|
|
- ailenin kız ve erkek çocuğunun diğer ailenin kız ve erkek çocuğuyla karşılıklı olarak aynı zamanda evlendirilmesi. from tdk
- 1995 yapımı, oyuncu kadrosuyla göz dolduran bir atıf yılmaz filmi.
---spoiler--
hanım(türkan şoray) erkek çocuk doğuramadığı için ömer(tarık akan) üstüne kuma( füsun demirel) getirir. kuma aldığı kadına karşılık kızı beyaz(mine çayıroğlu)ı berdel olarak kuma kadının babasına vermesi gerekir.fakat olaylar ömerin istediği gibi gelişmez...
---spoiler---(albina, 16.08.2006 16:18 ~ 16:20)
- ne yazık ki güneydoğu anadolu bölgesinde hala devam eden gelenek.
- sıla sayesinde yavaş yavaş öğrenmeye başladığımız, türkiyenin batısında oturanlar için insanlık dışı, uygulanan bölgelerdeki insanlar için ise karşı gelinemez alın yazısı olan töre. bildiğimiz takasın evlilik adı altında olanı. bir aile eğer diğerine kız veriyorsa, onun karşılığında da gelin verdiği evden bir gelin alıyor. bu evliliklerden herhangi biri bozulursa, diğeri de otomatik olarak bozulmuş oluyor. eğer kızlardan biri ölürse, kızın kız kardeşlerinden biri eniştesiyle zorla evlendirilerek berdel'in sürmesi sağlanıyor.
- 1990 yapımı, atıf yılmaz'ın yönetmenliği üstlendiği, türkan şoray ve tarık akan'ın başrolü paylaştığı türk filmidir.
- çağ dışı, insani hiç bir tarafı olamayan, kadının bir mal olarak görüldüğü yerlerde sıklıkla yapılan töre denilen uygulama. kadın erkek ilişkileri bağlamında katı kurallarla bezili hayatlar süren insanların artık vazgeçmesi gereken insanlık suçlarından sadeece birisi. hep aşağılanan, hep horlanan kadınların yürek burkan dramı. kendine ait medeni kanunu olan bir devletin toprakları üzerinde bulunan yerlerde nasıl böyle uygulamalar devam ediyor anlam veremiyorum açıkçası. kadından sorumlu devlet bakanı ne yapıyor acaba? her gün aile meclisi zoruyla tanımadığı birine satılan genç kızların düğünlerinde silahlar patlarken kendisi bu düğünlerin batısında yaşayan kadınların sorunlarıyla daha çok ilgileniyor gibi. ya da kadın dermekleriyle davetlerde altın günlerinde buluşup berdelden daha kötü olmayan sorunlar için çareler üretmekle meşgul. daha bu sabah kanalın birinde haber olarak geçti. tıpkı atıf yılmazın yaptığı tarık akanın oynadığı filmde ki gibiydi. tek farkı kendisine uzatılan mikrofona berdel taraftarı olduğum söylenemez tarzı bir şeyler zırvalayan dmat adaylarından biriydi.
berdel bir insann saçmala katsayısını da 30 40 köpek balığı gücünde artırıyor. dün sabah 10- 11 suları gibiydi ve itü sözlük chatte berdel tartışıldı:
<chixculub> ............* berdel olmuş
<chixculub> yazık3
<olahabeoy> berdel ne
<chixculub> dizisi bile vardı sanırım
<chixculub> ama dizi izlemiyorsun galba
<hypnotica girl> berdel
<chixculub> filmi de vardı tarık akan oynamıştı
<olahabeoy> berdel mardini
<hypnotica girl> doğuda bir töre
<chixculub> kızını başka bir adama onun kız kardeşi için vermişti falan
<hypnotica girl> kanun
<hypnotica girl> neyse
<chixculub> süfer filmdi ama sonu nasıldı hatırlamıyorum
<olahabeoy> haa tamam
<hypnotica girl> mesela çix beni kaçırdı benimle evlenmek istedi sen de benim erkek kardeşimsin ola
<chixculub> benim bacıyı istiyosun
<olahabeoy> anladım
<hypnotica girl> çixin ailesinden çixin bacısıyla evlencen
<hypnotica girl> :)
<olahabeoy> tamam lan anladım
<hypnotica girl> :d
<chixculub> sonrada düğünde valla berdel taraftarı değilim diyosun
<hypnotica girl> açıkliim iice de soru işareti kalmasın
<chixculub> bugün bir haberde vardı
<chixculub> ben şimdi hypnoyu kaçırıyom sen hypnonun abisisisin sonra karılığında benim eşeği istiyosun bu da berdel çünkü kız kardeşim yok
<hypnotica girl> haha
<hypnotica girl> beni eşekle bir tutuyosunuz yani
<olahabeoy> asdasdasd
<hypnotica girl> aww
<olahabeoy> töre böle
<chixculub> türetilebilir abi
<chixculub> alternatif berdel adetleri diye
<hypnotica girl> eşek ama böyle güzel gözlü olcak di mi çix
<chixculub> şimdi ben seni kaçırıyom olaha hypno da senin bacın benden senin karşılığında vibratör istiyor gibi
<chixculub> gözüne kim bakar lan
<olahabeoy> asdfsfdafsdafsd
<hypnotica girl> puaghahahwajasapd
<hypnotica girl> lan ben erkek kardeşimle mi yatıom ki vibratör isticem
<hypnotica girl> mantığa bak
<hypnotica girl> :))))))
<olahabeoy> ne alakası var olm
<olahabeoy> bişey alınınca bişey istenir
<chixculub> bu berdel bu kadar saçma bir şey
<chixculub> onu anlayın diye örnek veriyom
*** nihavenduyek kanaldan çıktı ***
<olahabeoy> illa ki yatıcaan biri mi olmalı
<hypnotica girl> öle bi çağrıştı
<hypnotica girl> :)
<hypnotica girl> ii vibratörü alır dolabımda saklarım
<olahabeoy> artık naparsan
<hypnotica girl> ssssdsddsaasdssdsd
<olahabeoy> adfsfadsfsadafds
<hypnotica girl> o diil de çix ola'yı kaçırman da bambaşka bişiymiş
<chixculub> veya ben olahanın eşşeği kaçırıyorum karşılığında hypnoyu vibratöre veriyorum
<olahabeoy> afdfdsafdsaafsd
<hypnotica girl> işte bu
<hypnotica girl> gerçek berdel bu olmalı
<olahabeoy> ben hypnonun vibratörünü kaçırsam chix de benim eşşeği kaçırır
<hypnotica girl> ben çixin eşeğini kaçırsam da olaha'nın vibratörünü de alsam siz de birbirinize kalsanız?
<chixculub> eşek üstünde vibratörle napcan lan
<chixculub> nasıl yapcan aq
<hypnotica girl> :d:d:d
<hypnotica girl> gözüm doymuyo anam ben napim
<chixculub> gözün doysun aq
* boşluğa biri gelecek.
|