|
|
- 1960 yıllarda p.f. drucker isimli yönetim gurusu tarafından dillendirilen kavram, tarım ve endüstri toplumlarına göre, bilginin, hemen her alanda daha yoğunluklu olarak kullanıldığı, bilgiye erişim imkan ve kabiliyetlerinin arttığı bir toplumsal yapıyı temsil eder.
- (bkz: üçüncü dalga)
(azwepsa, 06.01.2005 14:34 ~ 14:35)
- (bkz: p.f. drucker)
- bilgi toplumu başlangıcı 1950'li yılların ortalarına uzanmaktadır. bilgi toplumuna geçen ilk ülke abd'dir. ilk kez 1956 yılında abd'de teknik ve yönetim alanında çalışan beyaz yakalılar mavi yakalılara göre sayısal üstünlüğe sahip olmuştur. yeni bir yapılanmaya doğru giden abd'de endüstri dönemi geride bırakılarak yeni bir toplumsal yapı yani bilgi toplumu ortaya çıkmıştır.
(bkz: ben büyük güç bilgidir)
- "hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?"
- günümüz toplumunda bireyler ön planda bulunurken bilgi toplumunda bireycilik anlayışından uzaklaşılarak ekip olmak önem kazanmaya başlamıştır. içinde bulunduğumuz zaman dilimi bilgi toplumuna geçiş süreci olarak literatüre katkıda bulunanlar tarafından tanımlanmaktadır. tarım toplumu yerini sanayi toplumuna, sanayi toplumu da yerini bilgi toplumuna bırakmaktadır.
(bkz: tarım toplumu)
(bkz: sanayi toplumu)
(bkz: bilgi toplumu)
bilgi toplumuna geçişte geri kalan milletlerin ivmelenerek artan medeniyet gelişiminde daha da geri kalacağı öngörülmektedir. sanayi toplumuna geçişi tam olarak sağlayamamış olan toplumlar göreceli olarak bilgi toplumuna daha geç geçebilecek ve de sanayileşmesini tamamlamış toplumlardan bu geçiş aşamasında daha fazla sorunla karşılaşacaklardır.
- günlük hayatında ve iş hayatında, edindiği bilgileri kullanan; ihtiyacı olan bilginin farkında olan ve onu araştıran; varolan bilgisini kullanarak yeni bilgiler üreten; ürettiği bilgileri kayıtlı hale getirerek paylaşımını sağlayan; sahip olduğu bilgiyi üretim sürecine katarak bilgiye ekonomik değer de katabilen bireylerden oluşan toplumdur.
- ilkel toplum, tarım toplumu ve sanayi toplumu evrelerini sırasıyla eksiksiz bir şekilte tamamlayabilmiş toplumdur.
insanların daha verimli yaşayabilmesi için ilkel yaşamdan toprağa ve yerleşik düzene geçmiş olması yani ilkel toplumdan tarım toplumuna geçmiş olması ve tarım insanının topraktan daha verimli kazanç sağlayabilmesi için oluşturulan sanayi toplumuna adepte olması gerekmektedir. keza öylede olmuştur. bilgi toplumu ise sanayi toplumunda bir yan aşama olarak ortaya çıkar; nitelikli insan sermayesinin refaha ulaşması için var olmak zorundadır. günümüz bilgi toplumudur.
- bilginin gerçek sermaye ve zenginlik yaratan başlıca kaynak haline geldiği bir toplumdur.
sanayi toplumunun özündeki buharlı makinenin yerini, bilgi toplumunda bilgisayar; fiziksel emeğin yerini, zihinsel emek; maddi üretim gücünün yerini de, bilgi üretim gücü almıştır.
|