bir kitabın herkes tarafından okuduğunu ancak tek okumayan kişinin kendisi olduğunu düşünen kimsenin, millete çaktırmamak uğruna işin şeyini çıkartması.
bir kitabı okumadan da hakkında yorum yapmak pekala mümkündür ve belli bir ölçüde kaldığı müddetçe bir sakıncası yoktur. örneğin kitapçıda göz ucuyla baktığınız bir kitabın kapak tasarımı hakkında yorum yapabilirsiniz yada sayfalarını karıştırdıktan sonra baskısının kalitesi üzerine ahkam kesebilirsiniz.
insanı komik duruma düşüren ve hatta ortam maymununa çeviren hadisedir. bu durum anlaşıldığı takdirde bu kişileri kâle almamak ve "vah vah" deyip geçmek en hayırlısı olur. bir de "neden kitap okumuyoruz, neden güzel bir iş ortaya komuşsa takdir edeceğimiz yerde onlara çamur atmaya kalkışıyoruz" diye düşünmeden edemez insan.
bir insanı tanımadan hakkında yorum yapmak kadar önyargılı davranmaktır. asıl amaç belki de kedinin uzanamadığı ciğere mundar demesi gibi bir şeydir. gereksizdir, bir insanın gözden düşmesine neden olabilecek basit bir harekettir.
- arvidas sabonis'in ayna isimli kitabı çok hoşuma gidiyor sen ne dersin ?
- bence çok sıkıcı.. yani yazar biraz daha renk katmalıydı bence.
- oldu o zaman sonra görüşürüz tamam ? bayyyy!
- nereye ya daha yeni gelmiştik ?... ya neslihan nerey ?... haydaaa ne dedim abi ben şimdi.. çok mu ağır eleştirdim acaba yazarı?
önyargılı bir yaklışım olabilir ama yazar kişisinin yazım tarzını biliyorsan,,kitabının önsözü yada arkasında açıklamalarından ne anlattığı ve nasıl anlattığını rahatlıkla anlayabilir ve yorum yapabilirsin.
"how to talk about books that you haven’t read?"...pierre bayard isimli bir fransız edebiyat akademisyeninin yazdığı kitap. türkçe karşılığı bu başlığın soru hali. facebook'ta bu kitap için açılmış bir grup var. merak edenler oraya da bakabilir. gayet eğlendirici bir metin olduğunu tahmin ediyorum. çoksatar kitaplar arasında.
the secret hakkında atılıp tutulanları görünce, okumadan sallayan onca insana bakınca, ulan bi ben malmışım millet okumadan aynı yorumları yapıyor dediğimden ötürü bazı yayınlar için olması gerekendir. destekliyorum. okumayın kitap falan. şaka lan şaka okuyun. ama secret ı okumayın. o kötü ighyyy öghty bögh what the fuck hatta..