|
|
- (bkz: direkt)
- yarı cahil için takas edilmiş yumurtadan farkı yoktur. o birşeyler öğrettiğini sandığında aslında karşısındakinin ona gösterilen bozuk yumurtaya burun kıvırdığını farkedemez.
- bilgi -pekala- evrensel olmayabilir fakat evrenseldir diyorsak; bilginin sahiplenilmemesi gerektiğini savunmak amacı ile uydurduğumuz kılıftan öteye gitmez evrensellik. bilginin ne olduğuna dair bir tartışmaya girmeden; bu tür bir paylaşımın, ancak karşılıklı bilgi üretiminin söz konusu olduğu noktalarda gerçekleşebileceğini söyleyebilirim size. günümüz dünyasına bakacak olursak, ülkeler bazında homojen bir bilgi üretimi olduğunu söyleyemediğimizden bilginin paylaşılması gibi bir zorunluluk olduğunu da iddia edemeyiz. sonuçta bilgi demek, emek demektir, zaman ve para demektir. karşılığını almayacaksanız, ortalığa dökmeyeceğiniz bir değerdir bilgi. teknolojiyi geçtim, günlük hayatınız da bile bilginizi satarsınız zaten. bazıları emek der buna ama zaten bilgi ve emeğin aynı şey olduğunu söylemiştim size.
her ne kadar temelde paylaşma yönünde olumlu düşüncelerim olsa da, bilginin paylaşılmasının, genelde bilgiyi üretmeyenlerin arkasında durabileceğini düşündüğüm bir istektir. saflıktır ama çoğunlukla kıskançlık ve tembellik yatar altında.
- bilgi, paylaşım sonucunda vücut bulan bir kavramdır kanımca. öğreniminiz süresince hep bir şeyleri paylaşmışsınızdır. bireyler arası bir paylaşım olmak zorunda değil kast ettiğim, ki en güçlüsü odur, araçla, gereçle, denekle ya da yazarla, araştırmacıyla vs ile bilginizi paylaştığınız sürece biriktirirsiniz.
eğer ki bilginizi ihitiyacı olanlarla, "onlar da benim gibi çalışsınlar, tembellik yapmasınlar" düsturu dolayısıyla paylaşmaktan kaçınıyorsanız, bu bencilliktir. zamana istediğini vermektir. biriktirdiğiniz onca bilgiyi kendinize saklama niyetindeyseniz yalnızca bilgili olursunuz.. bilge olmaksa, paylaşmayı bilmektir en başta.
evrensel bilgiden kasıt, sanıyorum ki, bilginin kişiselleştirilemeyeceğidir. hayatınız boyunca uğraşsanız dahi bilgi asla yanlızca size ait olmayacaktır. bu nedenle iyisi mi vaktinizi boşa harcamayın, gelin bilginizi paylaşın..
burada olmamızın amacı da bu değil mi zaten...
|