misket *  

adana çık aradan

1. ütmek fiilinin ilk çıkış noktası.eskilerin vazgeçilmeziymiş.devir değişti e tabi çelik de değişti (bkz: taso)
    (man on the moon, 22.12.2004 21:56)
  2. (bkz: kapçık)
    (atlantis, 25.01.2005 02:02)
  3. (bkz: misket havası)
    (viola, 25.01.2005 02:02)
  4. (bkz: eldişlik)
    (ufkabakan81, 25.01.2005 02:10)
  5. (bkz: ayna misket)
    (bkz: ayna kuyruk)*
    (atlantis, 25.01.2005 02:15)
  6. bütün düğünlerin vazgeçilmez türküsü ve oyunudur. oyunun üç önemli bölümü vardır:
    1) duruş
    2) yürüyüş
    3) sekiş
    düz oyun grubuna girer ve düz oyunların hiçbirinde vücut sallanmaz, eğilinmez ve çökülmez. baş sürekli dik tutulur.
    türküsüne gelince...
    aslında yıllar önce yaşanmış bir aşkı anlatmaktadır. efe yavuklusunun al al yanaklarını misket
    elmasına benzettiğinden ona bu ismi vermiştir*. sevdiceğinden ayrılan delikanlı gönlündeki ateşe su serpmek için bağlamasına sarılır ve şu türküyü yakar:

güvercinim uyur mu?
    çağırsam uyanır mı?
    misket orda ben burda
    buna can dayanır mı?
    a benim aslan yarim
    dağlara yaslan yarim
    dağlar cefa götürmez
    sineme yaslan yarim
    güvercin uçuverdi
    kanadın açıverdi
    eloğlu değil mi?
    sevdi de kaçıverdi
    a benim hacı yarim
    başımın tacı yarim
    eller bana acımaz
    sen bari acı yarim
    caminin ezanı yok
    içinin düzeni yok
    çok memleketler gezdim
    misketten güzeli yok,
    yılan aktı gazele
    gönül düştü güzele
    vallah billah kıyarım
    yarim ile gezene.
    oy farfara farfara
    ateş düştü şalvara
    ağzım dilim kurudu
    kız yalvara yalvara
    caminin ezan vakti
    içinin düzen vakti
    ben misketi kaybettim
    sonbahar gazel vakti.
    üzüm dengi yıkıldı
    şarap suya sıkıldı
    verin benim yarimi
    benim canım sıkıldı.
    ördek gölde süzülür
    inci mercan dizilir
    açma misket göğsünü
    hastamız var üzülür.
    daracık daracık sokaklar
    kızlar misket yuvarlar
    kızlar koca bulmuyor
    kocaman kocaman karılar.
    havuz başı, su başı
    ben istemem yüzbaşı
    olursa müşir olsun
    dosta düşmana karşı
    yılan kaydı kamışa
    su neylesin yanmışa
    mevlan sabırlar versin
    yarinden ayrılmışa.

http://www.discoverturkey.com/...
    (viola, 26.05.2005 16:41 ~ 16:46)
  7. bir zamanlar deterjanların içinde aradığımız çocukluğumuz oyuncağı.dizlediğimiz toprakta bıraktığımız çukurlar,tırnaklarımıza birikmiş kum taneleriyle rengarenk bilyelere olan hevesimiz...hepsi geride kaldı...sanal oyuncaklarla avutmaya başladık kendimizi...
    (ksanikse, 01.08.2006 17:50)
  8. (bkz: şeytan'ın misketleri)
    (zeus, 18.09.2006 12:18)
  9. (bkz: baş)
    (bkz: başaltı)
    (bkz: gaflik)
    (bkz: kapış)
    (stalefish, 25.01.2007 02:36)
  10. (bkz: kapış yapma teknikleri)
    (subaquatic, 26.01.2007 20:15)
  11. benim için anlamı büyük olan, esrarengiz, eğlenceli, farklı, renkli, deli bi şeydir misketler. hala saklarım hepsini, çook çeşitli oyunlar yaratmışımdır küçükken, hala alıp getiren olsa bi çocuk gibi sevinirim. hep birini kırıp açmak istemişimdir ama kıyamadım hiç bi zaman...

