|
|
- lost adlı efsanevi diziye göre pek de zor olmayacak bişey değil..hiç birşey imkansız değildir, tamam mı?!
girişten de belli olduğu üzere bol spoiler kokan bir yazı olacak, ondan dolayı konuşmak isteyen çıksın gitsin sınıftan, yoklama almayacağım..
(bkz: lost teorileri)
---lost: spoiler // 4. sezon 11. bölüm sonrasında olup bitenler---
bakın, hemen senaristlerin yine bi yerlerde dile getirdikleri bi laf ile keskin bir giriş yapmak istiyorum;
"if an island is defined by land mass surrounded by water, they are on an island."
ne demek bu?! ne anlama geliyor? bize ada diye yediriyorlar burayı..aslında bir ada olmayabilir bu..tamamen farklı bi bakış açısı lazım bu lafı değerlendirmek için..nitekim ben bu adamların normal yaşamlarında da rahat bir hayat sürdürebildiklerine inanmıyorum..mutfağa gidip de bi bardak su içmek için bile teori kasarlar..ya su yoksa..peki ya bardağın boş kısmı? john locke der ki; "blah blah"..neyse, demek istediğim bu söze kulak vermek gerek..ada aslında fiziksel bir yer olmayabilir..eee, haliyle zaten fiziksel olarak yer değiştireceğini düşünen varsa ya şimdi konuşsun, kendini belli etsin, ya da ebediyen sussun lan..o kadar saçma bi şey olur mu allah aşkına..neyse..
yani adanın biliyoruz özelliğini..bi yanda karaya oturmuş gemiler, bi yanda dört parmaklı heykeller..yani bu ada cidden uzun bir süredir varlığını koruyor..ister paralel evrende olsun, ister zamanı şaşmış bulunsun..bi şekilde ayakta kalmayı başarmış..durum böyle olunca lost'un hikaye akışında cidden büyük bir değişiklik bizi bekliyor olabilir..
tahminimce orchid isimli istasyon ve sayılar* ile ilgili birşey olacak..uzun süredir sayıları duymuyorduk..konu vurucu etkiyi yine sezon finaline bıraktılar..allah belalarını versin..bu konuda yine senaristlerimize dönüyoruz..onlar diyorlar ki gökyüzü yine pembe-mor bir renk alacak..bu sezonda bunu göreceğiz diyorlar..bakalım..
ikinci sezon finalini hatırlayın..ben, michael'e takip etmesi için 325 rakamını söylüyordu..ama kahana'dan gelen ekip sürekli olarak 305'i takip ederek adaya ulaşıyordu..bunun esprisini şöyle açıklayabiliriz..desmond hatch'i havaya uçurmadan önce ben, michael'a bu rakamı söylüyor..michael, 325'i takip etmeye başladıktan sonra desmond yapacağını yapıyor ve discharge oluyor ada..akabinde zaten neler olduğunu biliyorsunuz..artık ekip, adaya gelmek için 305'i kullanmak zorunda kalıyor..bu tarz bir discharge -eğer gerçekleşecek ise- adanın görünmeyen konumunu yine değiştirecek gibime geliyor..
jacob bu konuda tam bir tecrübeli ama..kendi kabinini oynatabiliyor yerini..ona güvenmek şart..bişey biliyor da yapıyor..aklıma tam bu noktada küller geliyor..hatırlar mısınız bilemem ama küller vardı o külübenin etrafında..volkanik tortulardan oluşmuş küller olduğuna zaten tüm teori kasanlar onayladı..onlarla da ilgili bişeyler gelebilir başımıza diye korkmuyor değilim..ne de olsa jacob lan bu..nasıl tırsmayayım?!
bakın..bu dizide süper bir kaos var..kafanızı inanılmaz bi şekilde zaman konusu ve etkileşimi ile bozmaya çalışıyorlar..her yerde diyorum, bi daha tekrarlıyorum..izlediğiniz sahneleri bi zaman ekseni üzerine oturtmaya çalışmayın!! bu izlediğimiz son bölüm tek başına bu sonuca çıkmamı sağlamadı..ama tümden gelecek olursak, ada zamanı ile gerçek hayattaki zaman arasında çok büyük farklılıklar var..ada ve üzerindeki gizemi yaratan herkes inanılmaz bir yeteneğe sahipler ve zaman içinde yer değiştirebiliyorlar..jacob'ın adayı hareket ettirmek diye bahsettiği doğal olarak fiziksel bir olgu değil..ada haraket edecek, ama zaman ekseninde..bunu sakın unutmayın..
zamanın tek bir yönde değişeceğine inanıyorum..yani paralellik yaratılmayacak..bunu şöyle açıklayabilirim..zaten an itibariyle zamanda bir boşluk mevcut..daniel faraday'a gelen, saatte bilmem kaç kilometre hızla adaya fırlatılan bir payload füzesinin normal zaman ile yarım saat geç kalması benim tezimi destekler..eğer bir paralel zaman varsa şayet, o payload daniel'e hiç bir zaman ulaşmazdı (an itibiriyle tüylerim diken diken oldu, anlamadım)..
yine yapımcılar kafa karıştırıyor bu konuda..5. sezonda dharma initiative hakkında çok şeyi öğreneceğimizi açıkladılar..bak, bu noktada şu da söz konusu..ben'in dönemi bitti..ada şimdi, tehdit karşısında, acil planı devreye sokuyor..eğer zamanda hareket edecekse, bunu geçmişe doğru yapacağını düşünüyorum..dharma initiative'in halen adadaki işlerini yaptığı bir döneme dönebilirler..bak, o zaman var ya, çok fena şeyler olabilir..dizide şimdiye kadar izlediğimiz tüm karakterlerin fısıltılara sebebiyet verenlerin ta kendisi olacağını görmek beni iyice bitirir..
adanın zamanda hareket etmesi zaten adanın görünmezliği tezini destekleyen bir durum..ada bi şekilde yer değiştirecek ve oceanic 6, en azından jack, onu bulmak için varını yoğunu ortaya koyacak..5. sezonda bir yerde sakallı post-modern jack'imizi adada görürseniz şaşırmayın..çünkü ada 4-5 yıl öteye gidecek olursa tam o zamanlara denk bir döneme oturacak..
albert einstain'in görelilik kuramına göre zamanda hareket olmadan evrende değişiklik olmayacaktır..eğer zamanda bir hareket olmayacaksa -ki bazı teoricilerin dediği öyle- kimse bana aynı anda gemide canlı kanlı takılan doktor ile kıyıya cesedi vurmuş doktoru açıklayamaz..dizide izlediğimiz anda ikisi aynı anda olan şeyler..mors alfabesi ile gerçekleştiren iletişimi hatırlayın..onun sayesinde zamanın aynı anda ilerlediğini anlıyoruz..ama farklı bi şekilde..
tartışmaya cabin fever bölümünden sonra yine bok kafalı yapımcıların bir lafını sunarak devam ediyorum;
"time travel is definitely happening on this show"
bu ada elbet bir şekilde yerini değiştirecek..olayları biliyor olacak sahildekiler..kreamy ve ekibinin adayı yoketmeye geldiğini de..işte o an gelecek ve göreceksiniz..sayid'in bot ile kurtardıkları arasında bizim şuanki oceanic 6 olacak..ada ondan sonra zamanda hareket edince bizimkileri bekleyen acaip bir gelecek olacak..ki onu da zaten geçen sezonun sonunda ve bu sezon başında izledik..
---lost: spoiler // 4. sezon 11. bölüm sonrasında olup bitenler---
şimdilik burada kesiyorum..çok fena başım ağrıdı yine..gereksiz stres yaptım..olmaz olsun..en sonunda bu kadar gizeme dayanamayacak ada ve patlayacak..o zaman işte alın size hareketin allahı..(zeus, 13.05.2008 14:19 ~ 14:19)
|