belki ilginizi çeker
  1. · barış manço
  2. · itü sözlük radyosu
  3. · memet ali alabora
  4. · ben bilirim
  5. · türk sanat müziği
  6. · istanbul çok huzurluymuş
  7. · melihat gülses
  8. · selahattin pınar
  9. · hüzünlü bir sonbahar günü dinlenecek şarkılar
  10. · rakı dostu şarkılar
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · günün tek kelimelik özeti
  2. · aklidengegorecelibikavramdir
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · tunceli alevileri dinsizdir
  5. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  6. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · vivident delete
  9. · annenin düğme dikerken ağzına bir şey al demesi

bir bahar akşamı  

1. söz yazarının fuat edip baksı, bestecisinin selahattin pınar ve sözlerinin de aşağıdaki gibi olduğu şarkı:

bir bahar akşamı rastladım size
    sevinçli bir telaş içindeydiniz
    derinden bakınca gözlerinize
    neden başınızı öne eğdiniz?

içimde uyanan eski bir arzu
    dedi ki; yıllardır aradığın bu
    şimdi soruyorum büküp boynumu
    daha önceleri neredeydiniz?
    (julian apostate, 28.07.2006 13:14)
  2. hikayesi pek ilginç bir şarkıdır. şöyle ki:

hikayemize göre ki mevsimlerden bahar, vakitlerden akşamüzeridir. şarkının söz yazarı dönemin edebiyatçılarından fuad edip baksı içinden gelmemesine rağmen nezaketen katıldığı bir edebiyat toplantısında yıllardır rüyalarında gördüğü kız ile karşılaşır (türk filmi gibi değil mi, ama gerçek). şaşkınlıktan tüm metabolizması altüst olmuş ve büyülenmiş bir halde kızla göz göze gelirler. manalı manalı bakışmalar, göz süzmelerden sonra kız utanır ve mahçup bir tavırla olay yerinden uzaklaşır (o devrin kızları öyleydi). fuad amcamız hemen bir kağıt kalem çıkarır ve halet-i ruhiyesi şu şiiri yazmasına yol açar;

bir bahar akşamı rastladım size
    sevinçli bir telaş içindeydiniz
    derinden bakınca gözlerinize
    neden başınızı öne eğdiniz..

içimde uyanan eski bir arzu
    dedi ki yıllardır aradığım bu
    şimdi soruyorum büküp boynumu
    daha önceleri neredeydiniz.

daha sonra bu şiir bestelenmek üzere selahattin pınar'a verilecektir. işin acı tarafı fuad edip bey o kızı bir daha görememiştir.
    (speedy gonzales, 30.06.2007 10:48 ~ 03.07.2007 21:47)
  3. (bkz: bir ilkbahar sabahı)
    (kaleydoskop, 03.08.2008 17:13)
  4. insan dinleyince "heyt be aşklara bak. ne kadar duru. ne kadar saygılı. sevdiğine siz diye hitap ediyor" şeklinde tepkiler verebiliyor, bugün birbirine "naber lan yarram?" diyen çiftleri düşündüğünde. naif ve içten sözlere sahiptir. barış manço'nun sesinden dinlemek ise ayrı bir keyiftir. kendisi bu eseri harika yorumlamıştır.
    (ceyyar kermit, 20.11.2008 17:56)
  5. tsm seven biri olarak dinlediğimde anaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa anaaa diye efekt verdiğim derinden etkileyen aklımda bir hikaye oluşturan şarkı
    (abdüş şuküfe, 29.03.2009 01:05)
  6. zeki müren yorumu inanılmaz olan bir selahattin pınar bestesi..
    (kypbnlk, 16.05.2009 13:51)
  7. bir bahar akşamını muhteşem bir aşkla tasvir eden aşkın bu kadar saygılı ve yumuşak olduğunu bizlere hatırlatan şahane bi eser..
    (gum tree, 07.07.2009 22:19)
  8. müzeyyen senar'dan dinledikçe kedere boğar. halbuki sözler hüzün içermez ama bu kadının sesinde ne var allahım...
    (aglayankekinvekankalarınınkankası, 12.10.2009 00:36)
  9. hicaz makamının en güzel örneklerinden biri olan eser türkçe yazılmış en nazik, en naif aşk şiirlerden olsa gerek. sözlerin yazılmasındaki rivayetlerden biri de bestekarı üstad selahattin pınar'ın afife jale'ye olan aşkıyla ilgili.
    (bostorgay, 16.10.2009 23:25 ~ 23:26)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil