belki ilginizi çeker
  1. · incir ağacı
  2. · tohum
  3. · necip fazıl kısakürek
  4. · yomra fen lisesi
  5. · adam gibi adam recep tayyip erdoğan
  6. · ailem beni anlamıyor
gündem
  1. · bir kadının bilmesi gerekenler
  2. · aşk ı memnu
  3. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  4. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  5. · yeşim salkım
  6. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  7. · darwin i bitiren balık
  8. · mühendis genellemeleri
  9. · beni bu masum gözlerle yalnız bırak

bir adam yaratmak  

1. yavaş yavaş uluslararası çapta ün kazanmakta ve farklı dillere çevrilmektedir.
    (atavratsilah, 24.12.2005 14:41)
  2. (selenikom, 31.12.2005 17:19)
  3. oyunun kahramanı hüsrev den inciler:

-herşey bir vesileye bağlı değil mi?

-kadere inanıyor muyum onu siz keşfedin! fakat hayatın gizli bir şuuru olduğuna inanmak istiyorum.öyle bir şuur ki, kendisini ,yok gösterebilecek kadar gizleyebilmiştir.ben hadiseleri çok girift bulan bir insanım.

-ne de kolay ağlıyorsunuz! siz bir takım insanlar ne de kolay ağlıyorsunuz! gözyaşlarınız olmasaydı neyle müdafaa edecektiniz kendinizi?!

-dostlarım malum! ben düşmanlarımı tanımak istiyorum.ben senin düşmanınım diyecek kadar namus aptalı kim var?

-bir hududu zorladım. kendimin dışına çıkmak isterken, kendime rast geldim.

-ölüme ilaç ölümdür

hakikaten bir şaheser.
    (kürşat germiyangil, 16.04.2007 13:49)
  4. hayatla kavgası olan başkarakterin izinde izdüşümsel yanılmaların estetik yansımalarının ve düşünsel dehlizlerinin çıkmazlarının anlatıldığı güzide eser.
    (nisan cadısı, 29.07.2007 13:56)
  5. bir necip fazıl kısakürek oyunudur.

oyun yazmaya başladıktan sonra kendisiyle çelişkiye düşen necip fazıl sorgulamaya başlar birçok şeyi. bunu da her ortamda anlatır hatta yazıya da döker.

ben nasıl olur da bir oyun yazarım ve eserle birlikte birilerini yaratırım. işte bu oyun da bu içgüdünün dışsal seslerine entegredir. islamiyetin tiyatro üzerindeki etkisi yüzünden yüzyıllar boyunca sekteye uğratılmış ve günah kabul edilmiş, yurdumuzda yalnızca ermeniler tarafından uğraşılan bir sanat haline gelmesini doğurmuştur. ancak necip fazıl'ın kendiyle böyle bir hesaplaşmaya girmesi, haşa ben tanrı mıyım ki birilerini yaratayım ama yazmadan da duramıyorum diyerek islamiyetin tiyatro üzerindeki anlamsız baskısını imlemiştir.
    (elpinoras, 08.04.2009 00:36)
  6. necip fazıl kısakürek'in bir kaç başarısız tiyaro denemesi ardından bizzat muhsin ertuğrulun oynaması için yazdığı şaheserdir.oyunun başkarakteri hüsrevin hayatı bir yazar gözüyle sorgulaması çevresinin, geçmişinin ve nihayet içinde bir yerlere varabilmek belki hayata dair şüphelerinden kurtulabilmek adına yazdığı tiyatro eserinin etkisiyle aklını kaybetmesini konu alır. hüsrevin ne hayata bakışı ne de hayata dair algıları çevresiyle örtüşmemektedir. gerçekten yaşıyor olduğu dünyayı ruhu daha fazla kaldıramaz. kendi ruhunu dizememişken bir tiyatro yazıp orda gerçek bir adam yaratmak ona ağır gelmiştir.

çalışması sergilemesi oldukça zor bir oyundur. biz bu oyuna çalışırken hüsrevi oynayan arkadaşımız iki sayfalık kesintisiz replikleri önce anlamak ve sonra da ezberleyebilmek için oldukça uğraşmıştı.
    (geveze mor sandık, 08.04.2009 00:57 ~ 01:08)
  7. tiyatroya oldukça mesafeli olan şahsımın, sözkonusu eserin sahnelenmesine iştirak etmesiyle aylarca-yıllarca hafızadan çıkmayan realitesidir.
    (evci, 28.09.2009 23:14)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil