görseller
binbaşı 

belki ilginizi çeker
  1. · motoko kusanagi
  2. · bnb
  3. · vurdum tekmeyi girdim yüzbaşının odasına
  4. · askeri birimler
  5. · 5 kasım 2009 texas fort hood saldırısı
  6. · ernesto che guevara
  7. · kolağası
  8. · major
  9. · lisede yapılan hayvanlıklar
  10. · murat üçok
gündem
  1. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  2. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  3. · the twilight saga new moon
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  6. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  7. · uludağ sözlük
  8. · kurtlar vadisi
  9. · mhp ye oy vermek

binbaşı  

1. kara kuvvetlerinde 1 çelenk ve üstüne 1 yıldızla, deniz kuvvetlerinde 2 kalın düz ve 1 kalın kıvrımlı çizgiyle gösterilen, yüzbaşıdan sonra gelen rütbe.
    (navalboy, 11.08.2004 01:58)
  2. üst subay rütbelerinin ilkidir. şapkaya sırma şerit ilave olur.
    (navalboy, 27.01.2007 00:31)
  3. türk silahlı kuvvetleri'nde görev süresi 5 yıldır.bu sürenin sonunda normal şartlar altında yarbay rütbesine terfi etmeleri gerekir.
    (mosquito hunter, 24.04.2007 16:28 ~ 16:32)
  4. askerlikteki en kötü rütbe. haydi buyurun bakalım.

neden? şundan: "binbaşım" nasıl geliyor kulağa, "babuşum" gibi bir şey değil mi. halbuki mesela "yarbayım" öyle mi ki, karizma bin beş yüz. "yarbayım". her an skertecekmişçesine yiğit bir duruşu var. fakat "binbaşım" hiç güzel değil. "teğmenim" bile daha sağlam bence.

neyse ki benim düşündüğümü askerler de düşünmüş olacak ki karizmayı dağılmaktan kurtaracak harika bir kural koymuşlar. bir binbaşıya -ve tabi diğer rütbelere de- ancak bir üstü ya da dengi "binbaşım" diye hitap edebilir. astları daima "komutanım", ya da en kötü ihtimalle "gomtanım" demek zorunda. koskoca üst subaya çıkıp fütursuzca, pervasızca "binbaşım" diyemezsiniz yani. dedirtmezler. o işler o kadar basit değil.

edit: "iç hizmet kanununa göre söz konusu binbaşının sicil amiri olmadığı herhangi bir astı o binbaşıya "binbaşım" diyebilir."miş (edit by gxix) hmm, demek ki, bilmediğin konuda ahkam kesmeyeceksin. öte yandan pratikte harbiden dedirtmiyorlar. (gxix de aynı fikirde.)
    (tembel, 29.03.2008 15:10 ~ 12.01.2009 09:17)
  5. ben binbaşıyım ya git işine tek yıldızn var uzatmalı teğmen olmayasın ????
    (dikkat matkap, 17.06.2009 18:36)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil