belki ilginizi çeker
  1. · sağ tık yenile
  2. · freelance
gündem
  1. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · ugg
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  6. · google wave
  7. · prison brake
  8. · goran bregoviç
  9. · kara gözlüm

bilgisayarıyla sabahlayan yapayalnız birey  

1. adımız var..evet ama bu bizim gizli öznemiz çoğu zaman.insanlara kendimizi tarif ederken aslında gizli gizli yaşayan bu ikinci kimliğimizi de açık ediyoruz..

- eee neler yapıyorsun ?
    - napiyim ya askerden geldim iş arıyorum evdeyim çoğu zaman..
    - yok di mi iş ..
    - yok valla evde ilan arama,zaman öldürmece şu sıralar..
    - kriz sende haklısın
    - evet kriz..

her boka bir bahanemiz var öyle ya..eve kapanıp ya da internet cafelere günde tonla para yedirip oyunlara bağlanan gençlerden farkımız var mı ? bilgisayar başında sabahlıyoruz çoğu zaman.çoğu zaman nba maçlarını bile sözlükten tanımadığımız insanlarla paylaşıyoruz..(evet bende yaptım itiraf ediyorum..)sonra eleştiriyoruz insanımızı cahil diye..elinde imkan olupta okumayan,araştırmayan adam en cahil adamdır oysa,belki bende öyleyim..evet kabul edelim,a-sosyalliği kabul etmeyen a-sosyalleriz belki..

düşünün bir an için internetinizin kesik olduğunu..hep şu laf çıkar ağızlardan :

- lan internette bi bok yaptığım yok,mal mal bakıyorum ekrana ama olmadan da olmuyor..

kaçış cümlesi al sana..ama bu cümlenin de gizli öznesi yine kişinin kendisi..yapayalnızdan kasıt,melankolik,bitmiş,tükenmiş bir birey değil..yabancılaşıyoruz herşeye günden güne..insanlar interneti sosyalleşmek amacıyla kullanırken biz daha çok a-sosyal oluyoruz..ha yok sen andavalsın,sen gerizekalısın,senin ta mına koim diosan ayrı..ama ben bu konu da kendimde hata buluyorum..umarım en kısa zamanda düzeltirim..
    (ilkokul esprisi, 13.06.2009 01:39)
  2. o kadar saatten sonra ekranda gördüğü bir sineği fare işaretleyicisiyle kovmaya çalışacak, bir müddet yalnızlığını unutturacaktır.
    (ben brokoli sevmem o işleri brokoli çok oldu, 13.06.2009 01:42 ~ 01:45)
  3. hayatta duraksadığı anlarda ram'inin yetmediği düşüncesiyle yaşayan insandır..
    yalnızın 9800gt versiyonudur..
    kimsesizin 1.5 tb'lık taşınabilir hard disc olanıdır..
    (önce sağlık, 13.06.2009 02:02)
  4. (poly aka bilirkişi, 13.06.2009 02:04)
  5. (bkz: çok yalnızım be sözlük)
    sözlükte zaman zaman farklı başlıklar altında yeniden ve sonra yine yeniden ifade edilen çağdaş sorun.
    bir anda önümdeki metinleri okumak istemediğimi, internete girmek istediğimi fark edip sözlüğe göz attığım an gözüme çarpan ilk başlık bu başlıktı.
    başlığın altındaki ilk giride dile getirilmiş biçimiyle "nba maçlarını bile tanımadığımız insanlarla sözlükte takip etmek" örneğin 18. yy'ın değer yargılarına (internet elbette o zamanlar yoktu. kastedilen, benzeri soyut toplumsallaşma örnekleridir, yani tanımadığımız insanlarla olabilecek en uzak düzeyde yakın ilişkiler yaratma çabasıdır) göre 'ayıp'tır ve bu yola başvuran kişinin 'ahlak eksikliği'ne işaret eder.
    19. yy'ın algıları, değer yargıları (her zaman 'katma değer vergisi' demek istediğim zeitgeist) bu tür durumları romantikleştirir. zaten 19. yy "romantizmdönemi"dir. ılımlıdır. fakat ne yazık ki 20 yy savaşların, katliamların ve dolayısıyla yeniden yapılanmaların (her şey her zaman bir tür yeniden yapılanma ise 20.yy'ın kaotik durumu belki başka türlü ifade edilmeliydi) dönemi olarak modernizmin tavanı olarak şekilcilikten, kavramların içini boşaltmaktan, kavramlara saygılı olanlarınsa kavram karmaşalarıyla ölüp gitmelerinden geçerek 21. yy'a ulaşır; bilgisayarıyla sabahlayan yapayalnız bireye rastladığımız yere yani.
    çünkü söz konusu kdv- içine doğduğumuz değer yargıları - bize korkuyu, yalnızlıktan korkmayı belletmiştir ve yazık ki birey olarak sahip olduklarımız herhangi bir toplumda ifadesini bulamayacaktır; zira yalnızca yığın, sürü, kalabalık vardır artık; hepi topu bir yalnız sürüsü!
    bu durumda "toplu intihar" olaylarının da ne kadar trajikomik vakalar olduğu ortaya çıkıyor; insansızlıktan ölmek için bile insana ihtiyaç duyan modernite sonrası sürüleri...
    (ignoramus, 13.06.2009 02:04 ~ 15:39)
  6. sevgilisine annesinin yat artık diye baskı yapması sonucu sevgilisinin yatmış olması ile birlikte idiot.
    (idiot, 13.06.2009 02:09)
  7. malesef kanayan bi yaramız. toplum içerisindeki bireyi önce bi çıkışsızlığa sürükleyen sistem, onu tamamen bağımlı hale getirebilecek her yolu denemekte. bugün bireyi yapayalnızlaştıran bilgisayarlar, zamanla masaüstlerinden dizimizin dibine kadar geldiler. çok yakındır dostlar, yatağımıza kıvrılcaklar usulca, o sıcaklık bizi öle cezbetcek ki, ses etmicez. sokulcaz ona iyiceene. daha çok yalnızlaşcaz sonra. ve belki de bilgisayarlarıyla sabahlayan yapayalnız bir şey olcaz. içim karardı amına koyim.
    (batan gemiden hesap sorulmaz, 13.06.2009 02:19)
  8. can sıkıntısından mıdır bilinmez; monitörün üzerinde farkettiği küçücük, şirin hayvancığın, bit kadar bir örümceğin hareketlerini izleyip onun mucizevi bir şekilde müziğin ritmine göre hareket ettiğini farkederek, örümceği ağından yakalayıp bir müddet müzik eşliğinde dans eden ve ardından partneri olan örümceğe teşekkür edip, onu yere bıraktıktan sonra gözleri dolacak kadar yalnız olan bireydir.(örümcek hala buralarda mıdır acaba? dertleşirdik ne güzel. elimde bir tek hamam böcekleri var, onların da götü tavan yapmış, artık onlar da kestiler selamı sabahı, çakal herifler.)

şaka lan şaka, o kadar da yalnız değilim; sabahlıyor olabilirim ama bu aktiviteyi bilgisayarımla değil okumakta olduğum kitapla yapmaktan yanayım. arada bir partner değişikliği iyi oluyor. bir böcek gördüm sanki sözlük, hadi bana müsaade.
    (die for morrison, 13.06.2009 02:32 ~ 02:33)
  9. sol framede başlığı görür görmez daldım. 'allahım ben ben!..' dedim. sabahlıyorum evet çünkü akşama kadar uyuyorum zaten. yalnızım çünkü kimse bana eşlik etmiyor be sözlük. laptopu alıyorum kucağıma yatağa geçiyorum yemekteyiz'in tekrarı olsun, ana haberlerin tekrarı olsun kobra takibi gibi daha önceden izlenmiş 2. el programları izliyorum.
    (bkz: çok yalnızım be sözlük)
    (bkz: herkes uyuyor)
    (bkz: imza yarasa kız)
    (aglayankekinvekankalarınınkankası, 13.06.2009 02:50)
  10. bilgisayarıyla birlikte interneti de varsa neden yalnız olsun ki dedirten birey bu.tanıyorum ben bunu.şimdi bu kişimizin msninde normalde her tür görüşten en aşırı tiplere varıncaya kadar envaye çeşit adam var bir kere canı sıkılırsa onlara sarar.memleketi zilyon kere kurtarır sabaha kadar.yok bu olmadı başka bir seçenek derse nette gezinir de gezinir ve görür ki kendiyle aynı bir yığın fikir akmış ortamlara ama daha da ilginci hiç düşünemediği yerlerden bakmış bazıları hayata.dolayısıyla yepyeni pencereler açılır önüne.e sever adamımız bu hali.bir oturur ki bilgisayarın başına hareket etmek sadece fare ve klavye arasında otomatiğe bağlamış tık tıklarla kendini.ne demişler ileri derece teknoloji büyüdür.büyülenirsin.değil sabahlar,günler,geceler geçse hissettiğin yalnızlıktan çok şaşkınlık olur,sevinç olur.
    neden olmasın ki her tür fikri anlamaya kapılar ardına kadar açılıyor.her tür insanla ve ürünüyle karşılaşmak aklımızı alıyor belki de bu yüzden bu kadar çevremizden kopuyoruz.aslında onlardan uzaklaşırken hayatımızı,görüşlerimizi daha farklı ve heyecan duyabileceğimiz ikameleriyle değiştiriveriyoruz.hep zoru sevmek gibi hep gözü dışarda bir koca gibi evden kopup koskoca bilinmez bir dünyada kaybolmak daha cazip geliyor belki de kim bilir!
    (bkz: bilgisayarla hayatı aramaya çıkmak)
    (güdümlü ırak pabucu, 13.06.2009 02:54)
  11. hani bilim kurgu filmlerinde olur ya, saydam yüzeye yansıyan görüntüden taş gibi bir hatun çıkar ortaya, yeni nesil bilgisayardır o işte; yok henüz öyle bişey evlerimizde. o yüzden bu tavrı kendini tekrarlayacak gecelerde canını fena halde sıkacaktır bu arkadaşın. matrix onu hapsetmiştir ve acilen kendisine sabahlayacağı sevgili bulmasını tavsiye ederim. sonra; aman sabahlar olmasın!
    (mae govannen, 13.06.2009 03:04)
  12. (nokturnal mania, 13.06.2009 04:23)
  13. kendime gecelerdir itiraf edemediğim durum. yalnızmışım sözlük. ama gocunmuyorum he. eğer internet dipsiz bi kuyuysa, ben de boşluğa yuvarlanan küçük bir çakıl taşı.. bu ne lan yalnızlıktan baya etkilenmenin verdiği hüzünle olayı dramatize etmişim. neyse yalnızlık iyidir internet şahane, laptop da çok ısınmış..
    (valla ben onlarin yalancisiyim, 13.06.2009 04:40)
  14. geceleyin boşalan serverlarda online oyun karakterini geliştirme umudu ile yaşayan insandır.

