sözlüde sorulan soruya pişkince verilen direk cevap
hiç "ııı, bi dakika, c ile başlıyodu di mi" demeden cool bir şekilde biter olay
en kolay cevaptır ama cevap vermeyi seven bir insan için zordur bilmiyorum demek.
(viola, 09.01.2005 07:46)
üç türlü bilmiyorum vardır:
1) hiç bir fikrim yok bilmiyorum
2) arada kaldım bilmiyorum.
3) bilgim yok bilmiyorum.
(viola, 15.05.2005 19:54)
bir sınav türü olay haricinde, bu lafı söylemek insanı çok güzel rahatlatır. nedendir anlamam, birisi soru sorduğunda sanki bilmiyorum deyince insanın statüsü azalacakmış gibi (sanki statü diye bir şey varmış gibi) hiç bir şey bilmeden cevap vermeye çalışılır. ne gereği vardır anlamam. bilmiyorum demek güzeldir. insanı gereksiz bik bik bik yapmaktan geri tutar, iki rekat adam gibi görünürsün, bir de üzerine alçak gönüllülüğün kendinde kalır.
derin ve karışık mevzularda tarafın sorumluluktan kaçmak, duygusal ayak yapmak için kullandığı bir laf. özellikle ilişki tartışmalarında göt sıkışınca çok kullanılıyor.
kafam çok karışık kalıbıyla birleşince de balyoz etkisi gösteriyor.
bazen de ruhsal bunalım havası vermek için kullanılıyor.
(venom, 25.06.2007 15:57)
yardım sever insanlarımızın yol/adres sorulduğunda kolay kolay veremediği cevap. az yürümedim bunun yüzünden. lan bilmiyorsan niye yanlış yer tarif ediyorsun, "bilmiyorum." desene!
(bkz:
iyiliğin kötülüğe dönüşmesi)
bilimsel yorum anlamındaki bileşik sözcüktür.
baştan savmak için kullanılan tek kelimelik yeterli cümle.
tatlı hayat (başyapıt) dizisinde, dizinin soru manyağı "can" isimli karakterinin sorularına karşı
ihsan yıldırım "bilmiyorum" demek yerine "fatih sultan mehmet" diyerek cevap vermeyi tercih etmiştir.şöyle ki:
- elektriği kim bulmuş ihsan amca ?
+ fatih sultan mehmet
- arabayı kim bulmuş peki ihsan amca ?
+ fatih sultan mehmet
(corvo, 04.08.2007 18:59)
çok kral savuşturma cümlesi.
kangurunun avustralya yerlileri
* arasındaki kelime anlamı.
insanlardan en çok duyduğum cevaplardan birisidir bu.
saatler boyunca konuşur, anlatır, dil dökersiniz, konunun ne olduğu hiç fark etmez. bir "bilmiyorum" lafıyla batırırlar her şeyi. daha fazla bir cümle kurmak onlar için bir işkencedir. "senden nefret ediyorum" ya da "haksızsın" demek ölüm gelir onlara. onlar mı kim? onlar işte canım, onlar onlar! bilmiyorum(!)
kaçış cümlesidir bazen, polemiğe girmemek, gereksiz muhabbete ortak olmamak, baştan savmak içinde
kullanılır çoğu zaman.
(zerun, 02.04.2008 16:37)
hayatı mutluluklara böldüm
en büyük pay sen çıktın.
senin olmayı bekliyorum,
bulmayı umuyorum seni
ey güzel gamzeli kız.
belki bir kahve fincanında
belki bir pazar kahvaltısında
belki bir beşiktaş vapurunda
belki bir bebek kahkahasında..
bilmiyorum gökyüzü neden mavi
senden neden vazgeçemediğimi bilmediğim gibi.
her konu hakkında -özellikle hiç bilmediği yada yeterince kavrayamadığı- yorum yapan insanların çoğaldığı zamanlarda söylenmesi erdem niteliği kazanmış kelime.
eylem kökünden türeyen cümle.
gerçeklerin önünü kapatan cümlecik. saydamdır aslında. söylenmesi kolaydır. saklanamazsın arkasına.
hayali bir meleğin sesi fısıldıyor kulaklarıma,
bu sefer bilmiyorum,
bilemiyorum gerçekten..
uyunmamış bir sabahta sıkıntılar...
keşke sonrası uyku,
uyanma sonrası keşke...