öncelikle çok zor bir iştir
* bundan 4 sene evvel önceki bilgisayarımı da toplama almıştım fakat kendim değil bilgisayarcıya toplatmıştım şuan bilgisayarın içinde toplattığım parçalardan sadece işlemci ve anakart duruyor. sürekli ses çıkaran sorunlu bilgisayardan bıkınca onu değiştirmek zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. daha önceleri bilgisayar toplayanlara hatta bilgisayarınızı götürdüğünüzde yalnızca donanıma bakıp "şunu şunu alman gerek yiğenim" diyerek doktor misali teşhis koyup servis ücreti alan bilgisayarcılara ön yargıyla bakan birisiydim. fakat bu düşüncem bilgisayarımı kendim toplamaya karar vermemle ve bunu eyleme dökmemle birlikte kökten değişti. şimdi rahatlıkla söyleyebilirim ki bu zor bir iş.
çok değil bundan bir hafta evvel bilgisayarın sadece anakart işlemci ram ve sabit diskten oluştuğunu sanan bir angut olarak yeni bilgisayar toplamaya karar vermiştim. öyle ahım şahım sayılmayacak ama forumlardan araştırdığım üzere fiyat/performans oranı iyi parçaları izledim karşılaştırdım araştırdım bir hafta bununla ilgilendim. ardından daha önce bilgisayar toplamış arkadaşlara sorarak fikirlerini aldım. bunun sonucunda gidip tam karar verdiklerimi alacakken hem forumlardan hem arkadaşlardan öneriler gelmeye başladı listeyi yazıyordum
"oo işlemci o olmaz çok ısınıyor en azından bir 65 nm olması gerek 45nm leri var ama pahalı onlar sen 65nm al"
nm ne amına koyim işlemci işlemci işte güzelmiş gidip alacağız dediğimde arkadaş bildiğim ipneler anlatacaklarına cahilliğimle alay edercesine "eheh" diyip beni eziyor heidi nin dedesi kadar olgun bir o kadar sakin bünyemi fütursuzca zorluyordu. ram seçtim reklam gibi olmasın en iyi kingston dediler. iyi dedik yazdım forumlara bunu da.
"ohoo onlar çok kötü bedava verseler almam senin cas 4 4 4 12 alman lazım 5 5 5 15 çok sakat"
ne dediklerini anlamasamda "hee tamam" diyip geçiyordum ama ilk tecrübemden dayanarak taşak oğlanı olmamak kaydıyla kendim arayıp bilgi edinmeye çalışıyordum meğer bu cas dedikleri bekleme süresiymiş ram'in google bu konuda tek destekçim oldu. bir ekran kartı alayım dedim "oha 1gb hemde bu fiyata" diyerek atladım yine görüş almak istedim bir bilenden bu sefer
"o çok dandik anakartın güzel kıyma o anakarta. onlar bellek boyutu işlemci hızı da önemli gel sen sapphire ati 3870 al çok güzel"
yorumları okudukça daha bir sinirleniyordum ulan ben anakartla ilişkiye girmeyeceğim ki kart takacağım altı üstü. güzelmiş kıymayaymışım. 1gb her zaman 512 den iyidir diye düşünüyordum ama değilmiş. onuda araştırdığımda gördüm ki 256 olup işlemcisi yüksek olan bir ekran kartı 512mb dan çok daha iyi performans verebiliyormuş falan... hard diske geldiğimde artık tüm forumlarda önerilen tek seagate vardı ondan alayım dedim. forumlara yazdım sordum önüme bir sürü pcxlabstan grafikler şekiller şemaller... arkadaşım bana en iyi fiyat/performans ürünü olan hard disk nedir diyorsunuz adam size "şimdi seagate'in geliştirdiği yeni st3250410as modeli sahip olduğu dikey kayı teknolojisiyle bir çok üründen daha iyi performans veriyor ama şu harddisk varki..." böyle uzayarak bir sürü sayısal değer bilgi. anlaması gerçekten zor. burada yine google imdadıma koştu ve anlamamı sağladı.