yalnızdır tabiki. yalnız olmasa neden yapsın böyle şeyler. amaçsız olmuştur artık. bir bakıma gönül eğlendirmektedir.
    (lantis, 13.06.2009 04:44)
  15. yalnız insandır.yalnızlığını bilgisayarla geçiştirmeye çalışan insandır.kendine bile itiraf edemez içinde bulunduğu depresif durumu..kötü birseydir..
    (gitmekyenilmekdeğilkazanmaktagitmekgitmektirişte, 13.06.2009 11:54)
  16. freelance çalışan bir çevirmen olabilir. gündüz uyuyup gece çalışmakta, elindeki çevirileri yetiştirmek için sabahlamaktadır; herkes uyuduktan, ortalık sessizleştikten sonra onun en iyi dostu bilgisayarı ve interneti olmaktadır.
    (şekspirin sonesi, 13.06.2009 12:09)
  17. (delinin zoruna bak, 13.06.2009 17:12)
  18. gündüz saat 3 gibi uyanıp bilgisayarın başına geçip arada sırada yemek ve çiş molası verilerek gece yarısı 12 -1 e kadar internette dolaşılır sözlükler okunur.he bu arada çalışcak bir sınav varsa biraz bakılır öss ve dgs olabilir.neyse efendim monitörün başında fare imleciyle sinek kovalanabilir hatta ve hatta gece pc başından kalkıp buzdolabında yiyecek bişeyler varmı diye bakarken o an karşınıza çıkan zavallı hamam böceğiyle burun buruna gelirsiniz onu öldürmeyip "bakalım ne yapıcak ? " diye kendinize sorup beklersiniz hamam böceği seri adımlarla olay yerinden uzaklaşıp bulduğu ilk kuytuya (mutfak dolabı veya fırının altı) girip saklanır siz "hımm" deyip buzdolabını açarsınız bişeyler bulursanız yersiniz vs sonra tekrar gecenin bi yarısı saat 04:00 suları olabilir tekrar gidip mutfağa su içmek için olabilir.yine aynı böcekle karşılaşırsınız yine bişey yapmazsınız bu böyle sürüp gider evet tahmin ettiğiniz üzere böcek ile aranızda duygusal bir bağ oluşmuştur daha sonra o böceğin mürvetini görürsünüz evlenmiştir hatta ufak ufak "hamamcık"ları bile olmuştur.şimdi söyleyin bana "hangi cani bu hamamcıkların babası öldürüp çocukları yetim bıraksın değilmi? "

evet gördüğünüz üzere bilgisayarıyla sabahlayan yapayanlız birey olunca böyle hikayelere sahip olabiliyorsunuz.
    (scamp, 13.06.2009 18:12)
  19. insanlardan umudu kesmiş, farklı bir yalnızlığı seçmiş birey.

ps: bilgisayarımı çok seviyorum. ona sarılmadan uyuyamıyorum. ayrıca anneme selam eder, yarın sınava girecek kardeşimin kaleminden öperim ki şans getirsin.
    (ev yapımı domates sosu, 13.06.2009 18:18)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil