belki ilginizi çeker
  1. · beowulf and grendel
  2. · the 13th warrior
  3. · eski ingilizce
  4. · ingiliz edebiyatı
  5. · destan
  6. · gently as she goes
  7. · robert zemeckis
  8. · alan silvestri
  9. · muhteşem sahnelerin muhteşem soundtrackleri
  10. · grendel
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  2. · ugg düşmanı ezik kızlar
  3. · annelerin yakışıklı anlayışı
  4. · colin kazım richards
  5. · 2012
  6. · aşk
  7. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  8. · ruh ikizi
  9. · mischa barton

beowulf  

sayfa  / 2
  1. eski ingilizce yazılmış olması ingilizler tarafından sahiplenilmesine neden olsa da, kuzey iskandinav ülkelerinin az çok ingilizlerin ataları sayılabilmesinden dolayı pek çok iskandinav kültürü öğesi barındıran eserdir. bu nedenle tam olarak ingilizlere mal etmek yanlıştır, çünkü bunu oluşturan ingilizlerle şimdikiler aynı değildir. günümüz koşullarına göre konuşursak beowulf bir kuzey avrupa eseridir.

hikaye iö 6. yy da geçer. 8. ya da 10. yy lar arasında bir rahip tarafından kaleme alındığı düşünülür ilk olarak, şiiri yazıya geçiren bu rahip sözlü edebiyat kurallarına uygun olarak yazmıştır beowulf'u. 1878'de torkhelin isimli bir insan modern ingilizce'ye çevirmiş, sonraki yazarlara da referans olacak ciddiyette bir eser vermiştir.

bir danimarkalı olan beowulf, denizlerin ötesinden kalkıp hrothgar isimli kralın ülkesine* gelir. bu ülkede grendel isimli dev bir canavar* vardır, babasının intikamı peşinde, danimarkalı savaşçıları öldürmektedir. beowulf bu canavarla savaşmak ister, kraldan izin alır. amacı pagan kültürüne oldukça uygundur, paganlar ölümötesi yaşama inanmazlar, onlara göre bu yaşanılan dünyada yapılanlar çok önemlidir. beuwolf da sonsuz hayat, yani şöhret peşindedir (ölümden sonra yaşama inanmazlar cümlesi tırt oldu, açıklayayım: her canlının öldükten sonra yaşamının süreceğine inanmazlar. valhalla denen savaşçı mekanına girebilmek için namı yürümüş bir savaşçı olmak gerek ki valkyrie'ler seni oraya götürsün. bu nedenle savaşmak, şöhret yapmak, ve savaşta ölmek çok önemliydi o zamanlar). kral ona canavarla savaşma izni verir.

beuwolf, uğraşlarının sonunda grendel'in tek kolunu kesmeyi başarır. ertesi gece, trolün annesi intikam için saraya gelir, beuwolf'u tutup mağarasına götürür. beowulf şans eseri orada bulduğu bir kılıçla canavarı öldürür. kahraman ilan edilir, ülkesine döndüğünde kral olur. halkını iyi bir şekilde yönetir, elli yıl sonra kendi ülkesinde de bir ejderha baş gösterir. kral beuwolf canavarın üzerine yürür, fakat askerleri ejderhayı görür görmez kaçar. yanında bir tek sadık askeri wiglaf kalır. beowulf tek başına ejderhayı öldürür, fakat kendisi de ölür. ondan sonra tahta wiglaf geçer.
    (guenever, 08.04.2005 23:41 ~ 18.12.2007 22:25)
  2. (bkz: beowulf and grendel)
    (guenever, 24.08.2006 01:11)
  3. bu en eski anglo-sakson destanınından sinemaya uyarlanan film 2007 kasımında amerika'da gösterime girecek..angelina jolie,anthony hopkins,john malkovich başrollerde..yüzüklerin efendisi'ne en büyük rakip olarak gösteriliyor..
    (dream with the fishes, 27.07.2007 11:51)
  4. filmin resmi sitesi: http://www.beowulfmovie.com/
    (ichgeheindaskino, 30.09.2007 19:39)
  5. devil may cry 3 adlı güzide oyundaki kocaman yaratık ve bu yaratığın ruhundan ele geçirilen, sparda'nın melee silahı. yaratığı tarif etmeme imkan yok ancak kullandığımız silah çok fena dünyayı kurtaran adam'daki eldiven-bot dörtlüsüne benzemekte. ayrıca dünyayı kurtaran adam filminin afişindeki tekmeyi atabiliyoruz bu silahla.

vergil abimiz yaratık olan beowulf'ın kafasını 4 parçaya bölerek bu silahı ele geçirmiştir.
    (yata yata paslandık, 14.11.2007 04:04)
  6. hollywood'un ingilizlerle dalga geçmek amacıyla filme aldığı ünlü destan. bir destan,bir efsane ancak bu kadar küçülebilir perdede. animasyon gereksiz, hayalgücü yetersiz, angelina jolie var diye gidenler için bile keyifsiz bir film.
    (picara, 25.11.2007 23:59)
  7. "tarihi olmayan milletler kendilerine efsaneler uydurur."
    (bkz: iskender pala)

özlü sözünü hatırlatan bir başka ecnebi efsanesi. yine sinema gibi janjanlı kımıl kımıl bir sanatı kullanarak bu uyduruk tarih dersini hepimizin iştima etmesini sağlayan hollywood personeline yürekten teşekkürü borç bilirim.

arkadan necmi dayı:

-nee efsane mi. manas destanı yok muydu lan bizim. korkut dede anlatmıştı geçen
    (gomünüst, 26.11.2007 17:13)
  8. senaryo, kurgu ve animasyondaki kusurları bir kenara bırakırsak prodüksyon bütçesinin harcandığı alan açısından önemli bir filmdir. zira oyuncular gerçekten oynamış fakat mekan ve çekimler animasyon teknolojisiyle bir araya getirilmiştir. kuşatma sahnesi çekmek için kale inşa etmeye yada meydan savaşı için o kadar adamı dağa çıkarmaya gerek yok artık.
    (beetlejuice, 27.11.2007 00:27)
  9. afm istinye park ta 3 boyutlu versiyonunu izlerken bi yandan altyazıları da okumak isteyen bana 2 saat boyunca tek göz açıp kapama egzersizi yaptırmış filmdir. 3 boyutlu filme 2 boyutlu altyazı koyan saygıdeğer insanları buradan ayakta alkışlıyorum.

----spoiler----

bu beowulf dünyanın en sikindirik kahramanı fethi den bile daha sikindirik bi kahramanmış...

----spoiler----
    (crimsonspider, 03.12.2007 00:24)
  10. beowulf sinemalarda real d teknolojisi ile 3 boyutlu izlenebilecek bir filmdir. 3 boyutlu film tecrübesi farklı ve güzel.. fakat film vasat, 3 boyutlu olmasa izlenesi değil...
    filmin özeti danimarka kralının cinsel tercihi bir ara değişmiş yoksa hala insanlık canavarlarla uğraşıyor olurdu...
    (trinity, 05.12.2007 12:43)
  11. üç boyutlu angelina jolie'ye doyalım, karşımızda göbek atsın diye gittiğimiz ama beowulf'un kıçına doyduğumuz film.

konunun işlenmesi bakımından fazla doyurucu olmasa da, ana karakterler dışında oyuncuların animasyon olduğu sırıtsa da, özellikle kraliçe film boyunca donul donuk ifadesizce baksa da mutlaka tecrübe edilmesi gereken bir deneyim.

mızrağı kameraya tutunca oha oldum mu, oldum. oklar uçuşurken oklardan kaçmaya çalıştım mı çalıştım. film boyunca çoğu sahnede vay amına koyim dedim mi, dedim. daha ne olsun.

darısı artık bizim oğuz kağan destanının başına.
    (theodenking, 08.12.2007 15:05)
  12. cinebonus'un 5-10 dakikalık 3d filmlerini izledikten sonra ulan keşke görsel şölenli uzun metraj bir film çekilse de gitsek dediğim ve hayallerimi gerçekleştiren film.kurgusu ve kullanılan teknikle kendine hayran bıraktı.yalnız şöylesi bir durum var ki bundan 10 sene sonra bu filmi izleyip nasıl bu kadar etkilendiğimi hatırlayınca kıkır kıkır gülüp filmle dalga geçeceğimin farkındayım.netekim çiğ duran bazı yönleri görebiliyorum.
    küçük bir ayrıntı:bilmem biliyormusunuz ama (hollywood'ta ıvır zıvır işlerde çalışıp oradaki sinemalara giden arkadaşların anlatıığına göre)4 boyutlu sinemalar izleniyor.yani sesler pek çok kanala ayrılıyor ve sahnelere göre salona kokular veriliyor.yani bir savaş sahnesinde yakın çekim bir karşılaşmada kılıç seslerini sağ ve sol kolonlardan senkronize duyuyor,barut kokularını hissedebiliyorsunuz.umarım yakında böylesini de izleyebiliriz.
    filme dönecek olursak,kral çeker prensesin karakteri çiğ duruyordu.yani ejderha ve duygusal canavar çok gerçekçiyken,prenses(kesinlikle kral çeker) sanki bilgisayar oyunlarından fırlayıp gelmiş gibiydi.ilk sahneden beri dikkatimi çeken ve rahatsız eden tek şey de bu oldu.
    yazıların 2 boyutlu kalması gözleri yoruyor. elin adamı 117 dakikalık filmi süper bir halde modellemiş lakin biz bir yazıyla başedememişiz gibi geldi,üzüldüm.ülkede o kadar 3dci(öyle diyoruz ya) adam varken neden böyle bi boşvermişlik yaptık bilmiyorum ayıp etmişiz ama...
    gidin görün derim,korsan dvd alıp izlerseniz zevk alamaz hatta sevmezsiniz ve orda burda hakkını vermeden boklarsınız çünkü.imkanınız varsa gidin boklasanız bile hakkını verin.ama şunuda unutmayın onlar uğraşmış yapmış ama biz bir alt yazıyı bile halledememişiz ve 15 ytl öğrenci fiyatı ve ekstra 2 ytl hizmet(sanırım gözlük için) ile en azından başarılı bir yazıyı hakediyordu bu film.
    edit:2ytl biletixin hizmet bedeliymiş..cahillik..
    (kahraman inek öce, 09.12.2007 03:29 ~ 03:34)
  13. görsel olarak insana keyif verse de senaryosu çok basit ve önceden tahmin edilen bir filmdir. kraliçe hrothgara neden onunla yattın gibilerinden trip atarken, grendelin hrothgara dokunmaması ve bunu annesine söylemesi olayı zaten bitirmişti. beowulfun gazına diyecek bir şey bulamıyorum ama illa ki beyimizin zikini göstermeyeceğiz diye abidik sansürlere de ihtiyaç yoktu. filmin genelinde gülmekten kopma ihtimaliniz oldukça fazla olmakla beraber, beowulfun yaşlandıktan sonra bu kadar değişmesi de güzel bir ironi olarak insani düşündürüyor. ancak kabul edilmelidir ki bu film için sinemaya gitmeye değmezdir.
    (wildboy, 09.12.2007 19:35)
  14. 3-d özelliği olan sinemaların gözdesi filmdir. 3d sinemalar alışveriş merkezi içinde, onlar da pazar pazar ana baba gününe döndüğünden, pazar günü gidilemeyendir.
    (chocolattes, 09.12.2007 21:56)
  15. erkeklere, "uçkurunuza sahip çıkın" demek için yazılmış koca destanın üzerine çekilmiş film. 3d efektler çok iyi hakkaten. mızrağın ucu oturduğunuz koltuğa kadar geliyor. başta huylanıyor insan ama sonradan alışıyor. hem oturduğunuz koltuğa kadar gelen tek şey mızrakların ucu değil. gidip bir bakmak lazım.
    (nikmikyok, 15.12.2007 10:41)
  16. 3d özelliği olmasa(tabi bir de angelina jolie olmasa) izlenmeyecek bir film..ne senaryo, ne düzgün bir müzik, ne bir heyecan, hiç bir şey..ama gözlüklerle ilk yarıyı koltuğa yapışıp izledim o ayrı.
    (janhuntelaar, 16.12.2007 21:41)
  17. neil gaiman'ın hayrına sinemada izlemek istediğim film; fakat filmin adını doğru dürüst telaffuz edemediğim yönünde bir şüpheye gark olduğumdan (daha doğrusu "böwülf ne lan ahah saçmalama" tepkisine hazırlıklı olmadığımdan) alkazarın kapısından döndüm tam iki kere. hayırlısı bakalım.
    (vandal mimar, 16.12.2007 21:49 ~ 17.12.2007 18:59)
  18. alkolün sperm kalitesine etkisi konusunda alt metin mesajı vermekte film. aynı hatundan ayyaş kral hallenince troll, sportmen adam hallenince ejderha çıkmakta. en son bıyık buran kanka da bir dağ cücesi yapacak gibi bakıyordu nitekim ancak izleyicinin hayal gücüne bırakmış yönetmen.
    (eolys, 18.12.2007 22:05)
  19. beni flitreli dertlere gark ettiren film olmuştur.izlerken aklıma geldi de genel olarak kötü bir film olduğu kabul edilen şu filmden sırf 3-d izledik diye keyif alabildiysek ,kazara the lord of the rings serisini 3-d izlesek nasıl bir keyif cümbüşü yaşardık allah bilir.
    (guanoapes, 29.12.2007 02:47 ~ 02:48)
  20. %100 leonidas'ın kardeşi olduğuna inandığım karakter. en az onun kadar böğürdü film boyunca.

