gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  3. · boylumlama
  4. · domuz gribi
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · kar yağarken hissedilen duygular
  7. · google wave
  8. · isimleri yanlış yazan nüfus memurları
  9. · istanbul üniversitesinin sakallı kızları

bir peygamber seni yok edecek diyen kahin  

1. şöyle bir dinler tarihine bakıp diyebiliriz ki, tarih sahnesinde hakettiği yeri, ciddiyeti kazanamamış, hakkı verilmemiş insandır.

olaya semavi dinlerin anlattıkları üzerinden gidersek, hem hz ibrahim, hem de hz musa peygamberler, yaşadıkları dönemde hüküm süren kralları tarumar etmiştir (gerçi christian jacq ra'ya tapan biri olarak en azından hz musa'yla ilgisi olan faslı reddeder ama neyse). biri firavunu, diğeri nemrut'u hükümdarlıktan indirmiştir. krallardan biri kızıldeniz'de boğulmuş, diğeri beynini yiyen bir sivrisinek yüzünden ölmüştür.

işin can alıcı noktası şudur ki (her kaynakta baki olmamakla beraber kimi rivayetlerde) her ikisi de bu peygamberler doğmadan önce ilginç rüyalar görmüş, sabah kâhinlere rüyayı anlatınca aynı yorumu duymuşlardır:

-bir erkek çocuğu doğacak. bu çocuk, peygamber olacak ve seni tahtından edecek. (kimi kaynaklarda peygamber olacağından bahsetmese de bu çocuğun tüm krallığını yok edeceği kehanetinde bulunmuşlar)

eğer hz musa'nın ve hz ibrahim'in hayatını okursanız, bu kralların kahinlerinin öngörülerinde hiç de yanılmadıklarını görürsünüz.

peki tarih daha sonra bu kahinlerden nasıl bahseder? ben, bu kahinlerle ilgili derin bir kaynağa rastlayamadım. gördüğüm kadarıyla kehanette bulunup tarih sahnesinden çekiliyorlar. eğer kendilerinden bahsediliyorsa da bunlara ait çok kısıtlı kaynak olmalı.

yahu adam kâfir olabilir, firavunun nemrut'un testislerini üfeliyor, yalakalıkta sınır tanımıyor olabilir ama gelin görün ki kehanetleri tutmuş. bu, bence büyük bir meziyet.

kehanetlerinin yarısı ancak tutan nostradamus hakkında binlerce cilt kitap yazılırken, kehanetleri dört dörtlük tutmuş bu kahinler hakkında bir satır bile yazıya rastlayamamak gerçekten haksızlıktır. ben şahsen bizzat kendim, bu adamların ne yeyip ne içip de bunları tutturabildiğini yazan bir kaynak görmek isterim.

kısacası bu kahin olayını sevmiyor olabiliriz ama bu adamlara haklarını vermek gerek.

edit: ufak bir mantık hatası vardı, onu düzelttim. uyardığı için dünyayı kurtaran adam nikli yazara teşekkürler.
    (eksiksizuyum, 12.05.2008 18:14 ~ 18:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil