|
|
- hayli iddialı olmakla birlikte, istanbul'u tamamen mağlup kabul etmeyen, beraberlik kapısını açık tutan söz. bu da ingilizcesi;
(bkz: ne o koskoca istanbul benden mi korkuyor)
- kaynağı ibrahim tatlıses ve türevleri olan ulan istanbul sen mi büyüksün ben mi ekolünün benzeri bir çarpıcı iddia. fatih sultan mehmet demiş olsaydı neyse derdim de, nedir istanbulla olan bu takıntı? hayır yani nedir bu istanbulla mücadele sorunsalı?
mesela git kahramanmaraş'a, ''beni yenemeyeceksin kahramanmaraş'' de, götüyle gülsün millet sana. ama istanbul'da böyle değil. sırtını sıvazlarlar, aslansın kaplansın derler, gaza getirirler seni. çünkü onu yedi tepeli değil yedi başlı bir düşman olarak görür bazıları. madem böyle görüyordun, gelmeseydin...
sonuçta geldin ama. memleketinin bağrından kopmuş gelmiş olan ne yapar ilk olarak? istanbul'un kozmopolit havasından zehirlenmemek için güç kalkanlarını devreye sokar. gelinen yere tüm değerler beraberinde getirilir. ahlaki değerlere asla ve asla lafım yok fakat bulunulan mekana da tarz olarak uyum zorunluluğu vardır. istanbul bazılarını yenemediği içindir ki, 1960'larda mini etekli kızlar ortalarda cirit atarken şimdi diz hizasında etek giyene bile sarkılıyor. istanbul bazılarını yenemediği içindir ki, tam anlamıyla bir suç şehrine dönmüştür. çünkü kimilerine göre o büyük zafere ulaşmak için gerekecek her yol mübahtır.
bilmiyorum ne olacak...
- filmlerde gördüğümüz bir olay yada olgu.
misalen
adam (genelde adamdır) otobüsten iner ama henüz istanbulda olduğunun farkında değildir taki gardan çıkıp deniz manzarasıyla karşılaşana dek. deniz görünce anlar istanbulda olduğunu ve deniz havasınında etkisiyle gaza gelir ve kolları takriben 75 derece açarak bağırır.
beni yenemeyeceksin istanbul
sözünü bitirir bitirmez önden geçen bir araban çıkan sahipsiz bir kurşunun midesine denk gelmesiyle kan kaybından hayata gözlerini yumar.
istanbul yine yenilmemiştir
ve de yenmiştir.
misalen(khasnak, 30.04.2008 21:17 ~ 21:17)
- (bkz: yenilen pehlivan güreşe doymazmış)
|