ayrıca ne zaman savaşacak olsa adam soyunuyor, yok böyle birşey. sevişeceği zaman da kıyafetini çıkarmadı, böyle efsane olunuyormuş demek ki.
    (blizzard, 02.01.2008 13:03)
  21. beowulf'un poposunu 3 boyutlu görmek isteyenlere önerilen bir filmdir. troll geliyor soyunmam lazım, uyuyorum ama soyunmadan asla, savaşçının teki beni öldürmek istedi hemen bağrımı açmalıyım gibi beowulf düşünce balonlarıyla karşılaşabileceğiniz; neil gaiman eli değmiş, çizgiroman tadında bir seyirlik. tüm karakterlerin şehla olması da filme en az beowulf'un kalça kasları kadar güzellik katmıştır. wiglaf'in son bakışı da..hadi neyse..

ayrıca: film boyunca mordor semalarını 3d ile hayal etmekten kendinizi alıkoyamayabilirsiniz. bi de world of warcraft oynar gibi hissetmekten. bi de içinizden this is spartaa diye bağırmaktan. ben de amma..hadi neyse..
    (deadsoul, 03.01.2008 17:25 ~ 17:56)
  22. kesinlikle kitabını okumak gerek. tavsiyeleri dinlemeyip önce filme giden ben direk olarak uyuz kaptım bu destana. zaten üç boyutlu da değildi sinema. kitabı okumadan film üstüne ve çakma kahraman üstüne yorum yaparsak adam harbi tırt. yalanlarla kahraman olduğunu kendi adamları bile biliyor ( "daha önce üçtü."). "yediğin hurmalar götünü tırmalar" dedim filmin sonunda.

beowulf'un gençliğinde kralın yardımcısı eleman hristiyanlıktan bahsetmiş ve kral adeta siktir çekmişti. fakat beowulf kral olduktan sonra bakıyoruz ki herkesin elinde boynunda haç ve orda burda kliseler var. nasıl kralsın sen? adam senin yalan söylediğini bile bile bıraktı koca krallığı. sen böyle yap.

sinemada dikkatimi çeken şudur: bazı kesimler leonidas ile karşılaştırmaya girdiler. yapmayın kuzucuklar. leonidas kral olarak doğmuştur bu adam ise yalanlarla kral olmuştur. leonidas ölürken "aşkım" dedi. bu megolomanyak ise " yalanlar için artık çok geç" gibi bi laf etti. karşılaştırmayın sakın.
    (lucifer, 07.01.2008 01:42)
  23. ingiliz edebiyatının en uzun efsanevi şiirlerinden birinin animasyonla beyaz perdede can bulmuş halidir. aynı zamanda animasyon teknolojisinin geldiği noktayla hayretlere düşürür.
    filmi, -grendel'in anneye bak ey gidi angelina mübarek* -kralda sanki antony mi ne? * serzenişleri içerisinde izlerken asıl bomba film sonunda jenerikte patlar.
    oyuncular için: (bkz: angelina jolie)* (bkz: anthony hopkins)* (bkz: ray winstone)* (bkz: john malkovich)* (bkz: brendan gleeson)* (bkz: crispin glover)*
    --spoiler--
    o değil de harbiden angelinaymış
    --spoiler--
    neyse ne diyorduk:
    yıllar boyu savaşçılar şarkılarını söyleyecek beowulf beowulf beowulf!
    (gizli özne, 18.02.2008 23:58)
  24. heroic ideal'ı skiyle anlamış bir zat-ı muhterem.
    (thedewil, 26.03.2008 20:35)
  25. epik bir ingiliz sagası okuyacak kadar sabrım olmadığı halde hep merak ederdim beowulf destanını. filmi çekildiğini duyduğumda sevinmiştim açıkçası.
    her ne kadar çarpıtılmış olsa da güzel bir deneyim yaşadığımı söyleyebilirim bu film ile. öyleki kıçımı kırıp okuyacağım bu eseri.
    destanı filan boşverip öylesine izlendiğinde bile keyif verecek bir film yapılmış. ne imax ne de 3d olarak izlemediğim halde bunu söyleyebilirim.

diablolar baldursgateler ile uykusuz geceler geçirmiş, yüzüklerin efendisini okurken aragorn'un kolcularından biri olmayı dilemiş kimseler için çok güzel bir film. yaş ilerledikçe uzaklaşmışsanız fantasyadan, kısa da olsa o günleri, o duyguları yaşatıyor bu film yeniden.

i am beowulf!!!!!!!!! diye bağırmak isteyeceksiniz bittiğinde.
    ...i am beowulf!!!!!!!!!
    (rotasız pilot, 28.09.2008 19:47)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil