|
|
- bilim verileri ile hayal gücünün birleşimi, kurmaca.
kitap, tiyatro, film, senaryo kıl tüy türü.
- bilimkurgu'nun doğru yazılmış hali.hayal gücünün en üst seviyeye çıktığı sanat dalı belki de.
(bkz. stanislaw lem)
(bkz. isaac asimov)
(bkz. ray bradbury)
(bkz. arthur c clarke)
(bkz. aldous huxley)
(bkz. philip k dick)
(bkz. alfred bester)
(bkz. william gibson)
(bkz. frederik pohl)
(bkz. roger zelazny)
(bkz. samuel delany )
- en kötü örneklerinden biri için (bkz: gora)
- sinemada güzel örnek olarak sayılabilecek örnekleri çok seyrek gerçekleştirilen bir yazım sanatı. ama tabi kuruyorsun adı üstüne, tutarlı kurgu yapmak hakikaten öyle kolay iş değildir. dışardan atıp tutmka saygısızlık olurdu.
güzel bir örnek olaraksa eskilerden (bkz: geleceğe dönüş)
- doğrusu kurgu bilim olan tamlama. ya da bilim-kurgu şeklinde iki ayrı kelime olarak yazılmalıdır.
- bilim-kurgu, özgün ismi la science-fiction olan, jacques baudou'nun yazdığı bir inceleme. dost kitabevi yayınları'ndan ipek bülbüloğlu çevirisiyle çıkmış bu kitapta bilim-kurgu edebiyatına dair başlangıçtan bugüne herşeyi bulmak mümkün.
le monde'da bilim-kurgu üzerine makaleler yazan jacques baudou, bu türü üç ana başlık altında incelemiş: bir türün doğuşu, bilim-kurgunun coğrafyası ve bilim-kurgunun büyük temaları. sonda da bilim-kurguyu bir yazın türü olarak karşılaştırmalı sorguladığı kısa bir sonuç bölümü var.
belki le monde takip etmediğimden bir fransızın bilim-kurgu hakkında bir kitap yazması önce garip gelse de kitabı okurken fikrim bayağı değişti. tariçenin başlarında jules verne'e denk gelmemle saçmaladığımı farkettim; neden fransız olmasın ki. zaten baudou yayınlanmış nerdeyse herşeyden tarafsız bir biçimde bahseden, dolu dolu bir inceleme sunmuş. öyle ki, kitap daha uzun olsa dedim. sonuç bölümünde benim senelerdir dertli olduğum bir konuya, bilim-kurguyla fantazi türlerinin karşılaştırılmasına parmak basmış.
okunası, tavsiye edilesi bir kitaptır.
"iyi bilimkurgu, iyi edebiyattır"(artemisia, 29.07.2007 21:07 ~ 26.08.2007 09:12)
- tv dizisi olarak çok güzel örnekleri vardır;
(bkz: doctor who)
(bkz: stargate-sg1)
(bkz: the x-files)
- ben de yazacağım bir bilim kurgu hikâye, roman, artık neyse, ve gelecek gayet tırt olacak. seksenlerde hayalini kurduğumuz iki binlerle yaşadığımız iki binleri karşılaştırınca böyle olması gerektiğine karar verdim.
yok devletler sosyalist olacakmış, yok büyük birader bizi gözetleyecekmiş, yok arabalar uçacakmış... elli yıldır aynı mazot kokulu sokaklarda yaklaşık aynı kıyafetlerle yaklaşık aynı şekilde yönetilerek yaşıyoruz. iki binler sanayi devrimi gibi bir çığır açmadı. bilimde de bir numara yok. bin dokuz yüzlerin başında sadece birkaç on yılda dalton atom modelinden kuantum mekaniğine geçildi; bizse elli senedir yerimizde sayıyoruz. bari füzyon reaktörü yapsaydık... genetik desen, eh. ama bir mutant, bir android görmüş değiliz henüz. kansere çare desen o da yok. öyle dna'nın yapısını bulmakla olmuyormuş demek ki watson bey! büyük savaş yok, olmasın zaten. ama daha kaç nesil atom bombası geyiği yaparak, f-16 fotoğrafı biriktirerek büyüyecek? hani uzay savaşları? mars'a koloni kurmayı geçtim, ay'a bir kulübe dikemedik be! varsa yoksa google, facebook. bu mu yani gelecek? tırt mıyız lan biz?
- (bkz: jules verne)
- internet alemlerinde (youtube) 1902'de çekilmiş bu türün ilk örneği olduğu söylenen bir film var. adı "aya seyahat", georges méliès tarafından çekilmiş. fransız aksanlı bir anlatıcı eşliğinde izlemek istiyorsanız buyrun:
birinci kısım: http://ktunnel.com/...
ikinci kısım: http://ktunnel.com/...
- her zaman için, 'çöken galaksi imparatorluk atmosferi' okuyucuya-izleyiciye sonsuz bir lezzet verir. örneğin; asimov'un vakıf serisi.
- www.bilimkurgu2000.com
- asimov ve arthur c. clarke gibi isimlerle en popüler ve en klasik dönemlerini yaşadıktan sonra, otostopçunun galaksi rehberi ile postmodern mevzilere çekilen ve ondan sonrasında da şimdilerde birbirimize, "sahi bi bilim kurgu vardı?! ne oldu ona?!" diye kederle sorular sormamıza neden olan ve asi saylonlarla yollarına devam etmekte olan 4. sezonunda güzide bir cnbc-e dizisi. ne dedim ben?!
|