|
|
- çok incelikli düşünülmüş en azından öyle olduğu zannedilen, söylenmesi niyet edilen şeyin güya üstü kapalı anlatıldığı sanılan fakat kişinin tüm isteklerini aslında çatır çatır söyleyen hin ve çıldırtan cümledir efendim.
bu cümlenin müsebbibleri benim de oğlum var teyzeleri ve amcaları olmak üzere ikiye ayrılırlar. yazı içinde bunlardan kısaca bdov teyzeleri ve bdov amcaları olarak bahsedeceğiz.
başlıca nitelikleri en münasebetsiz zamanlarda karşınıza çıkıp bu cümleyi kurmak olmalarıyla beraber özelde zaman zaman birbirinden farklı ve bağımsız davranışlar gösterirler. bazıları çok tehlikeli olup tamamen kendilerine özgü hal ve hareketler içinde olabilir ki en tehlikeli ve sakınılması gereken olanlar bunlardır. bdov teyze ve amcalarından şöyle sakınılabilir ki :
1) hanım kız bunların mottosudur. hanım kızın tüm kapıları açacağını zannederler. bu kelimeyi uluorta kullananlar öyle pek köşe bucak kaçmadan niyetlerini belli ederler. “ sen hangi bölümde okuyorsun hanım kızım?.” yada tanıdıklarsa eğer “hanım kızımız maşallah pek hamaratmış “ cümlelerin ardından “benim de oğlum var “ cümlesi gelir.
2) kısa yolculukları gözden çıkarırsak en tehlikelisi uzun yolduluklarda yanınıza bdov cinsinden birinin oturmasıdır. en güvenilir önlem, mp3 dinlemek, uyuma numarası yapmak, olmadı sakız çiğnemektir. bu cümleyi kesinlikle duymak istemiyorsanız onlara da sakız ikram etmeyi deneyebilirsiniz.
3) otobüste bdov cinsinden birine yer vermek onlar tarafından bir diyaloğun açılış cümlesi olarak algılanabilir zira ev, okul, cami, otobüs gibi mekan ayrımları yoktur. bdov amcaları bu konuda çekingen davranmakla birlikte , bdov teyzeleri tüm alanlarda oğulları olduğunu ilan etmekte bir mahzur görmezler. en uyduruk cümleleri oğullarına ,yetmedi tanıdıklarının oğullarına bağlamayı pek bir severler. cümlenin başlangıcı hiç önemli değildir. misal:
otobüstesiniz eve gidiyorsunuz. yanınızdaki amca iflah olmaz bir diyalog çabasına girer sizinle.
-hangi bölümdesin kızım?
-patagonya dili ve edebiyatı amca.
-aaa ne güzel benim de oğlum var etiyopya tarihi okuyan diye devam edebilir ve daha fecisi tüm yol boyu size oğlunu anlatmak gibi gaflet içinde olabilir. başka zaman olsa belki gülümseyerek katlanılabilecek bu işkence otobüs gibi bir mekanda spotların size çevirlmesiyle ve sizin yorgunluğunuzun ve tutunma çabanızın had safhaya ulaşmasıyla korkunç bir hal alabilir. en nihayetinde evine gitmeye çalışan yorgun bezgin bi insanız "amca napıyım senin oğlunu?" demek yerine allah bağışlasın aferin ona diyerek umutsuzca badireyi atlatmaya çabalayabilirsiniz.
yahut:
-"kaç yaşındasın sen güzelim?"
-14 uzay yılı teyzecim.
-"aman maşallah yavrucuğuma bak benim de oğlum var 15 uzay yılı." gibi diyaloglara muhatap olabilirsiniz.
bunlar hariç bir de hiç yoktan benim de oğlum var diyen, tüm cümleleri oğullarına bağlayan tipler vardır. misal:
-napıyosun kızım,ne o elindeki?
- laptop’um var meşakkat teyze , ders çalışıyorum.
-benim de oğlum var. o da ders çalışıyor.
-aferin oğluna öyleyse
hayır ne dememizi bekliyorsun ki madalya mı verelim senin oğluna be kadın? diyemezsiniz zira meşakkat teyze annenin arkadaşıdır.
ve bdov teyzeleri ve bdov amcaları tanıdık ve aile eşrafı içinde yer almaya başladıkça işler daha da çetrefil olacak daha da karışacaktır. bir yemek vaktinde en nihayetinde yemeğinizi nasıl yiyeceğinizi düşünürken ve hatta çayınızı düşlerken babanızı arayan babanızın yakın arkadaşı size de selam vermek isteyip hiç tanımadığınız bi ismail’den bahsedebilir. ve benim de oğlum var cümlesi, "yanımda da ismail var ."gibi spesifik bir cümle haline dönüşebilir. ve ismail'in mezun olduğu bölümü nedensiz bir şekilde dinlemeye başlarsınız.baba soran gözlerle bakar. gülümser ve dudaklarınız "hınm aferin" filan geveleyerek ve içinizden "ismail'i de al git ! " nevinden cümleler geçirerek ,telefonu babaya uzatırsınız.
bu topraklarda "benim de oğlum var" diyenlere en etkili çözüm hala, en arsız tonunuzu takınarak "benim de oğlum var " demektir. cepten çıkarılan tamagotchi acıktın mı sen annecim denilerek sevilirken, bdov temsilcisinin bir dumur ifadesi ve mor tonlarıyla koşarak uzaklaşabileceği ihtimaldir.(ctrl z, 03.08.2008 20:35 ~ 09.08.2008 00:13)
- nerde okuyorsun, ya da ne yapıyorsun sorusundan sonra benim de oğlum var senin yaşlarında tarzi gelen bir tümcedir. bu tümceden sonra kesinlikle sizinle bir sidik yarıştırma başlayacaktır emin olun. ya da sidik yarıştırma yoksa o oğul itin götüne sokup çıkarılacaktır sizin yanınızda.
- otobuste karşında oturan teyze çeşitli nerde okudun nerelisin annen baban vs. sorular sorduktn sonra benmde oğlum var senin yaşlarda kızım demesinin temel güdüsdür.
- (bkz: tut çükünü kopart)
- bir gün izmir ekonomiye giderken, yanımda oturan amcanın muhabbete başlaması en sonunda "benim de oğlum var deü'de doktor şimdi. bak biz hastanenin orda oturuyoruz, ben pek sevdim seni. oğlan da hanım da sever, gelsene bi tanış" diye tutturduğuna şahit olmuştum. "amca ben erkek arkadaşımı görmeye gidiyorum okula zaten" dedimse de, potansiyel gelin olarak hafızasına kazımıştır beni kesin.
- (bkz: öğrenci ev sahibi ilişkisi)
|