görseller
bernardo bertoluccibernardo bertolucci
bernardo bertoluccibernardo bertolucci
belki ilginizi çeker
  1. · 1900
  2. · little buddha
  3. · stefania sandrelli
  4. · you have killed me
  5. · maria schneider
  6. · kaos düzendir
  7. · babel
  8. · spike lee
  9. · ensest
  10. · the dreamers
gündem
  1. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  2. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · boylumlama
  5. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · colin kazım richards
  8. · mutfaktaki karpuz kabuğu
  9. · metalcinin duygusal soloya girdiği an

bernardo bertolucci  

1. the dreamers ve the last emperor filmleriyle övgüyü hak eden italyan yönetmen.
    (neverland, 31.03.2005 02:44)
  2. sadece film olsun diye film yapmayan ve yaptığı filmlerin ardından dünyayı konuşturan usta yönetmen.
    (aziz, 22.10.2005 00:41)
  3. ismini okur okumaz italyan olduğu anlaşılan insan.
    (bkz: 100 kişiye sorduk)
    (digitallart, 22.10.2005 00:45)
  4. kafamdaki "acaba dünyanın en iyi yönetmeni kimdir?" sorusunun cevabı olan yönetmendir.

kendisi uzun süre darren aronofsky ile yarıştı, başbaşa gitti. ama kısa bir deneyim bazı şeyleri ispatlamak için yeterli oldu:

bu yönetmeni anlayabilmek için, 4 gecenizi ve 30 milyon paranızı ayırın. o kadar da zor değil.

(önemli not: 30 milyon, yettiği kadar şarap almak için kullanılacaktır. asma, tavsiyemdir.)

önce oturun, bir gece, sabaha kadar 1900'ü izleyin. 5,5 saatlik bir sinema şöleninin tadını çıkarın. ertesi gece, yine uykunuzdan fedakarlık yapıp godfather serisini baştan sona izleyin. ilk filmden başlayıp üçüncü film bitene kadar.

böyle büyük bir yönetmeni anlamak için bunlar yeterli olmayacaktır. üçüncü ve dördüncü gecelerinizi, aynı filmleri aynı sırayla tekrar izlemek için ayırın. herhalde, 30 milyonluk şarptan da birşeyler kalımştır, bunları da aynı amaçla kullanın.

sonra da, oturup ağlayın. ağladığınız şey, filmlerin neden bu kadar acıklı olduğu olmayacaktır. ağlamanızın nedeni şu olur: "neden ben evde tek başıma film izlerken şapka takmıyorum? neden ben böyle bir yönetmenin karşısında şapkamı çıkaramıyorum, neden kafamdaki şapkayı havaya fırlatamıyorum?"

dalga geçmeyin, deneyip görün.
    (chaghdash, 30.07.2006 04:07)
  5. oryantal üçleme adını verdiği the last emperor,the sheltering sky ve little budha filmlerinin yönetmeni.
    (cinephile, 15.02.2007 05:09)
  6. 1900 isimli görkemli italyan destanıyla faşizmin tarihini masaya yatıran, kolhoz komünizmini irdeleyen, halkçı, dahası sosyalist yönetmen.
    (markopaşa, 04.03.2007 23:06 ~ 11.02.2008 02:38)
  7. (ferforje, 19.06.2007 11:32 ~ 11:48)
  8. 1941 parma doğumlu dünyaca ünlü yönetmen.

1972 ultimo tango a parigi yönetmenin çıkış noktası olarak bilinir. bu filmden sonra 1976' da robert de niro' nun başrolünü oynadığı 1900 gelir ki, döneme siyasi açıdan oldukça ses getirmiştir. işte bu filmden sonra 3 er yıl arayla çekilen ve benim de arşivimde bulunan oryantal üçleme : the last emperor (1987) - the sheltering sky (1990) ve little buddha (1993) bernardo bertolucci' yi tanımak için izlenmesi gereken ve hayatımda izlediğim sıra dışı filmlerin başında gelen üçlemedir. ayrıca o dönemde the last emperor, 9 dalda oscar kazanmıştır. the sheltering sky, her ne kadar pek az konuşmalı ve ağır olsa da özel bir filmdir*. 1996 stealing beauty ise, liv tyler ı bu dünyaya kazandıran işlerin başında gelir şüphesiz. 1998 besieged ve 2001 the triumph of love ise, bernardo bertolucci' nin yönetmenlik bi yana senaryosunu da hazırladığı filmlerdir. ve son olarak 2003 the dreamers izlediğim en en sıra dışı film olup, ölmeden önce izlenmesi gereken filmler kategorisinde mutlaka bulunmalıdır.
    (absinthe, 20.10.2008 21:04 ~ 21:10)
  9. çok çok büyük yönetmen. il conformista - the conformist'ten başlayarak, bir tane falsosu yoktur kariyerinde. uzun uzun yazmak lazım, ama o özgün ve izleyeni mesmerize eden, kavrayan erotizmine şu kadarcık değinmiş olayım. oldum.
    (est non, 20.10.2008 21:21)
  10. kürt asıllı iranlı yönetmen bahman ghobadi ile bi söyleşisinde "kaige chen ve yimou zhang'ın the last emperor filminde asistan olarak çalıştıklarını " belirtmiş auteur.

filmlerindeki dans sahneleri kanaviçe gibi işlenmiştir; hayranlık uyandıracak denli zarif ve inceliklidir. genel olarak faşist italyan siyasası, modern yaşamın boğuculuğu gibi temalara eğilmiş, filmlerinin çoğu büyük tartışmalar yaratmıştır. başrolünde marlon brando'nun oynadığı ultimo tango a parigi böyle bi filmdir.

bir başka söyleşide de en sevdiği yönetmenin jean luc godard olduğunu ifade etmiştir.
    (hülya çokyiğit, 04.01.2009 03:38)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil