bilgisayar bilimi   

adana çık aradan

1. bilgi, hesap ve hesap işini bilgisayarlar üzerinde gerçeklemek ile ilgili her şeyi kendine konu edinmiş bir bilim dalı. özellikle ayrık matematikten, kümeler kuramından, sayılar kuramından ve bilgi kuramından beslenir. hesap kuramıyla doğrudan içli dışlıdır.

türkiye'de her şeyi tamam olan bu dalın tek eksiği, konu hakkında konuşmanızı sağlayacak adam gibi türkçe terimlerin olmamasıdır.
    (ali kamber, 06.10.2008 00:21 ~ 00:32)
  2. (bkz: computer science)
    (bulletproof, 06.10.2008 00:27)
  3. bilgisayar bilimi hakkında konuşurken yaşadığım en büyük güçlüklerden birisi türkçe dil bilgisi kurallarına uygun olarak önerilmiş terimlerin eksikliğidir. türkçe konusundaki hassasiyetini bildiğimiz itü sözlük'te dahi bu konunun "computer science" gibi bir başlık altında tartışılmasını umursamazlığa değil, bilgisayar bilimlerinde çalışırken türkçe terim kullanmamaya alışmış olmamıza bağlıyorum.

bu konudaki eksikliğin giderilmesi için dil bilimcilerin ve bilgisayar bilimcilerin ortak çalışması şart. tdk'nın internetten de erişime açtığı bilgisayar terimleri karşılıklar kılavuzu bu konuda sık sık yararlandığım güzel bir kaynak (bkz: http://tdkterim.gov.tr/...). ancak hem yetersiz hem de ara sıra yanlışlıklarını bulduğum, geliştirilmeye ve düzeltilmeye açık bir çalışma (örnek olarak bkz. özyineli).

işin dil bilimi kısmında bir uzmanlığımız olmasa da ali kamber ile beraber amatör olarak terim üretme ve var olan çeşitli terimler içinden aklımıza yatanı seçme çalışmalarımız oluyor. yarım doktor candan yarım imam dinden eder, lafına sonuna kadar katılsam da bu noktada sessiz kalmak yerine başkalarının eleştirine açık ve nihaî olma amacı taşımayan ancak bizim günlük olarak karşılaştığımız yabancı terim karşılıklarına bulduğumuz çözümleri burada paylaşmaya karar verdik.

bu kadar şaşaalı bir girişten sonra aşağıdaki 5-6 bakınızlık listeyi görenler eminim hayal kırıklığına uğrayacaktır ancak sözlüğün imece usulü çalışıyor olmasına güveniyoruz. bilgisayar bilimlerinde terim sorunundan ağzı yanan herkes ortaya bir kaç taş atsa eminim türkçe açısından birilerinin işine yarayacak bir liste oluşturmayı başarabiliriz.
    (recai pengül, 06.10.2008 00:34 ~ 00:45)
  4. birkaç bilgisayar terimi ve bunların ingilizce karşılıkları aşağıdaki gibidir:

açgözlü algoritma: greedy algorithm.
    arama uzayı (cevap uzayı, durum uzayı): search space.
    derlem: (korpus, külliyat, koleksiyon): corpus.
    en iyi (global en iyi, genel en iyi, küresel en iyi): global optimum.
    gelişigüzel arama (rastgele arama): random search.
    hesap: computation.
    hesap kuramı: theory of computation.
    hesaplama: computing.
    kaba kuvvet yöntemi (kaba kuvvet ile arama, kaba kuvvet arama): brute force method, exhaustive search.
    özyineleme: recursion.
    özyinelemeli (özyineli): recursive.
    sonlu durum makinesi (sonlu durumlu makine, sonlu durum otomatı): finite state machine.
    tavlama yöntemi (benzetimli tavlama yöntemi, benzetilmiş tavlama yöntemi): simulated annealing method.
    tepe tırmanma yöntemi: hill climbing method.
    turing makinesi (turing'in makinesi?): turing machine.
    yerel arama: local search.
    yerel en iyi: local optimum.
    yığın makinesi (yığın yapılı otomat, yığınlı makine): stack machine, push-down automaton.
    (recai pengül, 06.10.2008 00:40 ~ 28.10.2008 12:19)
  5. kuantum teorisinde meydana gelen gelişmelerin bilgisayarlara uygulanması ile geleceginin quantum computingde olacagı bilim.
    (neondental, 06.10.2008 01:16)
  6. kuantum bilgisayarları konusunun "kapalı" olduğu söylenen bilim. mesela, kuantum bilgisayarı konusunun üslerinden biri olan georgia techte konusu kuantum bilgisayarları olan bir prof ile konuşmuştum, hocam konumu değiştirmek istiyorum, kuantum bilgisayarları üzerinde çalışmak istiyorum dediğim zaman, adam resmen uzaklara daldı gitti, hüzünlendi resmen, sonra da gül gibi konun var, bizim konuyu seçip ne yapacaksın, fund bile bulamıyorlar gibisinden birşey demişti.
    (transistör kazancı, 06.10.2008 01:34)