|
|
- plug and play bak bu, takıyosun çalışıyo lafını götünden anlayan kişilerin, bilgisayarı kapatmaya kıyamayıp, güç kaynağı harıl harıl çalışırken parça sökmeye çalışmasıdır. genelde pci porttaki gereksiz kartlar hemen hemen tüm bilgisayar delileri tarafından denenmiştir sökülmek için (yoksa bir deli ben miyim). aslında bu işlem teoride mümkündür, ancak pratikte sürekli olarak anakarttan porta güç akışı olduğu için yapmak tehlikeli olabilir.
kendi tecrübem : tv kartı gereksizdi ve bilgisayar açıkken downloadları yapsın ellemiyeyim demiştim. hazır kasa da açık*, pci porttan şu tv kartını çıkarayım demiştim. kartı söker sökmez mouse kilitlendi ve ctrl+alt+del de çalışmadı. güya resetlemiyecektik makineyi, downloadları bi daha ayarlamamak için, ama şimdi scandisk te yapmak gerekti(sağa sola saçılan 100 mb'ı geçmiş temp dosyaları silmek zaten kanser ediyor insanı), ardından bilgisayar açılana kadar bir yusuflama evresi : anakarta acaba bir şey oldu mu vs. *. üşenmeyin, kapatın güç kaynağını, hatta fişi de çekin, garanti olsun.
aslında bilgisayarı kapatmadan parça sökmek mümkündür, hatta bazı durumlarda gereklidir. sunucunuz var diyelim, hardware upgrade yapacaksınız. server'ı kapamak en az 10 dakika (windows 2003 server + microsoft sql server + exchange server + local *domain name server yüklü ise mesela). açmanız ve tüm servislerin gelmesi en az 5 dakika. yeni parçayı yüklemek ve restart atmak 15 daha dakika derken sunucunuz yarım saat kapalı kalacaktır. bunu önlemek için sunucu parçaları (yeni modeller en azından), güç açıkken de değişebilecek şekilde imal edilirler. yeni model sunucunuz varsa, harddiski bile sökebilirsiniz canınız sıkıldığında.
- monitörünüzde anlamsız gelen sayılar/semboller çıkmasını sağlayan, bilgisayarınızın kilitlenmesine sebep olan ve başınıza geldiğinde hassss dedirten eylem.
- ne olacağını görmek için zamanında çok yaptığım fiil. tecrübelerimi paylaşıyorum: hard diski çıkarmayın powerın sigortası atıyor. ekran kartını ya da ses kartını da çıkarmayın direk yanıyo. eğer illa çıkaracam diyosanız tek hamlede çıkarın. ram da çıkarmayın ram slotları yanıyo. bios pili ise bilgisayar çalışırken bi halta yaramadığı için parçadan sayılmaz. bilgisayar çalışırken bir tek işlemciyi sökmedim onu yapan varsa tecrübelerini paylaşsın...
- arkadaşın bilgisayarında çok güzel bir pentium3 sökme denemesi yapmıştık. olayın bitiminde babasına akşam para çekmesi için yalvarmaya başladı. işlemci sökülünce hangi kristale elektrik dalgası sokacağını şaşıran anakartta o arada entegreleri bir güzel dumanlı ızgaraya çeviriyor.
- cdrom sökülebilir. hatta windows 2000 (ben onda denedim) bir uyarı verir "donanım sökmeden önce lütfen yazılımdan çıkartma işlemi yapın" mealinde. sonra cdrom'un sürücü harfi disable olur.
- bilgisayara göre değişir bazı serverlarda ram bilem söküp takabilirsiniz
(bkz. hot swap)(togisama, 26.08.2004 00:14 ~ 01.09.2005 22:00)
- bana yeni aldığım asus ana karta mal olan eylem...kısa devre olasığı yüksek
- bilgisayar açısından yaklaşıldığında uyuşturmadan diş çekmekten farksız olan eylem, cihaz haklı olarak dağıtıyor bünyeyi
- güç kaynağına dokunmazsanız şayet yerine göre 5v dc'den 19v dc'ye kadar çarpılmanıza neden olur..anakartın üzerindeki kapasitelerle işinizin olmadığını farzediyorum tabi..
doğal olarak böyle bir atraksiyon sonrasında bilgisayarınıza olabilecekler hakkında da kendinizi hazırlamanızı tavsiye ediyorum..(zeus, 28.07.2007 17:45 ~ 17:45)
- asıl mesleği cerrah olan bilgisayar kullanıcısının , alışkanlık eseri yapabileceği hadise.
- işlemci sökülür. hesap makinesi açılır. 2x2 yapılır, cevap beklenir, bir süre sonra 4 cevabı alınır.
|