çekirdek bir ailenin bireylerini görüyoruz oturma odasında; anne örgü örmekte ablalar ders çalışıyor, baba tvde, küçük çocuk başka bi dünyanın içinde çünki onun misketleri var, odanın ortasına koyduğu yastığına yatıp tavandaki lambaya tutarak renklerinin içinde kaybolduğu misketleri...
    (asterias, 12.02.2007 23:31)
  12. ömrüm boyunca bunlar ile oynanan oyunun erkekler sokakta oynarken "5lik dik" "bu 3lük" gibi terimlerine anlam verememiş ve hala merak etmekteyimdir.
    benim ilgilendiğim kısım, hepsini bir poşete doldurup şıngırdırtmakla ilgili olan kısmıydı. garip bir dinginlik verirdi o ses.

ve ayrıca türkü olanının "güvercin uçuverdiiiiiiiiiii" diiye uzatılarak söyleneen kısmı köy düğünlerinde insanları bir sean paul konserindeymişçesine çoştururur, izlemesi acaip zevk verir.
    (hristov ciklipaf, 30.06.2007 00:24)
  13. müzeyyen senar tarafından bir kısmı şöyle seslendirilmiştir.

güvercin uçuverdi
    kanadını açıverdi
    ah ülen ah ahhh!
    elin oğlu değil mi amon..
    piliç gibi kızı bırakıp kaçıverdi
    (venom, 07.09.2007 18:53)
  14. küçükken bizdeki ismi bilye idi...cumartesi sabahları .ocukların erkenden sokakta toplanmalarının sebebiydi....bir uçtan diğer bir uca kadar dizilir bir baş seçilirdi...eğer oyunculardan biri bu başı vurdukları zaman bütün bilyeler onun olurdu yani diğerlerini üterdi....
    (migi, 07.09.2007 19:20)
  15. bizim evin halleri adlı milyonlarca bölümdür devam eden dizide yer alan bir karakterdir.
    (zararsiz insan, 07.09.2007 19:53)
  16. bizim köyde kendilerine doni denirdi. ufakken bütün mahalle çocukları çıkar; herkes evden riske ettiği kadar doni yi çıkartır sokağa gelir. donilerden bir baştan başa dizilirdi işin en önemli kısmı baş seçmekti. bizde sağ ve sol taraf yoktu. bi tarafta komşunun arabası olurdu. "arabadan yannı" veya "galdırımdan yannı" olarak iki seçenek olurdu. sonra başı vuran bütün donileri üterdi. lakin biz o misket çağına tam yetişemedik. tam millet misketten sıkılmışken, piyasaya tasolar çıktı. bizi kurtardı.
    (omega, 07.09.2007 23:17 ~ 09.09.2007 22:41)
  17. (bkz: taso çıktı mertlik bozuldu)
    (omega, 07.09.2007 23:30 ~ 09.09.2007 22:41)
  18. kuzey kıbrıs'ta iseniz onun adı pirillidir.
    (pendulum, 07.09.2007 23:44)
  19. eski bir ayakkabı kutusunda futbolcu kartları ve tasolarla beraber hala sakladığım, iki parmağımın arasında tutup çevire çevire renklerine hayran olup bakakaldığım, çocukken nasıl yapıldıklarını hep anlamaya çalıştığım harika şeylerdi.
    yeri geldiğinde tek başıma oynardım saf saf. bazen de hayali bir arkadaş yaratır gibi ikimize eşit sayıda misket verip bir onun adına bir kendi adıma vururdum. ne günlerdi be.

bir zirve yapılsın isterim şöyle, kumluk boş bir arazide misket oynasak falan çocukluğa dönüş adına, hatta tasolarımı da alıp geleceğimdir.
    (sekizinci cüce, 19.12.2007 12:24 ~ 12:27)
  20. (bkz: ankara havası)
    (sycrone one, 12.01.2008 11:15 ~ 11:32)
  21. ankaranın tarihi mahallelerinden birisidir. yuksek bi tepeye kurulu olduğundan mahalleye çıkmak için uzun ve dik merdivenleri tırmanmak gerekirmiş..
    (rasko, 15.05.2008 19:52 ~ 12.08.2008 00:53)
  22. ankara misket. ankara'da düğünlerde fiks çalınır, çalınmazsa kavga çıkar.
    (deniz büyücüsü, 19.07.2008 16:16)
  23. para verip alanların aşağılanmasına sebebiyet veren, çocukluğumuzun mücevherleri.
    (g o d, 13.09.2008 11:12)