bernard shaw 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. alemin kralı. irlandalı yazar. gediğine koyduğu taşlarla ünlüdür. bizim nasrettin hocamız gibidir.
    (bkz. alemin krallığına adaylığını koymak)
    (hepten aykırı, 02.05.2004 18:30)
  2. heralde doksan sene yaşamış, hem konuşmaya hem laf sokmayada aynı anda başlamış olan kişi. bazı dahiyane fikirleri vardırki bu adamın insan olduğundan şüphe edersiniz. mesela battle of britain sırasında almanlara, karşılıklı olarak şehirleri bombalama yarışına son vermek için "bizi böyle bombalamaya devam ederseniz 300 yıl sonra hiç ingiliz kalmayacak eğer biz sizi böyle bombalamaya devam edersek 1000 yıl sonra hiç alman kalmayacak" yazılı bröşürler atılmasını önermiş beni benden almıştır. bide hitlerin wagner sevdiğini öğrenen ingiliz basını tüm opera zart zurtlardan wagnerin bestelerinin çalımamasını istemiştir, bu adam tüm basını karşına alıp "hitlere karşı savaştayız ama wagnere karşı değil" demiştir.
    tüm hayatında soktuğu laflar kısaca bi kitapta toplanmıştır. alın bi okuyun derim.
    (my dying bride, 02.07.2004 13:20 ~ 20.09.2005 14:23)
  3. 1856da dublinde doğan 1950de londrada bi merdivenden düşerek ölen ön adı george olan iskoç-protestan yazar
    (skin, 02.07.2004 13:44 ~ 13:50)
  4. şakir eczacıbaşı tarafından çevrilmiş, güzel bir derlemesi bulunmaktadır. (bkz: gülen düşünceler)
    (my dying bride, 07.09.2004 22:06 ~ 20.09.2005 14:20)
  5. ' dans etmek, yatay bir isteğin dikey anlatımıdır' diyen yazar
    edit: "dans, yatay arzuların, dikey ifadesidir" diye de geçiyormuş.
    (viola, 12.10.2004 11:19 ~ 11.05.2006 21:24)
  6. "i dislike feeling at home when i'm abroad" diyen ünlü yazar.
    (neverlander, 08.12.2006 18:13)
  7. saçma bir dersin final'in de kendisinden alıntı yaptığım ve o dersden kaldığımda, kendisini daha iyi anladığım yazar..
    '' insan soyundan, yurtseverliği söküp atmadıkça,sakin bir dünyaya kavuşamazsınız..'' yazdım, kaldım..
    (grace, 16.12.2006 11:41)
  8. ghoti sözcüğün fish şeklinde okunabileceğini söyleyen(isteyen msg atsın, açıklamasını yapayım), pgymalion adlı eserin yazarı.
    (maia, 16.12.2006 14:35 ~ 15:14)
  9. ayrıca herkesin ölçünlü ingilizce ortografisini kullanarak kendi arasında kriptik bir dil oluşturabileceğini de söyler.

örneğin dikmek anlamına gelen "sew" sözcüğü kabaca "so" diye okunduğu için, bir metinde "so" yerine kullanabileceğini söyler. yani ortografinin fonetiği etkilemesi üzerinde durur.
    (maia, 16.12.2006 15:04)
  10. (bkz: ghoti)
    (vikartindur, 16.12.2006 16:05)
  11. -akıllı adam aklını kullanır. daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.
    -attığınız tokada karşılık vermeyen kişiden sakının: o hem sizi bağışlamaz hem de kendinizi bağışlamanıza olanak bırakmaz.
    -işleyebileceginiz en büyük günah, başkasından nefret etmek değil, ona kayıtsız kalmaktır. insanlık dışı olmanın özü nefret değil kayıtsızlıktır.
    -yanlışlık fare deliğinden geçer, doğruluk kapılardan sığmaz
    -yaptığınızı, bir başka budalanın, bunları sizden beklediğini düşündüğünüz için yapıyorsanız, onun sizden bunları beklemeside, sizin onun bunları beklediğini umduğunuzu sandığından ileri geliyorsa, herkes istemediği birşeyi yapıyor demektir.o zaman ortaya budalaca bir durum çıkar

sözlerinin sahibi irlandalı yazar
    (danceofdeath, 02.01.2007 22:17)
  12. eğer yirmi yaşında iken komünist değilseniz kalbiniz yok demektir, kırk yaşına geldiğinizde hala komünist iseniz kafanız yok demektir diyen büyük düşünür
    (maslow, 23.03.2007 01:01)
  13. şunu da söylediği rivayet edilir:

"the reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. therefore, all progress depends on the unreasonable man."

"makul insan kendini dünyaya uydurur; makul olmayan ise dünyayı kendisine uydurmakta ısrar eder. tam da bu sebepten, bütün ilerleme makul olmayan insandan kaynaklanır."
    (recai pengül, 12.04.2007 21:05 ~ 21:05)
  14. üç beş cümlesini okuyunca az biraz anlaşılabieek az-öz laf adamı. mesela;
    “yapan yapar, yapamayan eleştirmen olur”
    (galak, 06.06.2007 19:10 ~ 19:11)
  15. bernard shaw’a zamanının en güzel kadınlarından biri evlenme teklifinde bulunmuş:
    - siz dünyanın en zeki adamısınız. ben de dünyanın en güzel kadınlarından biriyim. sizinle evlenirsek dogacak çocuğumuz dünyanın en zeki ve en güzel insanı olur...
    shaw cevap vermiş.
    -ya dogacak çocuk güzellikte bana, zekada sana çekerse?

kaynak : espri ve fıkralarıyla ünlüler
    (neverlander, 13.07.2007 17:29)
  16. çağımız meşhur yazarı bernard shaw, kadın erkek eşitliğinin, kadın haklarının savunuldugu bir feministler toplantısında konuşmacı olarak bulunuyormuş. konuşmasında bir ara kadın erkek eşitliğinin, kadın haklarının aleyhine ifadeler kullanmış. bunun üzerine bir kadın yerinden fırlayıp çıldırmış gibi bağırmış:
    - sen benim kocam olsaydın seni tereddüt etmeden zehirlerdim!
    kadın bunları söylerken öyle ürkütücü bir görünüş ve tavır içindeymiş ki bernard shaw,
    - "sen benim karım olsaydın o zehri gözümü kırpmadan içerdim" diye cevap vermiş.

kaynak : (bkz: espri ve fıkralarıyla ünlüler)
    (neverlander, 13.07.2007 17:32 ~ 03.06.2008 15:30)
  17. bernard shaw birgün seçme zevki üzerine karısıyla iddialaşıyormuş. sonunda dayatmış:
    - boşuna inat etme hanım, demiş, erkeklerin seçme zevki kadınlarınkinden daima üstündür!
    karısı bu gerçeği kabul etmiş :
    - haklısın bernard, sen kadın olarak beni seçmişsin, bense koca olarak ancak seni seçebildim.

kaynak : espri ve fıkralarıyla ünlüler
    (neverlander, 13.07.2007 17:35)
  18. bernard shaw şuna benzer bir şey demiş: (bunu da eski bi ajandanın altından okuduydum, görüşlerinin tümüne hakim değilim yani; olsun gene de bazı kareleri hakkıyla müşahade edebilmek için illa bi de yukardan bakmaya gerek yok) : "herkes beni eski ben sanıyor, oysa ki ben sürekli değişmekteyim (gelişmekteyim)"

yani çayı bi şekersiz içip bi şekerli içene birine "gardaşım karar ver sen de dün şekerli içiyodun bugün şekersiz içiyon, accuh dutarlı gozün sevem" deseler:
    o da demez mi ki: "dün kahvaltıda sucuk vardı iki şeker attım, bugün pekmez vardı hiç atmadım, ikindiyin tek şekerle iktifa ettim, yatsıyı beklerken de yıllar evvel bırakmış olmama rağmen ara ara kıskıvrak yakalayan nikotin arzuma ket vurmak için çayımı sek içtim, şimdi de içmiyom lan çay may kaave getir bana sade olsun." derleeer, derleer;

algıda seçicidirler, ne yapsalar yeridir, bu yollar öylelerine helaldir, yürüdükçe namları da yürür de yürürdür. böyledir.
    (bee veil, 02.08.2007 09:22)
  19. "you see things as they are and ask, 'why?'; i dream things as they never were and ask, 'why not?' "

"there are two tragedies in life. one is to lose your heart's desire. the other is to get it."

"the golden rule is that there are no golden rules."

"everything happens to everybody sooner or later if there is time enough."

"war does not decide who is right but who is left. "

"you use a glass mirror to see your face: you use works of art to see your soul."

"my way of joking is to tell the truth. it's the funniest joke in the world."

"in heaven an angel is nobody in particular."

gibi hayran olunası sözlerin sahibi irlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen. ayrıca hem nobel edebiyat ödülü'nü hem de oscar'ı alabilen tek insan olmuştur.
    tarihte genelde verdiği ayarlarla hatırlansa da bazen aksi de söz konusudur. şöyle ki, bernard shaw, pygmalion adlı oyununun gösterisi için winston churchill'e bir davetiye gönderir ve davetiyeye "davetiye iki kişiliktir. bir dostunuzu da getirin eğer varsa." diye ekler. churchill bunun üzerine yıldızının hiç barışmadığı shaw'a bir not gönderir : "galaya değil ama ikinci oyuna gelirim, tabii eğer sahnelenirse."
    (dum spiro spero, 11.10.2007 02:35 ~ 02:37)
  20. http://en.wikiquote.org/... adresindeki wikiquote sayfasından, dünyada gördüğünüz en isabetli çıkarımları okuyabileceğiniz yazar. ingilizcesi kadar kapsamlı olmasa da, şöyle bir türkçesi de mevcut: http://tr.wikiquote.org/...
    (thedewil, 16.12.2007 22:26 ~ 22:26)
  21. ''bazıları neden diye sorar, ben neden olmasın diye sorarım'' demiş adamdır.
    (ekraba, 17.12.2007 19:42)
  22. amerikalılar hakkında pek güzel şeyler söylememesine rağmen, amerikada çok sevilen yazar, eleştirmen, siyaset adamı vs...

mesela;

* the 100% american is 99% an idiot.

* americans adore me and will go on adoring me until i say something nice about them.
    (magicpie, 17.12.2007 20:26 ~ 20:26)
  23. "the liar's punishment ... is that he cannot believe anyone else"

demiş üstün insan.

(bkz: übermensch)
    (magicpie, 01.02.2008 21:31)
  24. bernard shaw ile churchill hiç geçinemez ve sık sık birbirlerini iğnelermiş. bernard shaw, pygmalion oyununun ilk gecesine, churchill’ i davet etmiş ve davetiyeye de bir pusula iliştirmiş:

"size iki kişilik davetiye gönderiyorum. bir dostunuzu alıp gelebilirsiniz. tabii dostunuz varsa."

churchill, hemen cevap göndermiş:

"maalesef o gece başka bir yere söz verdiğim için oyununuzu seyretmeye gelemeyeceğim. ikinci gece gelebilirim, tabii oyununuz ikinci gece de oynarsa."
    (closer, 10.03.2008 02:22 ~ 02:23)
  25. tanınıp tanınmama ve ünlü olma konusunda şöyle bir anektod anlatır:

"çok içtiğim bir gece evime dönüyordum. eve gelmiştim ancak o kadar sıkışmıştım ki, artık dayanamadım ve eve girmeyi beklemeden evimin duvarına işeyiverdim. o sırada sokaktan geçen biri bana bakıp 'hiç utanmıyor musun be adam, bernard shaw'un duvarına işemeye?' dedi."
    (kadın giyinmiş zaman, 14.05.2008 00:38)
 sayfa  / 2