bilgi kaynağı olarak itü sözlük   

adana çık aradan

1. öncelikle itü hakkındaki bilgilerin eksiksiz girilmesiyle başlanması gereken, yararlı girişim.
    (jellicle, 11.05.2004 13:41)
  2. az zamanda yapılan çok işlere bakarak rahatlıkla anlaşılabilecek, pek yakında gerçek olacak rüya
    (stocky2001, 11.05.2004 14:08)
  3. çok yeni olmasına rağmen bu potansiyele sahip olan sözlüğümüzün zamanla ulaşacağı hedef
    (wise, 11.05.2004 14:14)
  4. aktık yazarlar tarafından pek umursanmayan unutulan bir hedef. ama hala benim itü sözlükten anladığım olay ve aldığım feyzin kaynağıdır.
    (stocky2001, 22.08.2004 18:28 ~ 11.09.2004 14:32)
  5. olursa güzel olur, yeme de yanında yat olur hani.
    (man on the moon, 09.01.2005 12:46 ~ 03.02.2007 02:21)
  6. geçen günlerdeki gibi rekor denemeleri ve faydalı giri girme isteği birleştirilirse ortaya çıkabilecek durum.
    (drenchrome, 09.01.2005 13:01)
  7. (bkz: sözlüğe şarkı sözü yazılmasının istenmemesi)
    (8844455, 09.01.2005 18:57 ~ 24.07.2005 13:22)
  8. (bkz: sözlüğün geyik ortamına dönüşmesi)
    (8844455, 09.01.2005 18:57 ~ 24.07.2005 13:22)
  9. bundan 2-3 hafta sonra başlayacak olan itü kayıt işkencesi öncesi sözlüğü hocalarla ilgili bilgilerle donatmak, zamanı geldiğinde program yapmaya kasan diğer arılara çok büyük fayda sağlayacaktır. aman kardeş bu hoca iyi midir, şu hoca nasıldır diye sormadan, sadece gerçekten bilgisi olanlar hocalarla ve derslerle ilgili başlıkları doldurursa, sözlüğün en azından bir konudaki bilgi eksikliği bir nebze giderilmiş olur. formata uygun halde hocaların not dağılımlarını da girinize ekleyebilirsiniz. özellikle matematik, fizik, kimya, ekonomi, itb, tarih, türkçe hocaları gibi havuz dersi veren hocalar hakkında bilgilerinizi paylaşmanız daha çok kişiyi memnun edecektir.
    gidip sayfa sayfa gezip hocalarla ilgili bilgi aramaya kasmaktansa bir bilgi kaynağı olarak itü sözlüke girilip hocanın ismi yazılarak hakkındaki her tür bilgiye erişilebilir.
    (ascella, 18.01.2005 00:49 ~ 00:52)
  10. burada bütün iş, arıların kendi branşlarıyla, yaptıkları projelerle, araştırmalarla ve akıllarına gelen bilgilerle ilgili başlık açmalarında veya açılmış başlıkları nitelikli doldurmalarında bitmektedir.
    eğer her arı bu konuda biraz olsun duyarlı olursa sözlük coşar, kralını tanımaz
    (mavio, 18.01.2005 17:27)
  11. güzel bir hayaldir sade. biz gerçeğe bakalım. evet mevcut bileşimde itü sözlük, nedenleri yazarlarca elbette daha iyi gözlemlenmiş olarak, bir araya gelebilmiş marjinal ve anlamsız fraksiyonların kopya, boş, hatta komik insanları ile ötekilerin garip sentezinden ibarettir. neden böyle olmuştur, bunda detaylı bi dolu şey söylenebilir; ama bunu böyle kılan her ne ise, halen de orta yerde duruyorlar işte. değişmesi de zor gibi.

özetle ve yani güzel bi hayal olmaya devam edecektir bu. pessimist bakış de haklı çıkar genelde, ki keşke çıkmasa. hiçbir şey olmasa bile sırf worst-caseden bakmak iyidir meselelere.

tutup "lan niye bilgi saçmıyorsunuz, karanlık beyinleri aydınlatmıyorsunuz?" diyenler oluyor ve fakat bu olay bu kadar basit mi lan?. tanrı aşkına. değil ve bu kısmen bir ülkede eğitime sağlam bütçe ayırmak için ekonominin düzelmesini beklemeye benziyor. evet çok acı ama, o ekonomi düzelmez bu kafalarla, bu bakış açıları ile. çok soyut oldu, açalım mı? sözlük kişilerce bir karı kaldırma organizasyonu, ve bir propaganda hatta yayın organı kullanılmaktan çıkmadıkça düzelmez bu işler. hikaye anlatmayalım. insanlar gelmez yığınlar gelir, ve insan sayısı iki kat olur ama yerlerde sürünüp alay konusu olunur sadece.

bi de "aman ecele hemen bilgi girelim, hadi çabuk, starta bastım ben" demek de aslında 'bu'nun 'böyle' olmasına çarpıcı, ironik bir açıkalama gibi sadece. evet gülünç ama daha çok başka bir şey bu(ney?). "popüler olalım, genişleyelim, insanlar aksın buraya" demek başka, sözlük anlamlı amaçlar için kullanılabilecek bir yer olsun demek başkadır.
    (unruly, 18.01.2005 20:02 ~ 20:08)
  12. (bkz: aydınlık için bir mum da sen yak)
    (kornish, 18.01.2005 21:07)
  13. kimi zaman ders çalışan bir aslan *ın hem kendi çıkarı için hem de belki birgün birileri yararlanır amacıyla bütün bildiklerini sözlüğe dökmesidir.***
    (j ai tout oublie, 23.01.2005 18:52 ~ 18:57)
  14. itüsohbette paylaşılan bilgilerin sözlüğe dökülmesiyle olabilecektir..itüsohbet işte böyle manyak bir şey *
    (radiance, 23.01.2005 18:56 ~ 19:06)
  15. (bkz: her şey çok güzel olacak)
    (hell guardian, 24.01.2005 02:28)
  16. abazen giriler ya da küçük emrahın abazan modeli yazarlar olmasa , belki bilgi kaynağı olma katsayısı yüksek olabilecek olan hede...
    (skuba, 24.01.2005 03:08)
  17. sözlüklerin ömrüyle alakalıdır. sözlükler, ömürleri bittiği zaman (ki 1 yıldır bence maksimum) bilgi kaynağı olur. ve artık yazarlar "ben işte bu kadar biliyorum, süperim ben" şeklinde ego tatminini gerçekleştirmek için bilgi içerikli yazılara başlar. ama bilmezler ki türkiyede sadece bir tane kutsal bilgi kaynağı olması sebebiyle, insanların sizin yazdığınız o bilgiyi okuma ihtimali sıfıra yakındır. sözlükler sadece "yazmak" için kullanılır. aynen böyledir.
    edited 4: içtim de biraz. azcık ama.
    (cyberboy, 24.07.2005 03:28 ~ 03:31)
  18. hayaldir.

(bkz: ben bugün bunu gördüm)
    (selenge, 18.10.2005 21:20)
  19. yarı-dolu bardak hikayesi... sözlük bir notecard havuzu* mu yoksa abazan muhabbeti yapılan yer mi? cevap ne olursa olsun itü sözlük her zaman bilgi kaynağıdır. misal bundan birkaç sene sonra bugün incelenmek istendiğinde başvurulabilecek çok geniş perspektifli bir kaynaktır. bugünün güncel olayları ve insanların bunlara tepkilerinin görülebileceği gibi, bugünün güncel konuşma dili, alışkanlıkları ve bakış açıları da görülebilmektedir. bu açıdan hakir görülen abazan muhabbeti dahi bizi ve bugünü anlatmaktadır ve anlayan için değerli bir bilgidir.
    (azwepsa, 31.10.2005 10:29)
  20. şimdilerde öğrenci olan yazarların mezun olması ve yeni mezunların ise yavaş yavaş tecrübe kazanması ile hız kazanacak olan hedeftir. anlaşılmıştır ki teknik olarak bilgi kaynağı yaratmak isteyen yazarların, teoriden çok pratik bilgilere ihtiyacı vardır paylaşmak için.
    (jellicle, 08.03.2006 21:52)
  21. sözlük, -sadece sözlük- benim anlamlandırabildiğim kadarıyla kişilerin bilgiyi eğlence unsuru haline getirerek içselleştirmesine olanak veren, subjektif yargılarla mutlak doğruya ulaşma yönündeki çabasıyla da yoruma müsait bir tür donanıma sahip bir oluşum. epistemoloji ilmi de es geçilmeyecek olunursa eğer; burada her kelimeden, her cümleden bir şey öğrenmek, daha doğrusu kişiyi araştırmaya teşvik edecek bir done edinmek sözlüğün içerik babında çeşitliliği ile mümkün. şimdi bunlar sözlük kavramı için geçerli olan şeyler fakat şartlar dahilinde yine es geçilmemesi gereken bazı şeyler var.

"bilgi kaynağı olarak x sözlük" kavramı gelişen değerler kapsamında harc-ı alem bir tabir. "neyin kaynağı lan? kaymak oldu oralar kaymak" denilesi bir tabir hatta, faşist tabir, zart tabir, nobelli tabir bilmem ne. biraz sıyrılalım şu "bu sözlük bizim, bizim kalacak. biz burada hayatın anlamını arıyoruz" edasından ve bakalım;

saf bilgiye internette ulaşma yollarının özellikle son birkaç yılda gösterdiği artışı göz önünde bulundurursak; gelip bana "ağbi ben x sözlükte hayatın anlamını bile buldum, bilgiyle dolup taştım" diyen adam ya fazla mal ya da dahil olduğu platformu fazla önemsemeye meyilli duygusal bir insandır zira hazreti gugıl'ı kullanmayı, daha doğrusu amaca uygun kullanmayı bilmemek modern zamanın önemli suçlarından biri haline gelmiştir çoktan. google yine temel araç konumunda olsa da mutlak bilgiye ulaşmak için kullanılabilecek türlü sağlam kaynak net üzerinde mevcut; o sebeple sözlüklerin gelişmekte olan sanal dünya bazında birer bilgi kaynağı olması gerektiği iddiasında bulunmak tüm bu kaynakları es geçip 100/1.000/10.000 kişinin dimağına hapsolmak demektir. bu da bana önünde deniz varken kumdan yaptığı havuzun içine pet şişeyle su taşıyıp, sonra o havuzun içine girip eğleşen çocuklardan başka bir şeyi hatırlatmıyor.

bir diğer önemli nokta; bilginin kullanım yeri, amacı ve ona verilen değer. zaten sözlük gibi oluşumlarda devreye giren de bu oluyor genellikle. ben şahsen etiyopya'nın başkentini öğrenmek için sözlüğe başvurmuyorum ama etiyopya'ya gitmiş bir sözlük yazarının anılarını keyifle okuyabilirim. durum bundan ibaretken; wikiyi açıp ctrl+c ve ctrl+v kombinasyonlarından ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamaya çalışan sözlük yazarını değil; "geçen yaz güney amerika'yı dolaştım. ulan o nasıl bir cinstir öyle taş gibi karılar vardı" minvalinde entryler yazan sözlük yazarını daha ciddiye alırım zira ilki bana benim de edinebileceğim bir bilgiyi pazarlarken, diğeri mal bile olsa sadece kendisini pazarlamayı kendisine erek edinmiş, en azından bu bilince hasıl olmuştur.

neticede; gördüm ki bilginin kaymağını yemek yerine hala "bilgi kaynağı olsun buralar, dönem ödevi yapalım sözlükten" ayarında tutuculuk sergileyen, etrafı görmezden gelen insanlar hala var. iki çift lakırdı etmek, beynin otuz gramını heba etmek için kullandığımız ve resmen birer sanal araç haline gelmiş sözlüklerde ansiklopedi havası isteyenler varsa kendileri wiki'nin türkçe versiyonunda engin bilgilerini paylaşabilirler ama ha burada ben eğlenmeye, eğlenirken de çeşit çeşit alanlara yönelmeye ve yönlendirmeye çalışıyorken adam gelip sol framede tematik kasıyor, kendine ispanyolca sözlük yazıyorsa, 6 ekim 1951 başlığı açıp "malatya kayısıyı keşfetti" ayarında bir sürü yazı ekliyorsa; ben ona "mal mısın olm sen?" derim, sonra iki ayar veririm, uyuz olur bana, o da bana ayar verir kendince falan filan. sözlük bu işte. neden kasılıyor bu kadar anlam veremiyorum.

ben mesela kafa sallamak istiyorum sözlükte. gençliğimi hatırlamak istiyorum. arada da alice cooper'ın duygusal çalışmaları fon olarak dayansa, ben sözlüğe login olur olmaz wherever i may roam introsu filan çalsa, yine ben bir şeyler yazarken diğer yazarlar bu anı bilfiil görebilse, alttan bir pencere açılsa, ben onlara "ne bakıyonuz lan biri bakarken yazamıyom kool mi vatç yu vieel a yeah" falan yazsam hiç fena olmazdı.

not: wiki'de keyra'nın istanbul doğumlu olduğu yazıyor. ne enteresan.
    (vandal mimar, 10.01.2007 02:39 ~ 09.02.2007 20:06)
  22. hani bazı filmler, kitaplar vardır ; tek satırını okumamış, tek karesini izlememiş olmamıza rağmen en önemli kısımlarını biliriz.oradan buradan duymuşuzdur veya o kadar popülerdir ki bahsedilen eser, en can alıcı replikleri dillere pelesenk olmuştur.bu biçimde tanınan bir kavramın kişinin ruhuna nüfuz etmesi mümkün değil,tıpkı o 'can alıcı' sahnelerin de eserin bütününü hisetmeden tam olarak anlaşılması gibi.
    bir kavramı bu şekilde tanıdıysak, aslında o bizim için yok değil midir ? evet, hakkında konuşabiliriz, çeşitli 'bilgi kaynakları' sayesinde en önemli ayrıntıların farkındayızdır, başkalarının kelimeleri de olsa bir yorumumuz vardır, konuya hakimizdir. ama ? o kadar.
    sözlüklerin bilgi kaynağı rolündeki önemi tartışılırken, bahsedilen bilgiye sadece sözlük aracılığıyla sahip olan, okuduklarınının tutarlılığını değerlendirebilecek referanslara sahip olmayan kesim unutuluyor gibi. sözlüklerde etnik, politik, dini ve psikolojik konularda yoğun tartışmalar yaşanırken, buralardan öğrendikleriyle yol almaya çalışan naif bünyeler ortalığı şenlendiriyorlar veciz yorumlarıyla.kitap okumak gereksiz bile geliyor olabilir böylelerine, aç istediğin yazarın başlığını oku! kitapları hakkında yazılanları iyice sindir, bak, sen de artık edebiyat hakkında fikir sahibisin !

velhasıl, sözlük bir bilgi kaynağı değildir, olamaz.sözlük, bilgiye sahip olanların değişik bakış açılarını tanıyabilecekleri bir yer olabilir ancak, bu amaçla kullanılacaksa o da.
    (scherzi, 29.09.2007 17:02)
  23. (ara: olarak itü sözlük)
    (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 29.09.2007 17:03)
  24. aslında öyledir. sadece "kutsal" değildir.
    (estravanza, 29.09.2007 17:08)
  25. (bkz: entelektüel gereklilik)
    (adrian, 29.09.2007 17:10)