bir ateistteki ruh halini anlamaya yönelik sorular olabilir. örnek:
dostoyevski "tanrı yoksa her şey mübahtır" demiştir. ben de bu büyük lafa az çok inanıyorum. sayın x, size göre, sizi, kimse çakmayacak ise hırsızlık yapmanıza, önüne gelenle seks yapmanıza, namussuz biri olmanıza engel olan düşünce, ölçü ve arkaplanda yatan şey nedir? varsa ilkelerinizin kökeninde yatan şey en nihayetinde binyılların ölçüleriyle biçimlenmemiş olabilir mi?
eğer soruları soracak kişi bir müslüman ise sorulabilecek sorular ;
1. dünyayı kim yarattı ?
2. insani kim yarattı ve nasıl ?
3. bir bardak sütte yağ var mıdır yok mudur ?
4. çay ısmarladın geldi iki şekerli, bak bakalım içinde şeker var mı yok mu ? çayın şekerli olduğuna içmeden inanır mısın, inanmaz mısın ?
5. dünyada bunca adaletsizlik haksızlık var, bunlar böyle mi kalacak, suçluların yaptıklari yanlarına kar mı kalacak ?
6. hedef nedir ?
7. bu dünyaya niye geldin ? ne icin yaşarsın ve ne için öleceksin ?
8. islam nedir ?
9. ateism nedir ?
10. ateistler neye, niçin inanır ?
11. ateizmin yararları ve zararları nelerdir ?
12. islamın yararları ve zararları nelerdir ?
13. müslüman olmakla ateistler neyi kaybederler ?
14. ateist olan bir kişi maneviyat açısından huzurlu mudur ? kendisinde eksiklik, boşluk hissetmez mi hiç ?
teizmi iyice inceledin mi? deizm, agnostisizm ile ilgili ayrıntıları bana da anlatırmısın?
biliyorsa saygı ve hoşgörü zamanıdır, bilmiyorsa araştırmaya yönlendirilmiş olur. hem soran da biraz beyin cimnastiği yapmış olur, daha ne?
- ben "bir ateiste sorulacak sorular" diye bir başlık açıp senin inancın/inançsızlığınla dalga geçerken sence nasıl olur da senden benim inancıma saygı göstermeni bekleyebilirim? sonra sen gidip bir dinciye sorulacak sorular diye başlık açıp oradan gönlünce yardırma hakkı kazanmaz mısın?
- soru bana mıydı?
- yok ya. 3 gündür giri girmedim. öylesine.
- tamam.
bu soru allah'ın varlığını kabulünün ele geçmesi muhtemel bir materyal ile ödüllendirilmesi veya ödenmesi gibi bir gizli anlam içeriyor, hatta hafiften bir zorlama da hissediliyor.
''ben allahı kabul ediyorum elime de şunlar şunlar geçti, sen kabul etmiyorsun, senin kazanımın ne bu durumda?'' demek istemenin kısacası.
ele geçen birşey yok. sen nasıl bir mantıkla inanıyorsan tanrıya, o kişi de tam tersi inanmıyor. bu kadar basit.
ateist olduğunu ifade eden kişi tarafından muhatap alınıp cevap veriliyorsa o kişiye nazınızın geçtiğini, kişinin soru soranı kırmamaya çalıştığını gösteren sorulardır... velhasıl ne olursa olsun eninde sonunda; abes sorular serisidir...
edit; görülüyor ki, o kadar lafa rağmen hala vikviklenilmekte, hala inat edilmekte... güzel kardeşim, inanmış kardeşim, boşuna uğraşıyorsun; kafanda yarattığın "ateistler" kavramı gerçek değil, yok öyle bir bütün, bir kitle... birarada durmak zorunda hissetmez ateist diğer bir ateistle... hatta dahası; kaypak bu insanlar, her an cayabilirler ateizmden... bak mesela bu yazar caydı bile şu anda, bundan gayrı tek işi öte aleme vize vermek olan kimmer tanrısı crom'a inanıyor ve atılıyor kılıcı çekip;
şeklinde gelişmişti bununla ilgili bir anım.. halbu ki ben gelebilecek soruları kafamda şekillendirmiştim.. çok pis ters köşeye yattım, kalakaldım öyle.. üstüne bi de "bak cevap bile veremiyosun" diye eklenince.. ister istemez "soru sorabilseydin eğer verirdim bir cevap" deyivermişim.. kırmak istemezdim oysa...