belki ilginizi çeker
  1. · türbülansa giren uçakta ateist kalmaz
  2. · bir ateistin allah belanı versin demesi
  3. · dini bütün ateist
  4. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · recep tayyip erdoğan
  2. · ugg düşmanı ezik kızlar
  3. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  4. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  5. · 2012
  6. · aklidengegorecelibikavramdir
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · ümit karan ın fenerbahçe ye transferi
  9. · amsterdam görmemiş üniversite öğrencisi

bir ateistin inşallah demesi  

sayfa  / 2
  1. umarım sözcüğünü kullanmayı bilmeyen ya da cocukluktan beri inşallah diyen insanlarla muhattap olan ateistlerden beklenebilecek hareket.
    (bravado, 19.05.2007 01:19)
  2. (bkz: ağız alışkanlığı)
    (mrsderdowski, 19.05.2007 01:27)
  3. türk aile yapısı içinde büyümüş herkezin kullandığı inşallah sözcüğünü sarf eden ateisttir. gayet normaldir. kelimelerde kalmamak ilerisini görmek lazımdır.
    (bkz: hay allah)
    (bkz: allah korusun)
    (psychick, 19.05.2007 01:30)
  4. komik olan hareket..

-ya kanki ben allaha inanmıorum ya.
    -ya bende inanmıorum,inşallah yoktur ya.

gibi diyolagların yaşanması mümküm olan hadise.
    (tye, 19.05.2007 01:43)
  5. (bkz: türbülansa giren uçakta ateist kalmaz)
    (rise of legend, 19.05.2007 01:53)
  6. dil sürçmesidir.
    (naughtyboy, 24.08.2009 11:54)
  7. (bkz: ateist kişi allah dedi diye tribe giren müslüman)
    (benim meskenim dağlardır, 24.08.2009 12:06)
  8. kesinlikle ağız alışkanlığı olan bir durumdur.
    bir budist nasıl inşbudha demiyorsa bir ateistin de inşallah dememesi gerekir.
    (dragonschild, 24.08.2009 12:10)
  9. dil alışkanlığıdır.ne yapsın yani.ateistin de çok sikindeydi zaten; aman allahlı bişi demişim, yoksa ben inanıyor muyum içten içe?kendinizi avutmayın kardeşim.biz yanıcaz cehennemde.dönüş yok.siz de doğru yolu bulursunuz inşallah.
    (varolmanın dayanılmaz ağırlığı, 24.08.2009 12:13)
  10. türkçeyi ateistler de kullanıyor. bu tür kelimeleri kullanmaları kadar doğal bir şey zaten olamaz.

(bkz: umarım)
    (soyut, 24.08.2009 12:17)
  11. allah kelimesi türkçemizde çok yaygın bir ünlemdir (pek çok dilde de böyledir godamit!) (ara: allah).

bir şey döküldüğünde "hay allah" deriz, ya da saçma bir şey yaşadığımızda “hasbinallah” deriz.
    ayrıca toplum kuralları ateistleri de bağlar: cumadan çıkmış nur yüzlü şirin bir amca size “selamünaleyküm” derse “aleykümselâm” demelisiniz. tanımasanız bile bu tatlı amcanın kalbi kırılabilir. sizde sıkıntı yaratmayacak bir şey karşınızdakini üzebilir.
    gecenin dördünde telefon çalarsa "hayırdır inşallah" diyebilir, kırmızı yanaklı bir bebek gördüğünüzde "maşallah" diyebilirsiniz.
    ayrıca kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum istanbul’daki pek çok hıristiyan vatandaşımız “umarım” ya da “istemiyorum ama belli de olmaz” lafları yerine “inşallah” demeyi tercih etmektedirler.

allah kelimesi günlük hayatı kolaylaştıran ve dilimize pelesenk olmuş bir kelimedir. inşallah diyen bir ateist elbette ki ateistliğinden bir şey kaybetmez(!).

hepsinden öte burada, bir ateist olan ben, iddia ediyorum: hiç bir müslüman benden daha coşkulu emel sayın’ın çile bülbülümüne, “allah” diye karşılık veremez.

yazının tamamı için (bkz: ateist/@3071119)
    (strangelove, 24.08.2009 12:18 ~ 25.08.2009 17:03)
  12. komik olmayan harekettir. asıl komik olan "bakın ben ateistim, dine özgü kelimeleri kullanmıyorum beyler!" havası yaratmaya çalışmaktır.

o an öyle denk gelir, öyle söylenir. ki inşallah pek alternatife de sahip değil. "umarım" takdir edersiniz ki, etmezseniz de etmeyin, günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir kelime değil. yetiştiğim çevreyle alâkalı olabilir alışık olmama durumum; ama sanıyorum ki diğerleri de mars'ta yaşamıyor, bana özgü değildir muhtemelen.

elinde purosu camdan dışarı, boğaz'ı seyreden topluluktan değilseniz pek sık da "umarım" duyamazsınız diye düşünüyorum. o yüzden yüklenmeyin çocuğa.
    (mbkbkmy, 24.08.2009 12:20)
  13. bir inananın kitabını sikim demesinden iyidir. hatta çok faziletlidir.

şaka bi yana adettendir, ağız alışkanlığıdır diyebilir.
    (lantis, 24.08.2009 15:21)
  14. tövbe tövbe de der, ama o anadolu kültürünü taşımasından kaynaklanır.
    (mare, 24.08.2009 15:40)
  15. hürriyet'in internet sitesi için haber niteliği taşır. hatunsa ve resimliyse rabbim ne oruçlar kaçar tahmin edemem.
    (tatito, 24.08.2009 15:41)
  16. alışkanlıktan öte birşey değildir, tutup da bunu "ee bak sen inanmadığı allah ın iznini umuyor" diye yorumlamamak gerekir bence.
    (zukaka, 24.08.2009 15:44)
  17. kefaret orucunu gerektirir, okuduysanız biliyor olmanız lazım bunu.
    (jugis nomen, 24.08.2009 15:45)
  18. sen hiç ateş böceği gördün mü oyunu bu konuyla ilgili bir diyalog içerir. demet akbağ ile ateist amcası arasında geçen bir sahne:

- devrim yakındır inşallah.
    + inşallah mı?
    - umarım demek istemiştim yani.
    + kimden umarsın?

diye sorar ve amcası göt gibi kalıyor güya. ben olsam burda "zamandan umarım" derdim, ava gideni avlardım. ama yılmaz erdoğan böylesini uygun görmüş yapacak bir şey yok.
    (jugis nomen, 24.08.2009 15:55)
  19. ağzı olup içinde dili olmayan ateistlerden ötürü, müslümanların eğlendiği yegane konudur;

+ neden inşallah diyorsun, allah'a inanmıyorsun ki...
    - ağız alışkanlığı.
    + gördünüz mü, cevab veremedi.
    (elpinoras, 24.08.2009 16:01)
  20. (bkz: ateistlere sorulan salak sorular/@3308084)
    (sofist tepen sokrates, 24.08.2009 16:02)
  21. dil değişen ve devamlı kendini yenileyen bir kavramdır. zamanla sosyal hayattan etkilenerek kendince yeni kelimeler bünyesine alarak zenginleşir. bu nedenle halkının büyük bir çoğunluğunu müslüman kesimin oluşturduğu bir ülkede yaşadığımız gerçegini göz önüne alacak olursak dinsel inşallah, maşallah, hayırlısı olsun ... vb kelimelerin dilimize ve günlük yaşantımıza yerleşmesi çok normal bir durumdur. bu kelimeleri türkiyede yaşayip musevi, hiristiyan hatta satanist olan bir bireyinde kullanması cok normal bir durumdur.
    (bugün çok depresifim ya, 26.08.2009 18:14)
  22. bir anlık dalgınlıktır.umarım demek istemiştir yani yanlış anlaşılmamalıdır.ya da samimiyet için ister istemez söylenir.mesela çok sevdiğin yaşlı bir teyzeye "umarım iyileşirsiniz ... teyze" demekle "innşaalllaaahhh iyi olursun ... teyzecim"demek gibi.
    (bencillik değil bu sadece aşk, 30.08.2009 01:41)
  23. iş muhabbeti uğruna cuma namazına, cenaze namazına gidenini, oruç tutuyor numarası yapanını gördüm. inşallah diyen de bir şey mi??
    (damdandüşegelen, 30.08.2009 02:00)
  24. - ee nolmuş??
    (koyden indim sehre, 30.08.2009 02:12)
  25. türkiye kültürünün getirisidir. "allah belanı vermesin", "inşallah", "maşallah" gibi ifadeler günlük kullanıma geçtiği için pek de garipsenecek bir durum değildir.
    (çılgın rüstem, 30.08.2009 02:12)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil