süreya sevdası bizi bağdat caddesi'nde hatay meyhanesini arar hale getirmişti o günlerde...aslında bulmamıza değil, bağdat caddesi'ne kafa tutan köhneliğine,eskileri anımsatan havasına çok sevindik...
islam alemi için iftar vaktiydi...içeri girdik,her yerde şiirler,her yerde cemal süreya...köşede 50-55 yaşlarında bir kadın...hala güzel,sarı saçları...gözlerine bakamazsınız,içinizi eritir...
cemal süreya'nın elif'i dediler...eşlerinden biri,uğruna sayfalarca şiir ve mektuplar yazılan kadın... rakısını yudumluyordu...bizi masasına davet etti ve başladı anlatmaya...hala özlüyordu onu belli...
ben bir şekilde lafı bu şiire getirdim...'yeri ayrıdır' dedim,acı bir şekilde güldüm... karşımdaki çakmak gözler dolu dolu olmuştu...'aslında o şiir değil, ' dedi... ve başladı anlatmaya...
"cemal bu mektubu kız kardeşime yazmış, kız kardeşim bir doktorla evliydi o zamanlar...cemal,ben,o ve ailesi hemen hemen hergün görüşürdük... çarşambaları hariç...çünkü her çarşamba evlerinde eğlence düzenlerler ve bu eğlenceye sadece iş arkadaşlarını davet ederlerdi...
kız kardeşim birgün o mektupla evime geldi ve al bunu,haberin olsun dedi...kırıldım...her kadının kırılabileceği gibi..."
her kadın gibi kırılmıştı,aradan geçen 25 yıl sonra ağlayabilecek kadar... rakısından bir yudum daha aldı...bir bardakta bizlere doldurmak zorunda kaldı...
anlaşılan o ki, hem hikayesiyle, hem dizeleri ve imgeleriyle... okuduğum 'acıyı en net ve sulandırmadan' veren şiir bu. neredeyse 7-8 yıldır her gün en az 15-20 şiir okuyorum, kimi günler saatlerce okuyorum. ama bu şiir kadar "sanat derdini düşünmeden" sadece bir şairin acısını nakleden bir esere hiç rastlamadım...
cemal süreyya sevince böyle sever diyor insan bunu okuyunca ister istemez. aslında herkesin bildiği ama söylemekten korkuğu şeyleri anlatan mükemmel bir eser bu. çaresizlik sanırım daha güzel anlatılamazdı.
''alisirim seni yalniz duslerde oksamaya;
bunun verdigi mutluluk da az degil ki''
çeşitli şiirlerinden alıntılar yaparak yazmış bu şiiri ya da bu şiirdeki dizeleri başka şiirlerine serpiştirmiş. olsun her iki ihtimal de beni büyülüyor ve de cevabın hangisi olduğunu bilmemem.