında önemli bir kalıp, ezberlenmesi gereken formül. diyelim ki portakal başlığı altına vitamin deposu yazacaksınız. ama sizi kesmedi bu giri. ne yapsak, ne yapsak?? hmmm...buldum bunu başlık olarak açalım, daha çok dikkat çeker. evet hemen açıyoruz "bir vitamin deposu olarak portakal". ee altına ne yazacaz? diyeceğimizi dedik zaten başlıkta. hmmm...başlığa iki kelime daha katarız, gerisini diğer yazarlara bırakırız: "vitamin yönünden zengin olan portakalın hayatımızdaki önemi..."

şimdi bakalım ne yapmışız. portakal başlığı altına pekâlâ yazabileceğimiz bir değerlendirmeyi başlık haline getirip sunmuşuz sözlüğe. konsepte aykırı mıdır? değildir. şık bir anlatım metodu mudur? değildir. ama olsundur, o da böyle bir olaydır.

son olarak x sensin y de sana girsin şeklindeki sevgi ve hayranlık mesajlarınızı lütfen sözlük aracılığıyla iletmeyiniz.
    (spyder, 21.07.2004 03:19)
  2. bu formatta bir başlık açılınca kudrettin abi bizi " 'bir x olarak y' şeklinde bir başlık açmaktansa örneğin 'y' başlığına 'çok iyi bir x' yazsan daha hoş olmaz mı?" şeklinde de uyarmaktadır.
    (wondrous, 21.07.2004 13:32)
  3. bir yastık olarak klavye gibi hiper-modern absürt başlıkların yerine
    (bkz. klavyeyi yastık olarak kullanmak) olsa daha güzel olmaz mıydı a güzelim a sevdiceğim.

niye bu sorunlu başlıkları doğru yerlere taşımıyor moderatörler diye sitem eden atan yazarlarımıza bir not :
    başlığı açan yazara da saygı duymak gerekir, öyle uygun görmüşler, y'lerini x olarak görmeye devam etsinler.
    (azureel, 22.07.2004 10:35)
  4. sözlükte sık sık kullanılan bir kalıptır kendileri, "bir oyuncak olarak bilgisayar" "bir arkadaş bulma sitesi olarak itü sözlük" veya "bir düğün salonu olarak abdi ipekçi" gibi, bu gibi başlıkların büyük bir kısmının lüzumsuz olduğu görüşü moderatörlerce benimsenmiş olacak ki, bu çeşit açılmamış bir başlığa girdiğinizde şöyle bir uyarı çıkmaktadır:

- "x olarak y" şeklinde bir başlık açmaktansa örneğin "y" başlığına "çok iyi x" yazsan daha hoş olmaz mı? - (yukarıdan aynen aldım)

ara edit: uyarı değişmiş... son hali için:

"! 'bir x olarak y' şeklinde ayrı bir başlık açmaktansa örneğin y başlığına 'çok iyi bir x...' şeklinde bir şeyler yazsan daha optimum bir atp tüketimi yapmış olmaz mısın?

şimdi örneklerimize uygulayalım:

- bilgisayar başlığına "çok iyi bir oyuncak"
    - itü sözlük başlığına "çok iyi bir arkadaş bulma sitesi"
    - abdi ipekçi başlığına "çok iyi bir düğün salonu"

görüldüğü gibi anlatılmak istenen hala anlatılabiliyor, tabi "çok iyi" kısmını değiştirmek ve açıklamaları genişletmek sizin elinizde. gerçi abdi ipekçi başlığına gidip sadece "çok iyi bir düğün salonu" yazarsanız komik olur ama fikri kaptınız sanırım. bu ilginç uyarı notu kalıbından dolayı moderatörlerimizi kutlama ihtiyacı hissettim, yaratıcı bir çalışma olmuş, umarım etkili de olur...
    (8844455, 30.05.2005 16:10 ~ 12.01.2007 13:26)
  5. (bkz: bu ünlem modern topluma bir eleştiridir)
    (misuf, 18.08.2007 19:55)