her şey bitti diye düşünüp kasa almaya bizim köşebaşındaki bilgisayarcıya gidecekken arkadaş sana şimdi bir güç kaynağı(psu) almak lazım diyerek linkler atmaya başladı "bu sisteme overclock yapacaksan en az 650watt bi cooler master gider" anlamasamda tecrübelerime dayanarak sesimi çıkarmadım sadece link istedim. gelen linkler suratıma tokat gibi çarpmaya başladı kasanın içinde kablo takılan adını markasını bile bilmediğim güç kaynakları 200 dolar 250 dolar 400 dolara kadar çıkıyor. neredeyse işlemciyle eşit fiyat. dayanamadım çok sevdiğim arkadaşımı rencide ederek ona büyük bir kızgınlıkla "siktir dalga mı geçiyorsun lan benle" serzenişinde bulundum. yine çaresiz forumlara başvurdum. yapılan yorumlar beni çok şaşırttı.
"psu çok iyi olmalıdır"
"psu bilgisayarın beynidir o iyi olmazsa hiç birşey doğru gitmez"
"psu su iyi olmayanın sistemi yanar"
"psu muhakkak araştırılarak alınmalıdır"
bu ve bu tür ata sözleri gibi yığınla uzayan liste... bir de siteye psu araştırma listesi yapmışlar ki bir ton özellik sessizliğinden tutun soğutmasına kadar. tak çıkar özelliği watt giriş çıkış sistemleri fiyat performans oranları kullanıcı yorumları. o parçanın değerli bir parça olduğunu o an anladım. daha bitti mi tabii ki hayır.
psu yu da seçerek yarım kalan işi tamamlamak üzere bizim köşebaşındaki bilgisayarcıdan bir kasa almaya gidecektim ki "kasayı ne almayı düşünüyorsun" diye soru geldi. bizim tanıdık bilgisayarcı ahmet abiden alacağım dedim. yine taşak oğlanı gülümsemesiyle "dalgamı geçiyorsun eheh" cevabını almamla "olm seni engellerim siler atarım yüzüne bakmam ciddi bir iş yapıyoruz bildiğin varsa adam gibi söyle" dedim. bu benden bu kadar ciddi bir yorum beklemeyen hafifte kırgın olduğumu sezen arkadaşım elinden geldiğince örneklemeye anlatmaya çalıştı. bir ton kasa örnekleri cooler master'ından tutun lian li'sine, silverstone'undan thermaltake'ine... fiyatları dudak uçuklatıcı en ucuzu 100 dolar ve bir çok eksi oy almış en pahalısı 1000 dolara kadar tower denilen alüminyum şeffaf yan panel falan... özelliklerine göre değişiyor fiyatları. benim alacağım 45ytl lik everest'den ne farkı var diye sordum. meğer çok farkı varmış birinde sıcaklık 50-60 derece seyrederken öbüründe 30-40'lardaymış havalandırması iyiymiş alanı genişmiş dijital sıcaklık göstergeleri falan filan bir sürü zamazingosu varmış.
uzun lafın kısası ben araştırarak 2 haftamı verdim neticede bilgi sahibi oldum hala bildiklerim bilmediklerimin 10'da 1'i değildir. bunları benim gibi bilgisayarı bir kaç parçadan ibaret sanan arkadaşlar için yazdım. size tavsiyem bilgisayar toplamak çok zor iş eğer bir bilginiz yoksa tek başınıza benim gibi hataya düşerek kalkışmayın muhakkak bilen birisine danışın ondan akıl alın. bir parçayı alırken 40 kez düşünün çünkü bilgisayar öyle bir sistem ki içindeki bir parçası doğru çalışmazsa tüm parçalara zarar verebiliyor bu da size yüzlerce dolar kaybettirebiliyor. bu sebepten ötürü ince eleyip sık dokumak mutlaka bir uzman görüşü almak gerekiyor.
speyşıl tenks tu:
google
itü sözlük
robertdeclaux
donanimhaber.com
teknofiyat com