ben senin yaşındayken mum ışığında ders çalışırdım   

adana çık aradan

1. bazı inek kişiliklerin "ne var, ben de yeri geldiğinde mum ışığında ders çalışıyorum" cevabını yapıştırmasına vesile olacak cümledir.
    (obsess completely, 13.08.2007 01:56)
  2. (bkz: yalan)
    (nox, 13.08.2007 01:58)
  3. (bkz: ybsg)
    (hawk, 13.08.2007 01:59)
  4. (bkz: fatih'in istanbul'u fethettiği yaştasın)
    (poltergeist, 13.08.2007 02:00)
  5. mum ışığı kısmı doğrudur. duydukça "hepiniz mi ders çalışıyodunuz mnkym" diyesim gelir. çalışanlara + rep bu arada.
    (chinaski, 13.08.2007 02:00)
  6. bunun birde "sokak lambasının altında çalışılan" versiyonu vardır ki, insana derin bir of çektirir.
    (aquila, 13.08.2007 15:15)
  7. annenelerin çocuklarına hep anlattıkları olaylardır o zamanların açısından baktıklarında doğrudur.genelde off layıp puff layan benim çalışma ortamımda bu var bu eksik deyince annelerin ve babaların genelde çocuklarına itam ettiği laftır..
    (wasabie, 13.08.2007 16:19)
  8. (bkz: artık devir değişti)
    (depp, 13.08.2007 16:35)
  9. cevap olarak belli o yüzden bi bok olamamışsın diye cevap verilebilir.ben şahsen çok dedim işe yarıyor.
    (antiasocial, 13.08.2007 16:41)
  10. -oyuncak niyetine dinazorlarla mı oynadın?
    diye bir soruyla cevaplandırılabilecek cümle.
    (bkz: bu dahil tüm genellemeler yanlıştır)
    (psychick, 13.08.2007 17:00)
  11. "mum ışığında ders çalışmayla anca bu kadar olmuşsun, iyi ki gömme spot yokmuş o zamanlar" dedirten cümle.
    (blaberus, 13.08.2007 17:02)
  12. -ben senin yaşındayken mum ışığında ders çalışırdım!!
    -hımmm şu an 2008'deyiz, senin doğum yılın 1964, 2008-1964= 44 yani 44 yıl önce, nerde yaşıyordunuz istanbul dimi?? evet google'a giriyorum istanbul, elektrik ara
    -.......
    -evet gayet elektriğin mevcut olduğu bir dönem, semt nereydi??
    -fa..fatih
    -evet yine gugıl, fatih ara......bakıyoruz evet o yıllarda fatih ışıl ışıl maaşallah
    -fekat
    -bi dakka, şimdi iki ihtimal var bir, ya çok fakirdiniz evinizde elektrik yoktu ki olabilir ama olamaz çünkü dedemden iki arsa üç de daire kaldı sadece sana 3 kardeşi düşün para bok gibiymiş demek ki
    -yanlış.....
    -bi dakka bir ikinci ihtimal ise elektriğinizin kesilmiş olması, bu parasızlıktan olamaz!! paranız vardı, demek ki fatura yatmamış. dedem sabah akşam çalışırdı onun vakti yoktu! büyük amcam üniversitedeydi o da yatıramazdı! küçük amcam daha çocuktu!! eee bi tek sen kalıyorsun geriye baba, demek ki oyundan kafanı kaldırıp faturayı yatırmadığın için elektriksiz kalmışınız...ve sen bunu bana cilalayıp satıyorsun aşkolsun.
    -sus da dersine çalış it!!! bi kere oyunun en güzel yerindeydim olm
    -baba bırak allahını seversen
    -cevap verme önüne bak ceza geliyo
    -tabi tabi....
    -bak hala!
    (diazepam, 28.01.2008 11:45 ~ 04.02.2008 01:14)
  13. sokak lambasının ışığında çalışırdım, küçücük kalmış kalemleri evde ödev yaparken kullanır, yeni kalemleri okulda kullanırdım, bir silgiyi ikiye bölüp kardeşimle paylaşırdım, hem evişlerine ve kardeşlerimin bakımına yardımcı olur hem de derslerimi günügününe çalışırdım gibi versiyonları da mevcut olan ve elindekilerin kıymetini bil de adam gibi ders çalış anafikri içeren ifadedir.abartma payı olsa bile çoğu doğrudur.

benim kızıma söylediğim versiyonları ise, ayrı odam yoktu oturma odasında çalışırdım, evişlerine yardım eder, kalan zamanda çalışırdım, bilgisayar yoktu, evde derslerime yardımcı olacak kimse yoktu, bir kelime olsun ingilizce bilen yoktu şeklinde gerçekleşmektedir.
    (arapbebek, 28.01.2008 12:16)
  14. annemin de yaptığı bir kolpa, hatta abartmış

+ ben senin yaşındayken gaz lambasının ışığında ders çalışırdım
    - sen ilkokul terk değil miydin?
    + olsun.
    (venom, 28.01.2008 13:07)
  15. (bkz: senin yaşındayken monitör ışığında ders çalışırdım)
    (gone with the sin, 28.01.2008 13:20)
  16. sahibi olduğu imkanların farkında olmayan çocuk/gençlere kendi imkansızlıklarını anlatıp ders almasını sağlamak isteyen ebeveynin geçmişini simgeleyen sözlerdir.

çok uzak zamanlara gitmek gerekmez aslında bu sözlerin gerçekliğini anlayabilmek için. zira hala günümüzde elektrik kesintileri nedeniyle mum ışığında ders çalışıldığını konu alan turkcell reklamları çok kısa bir süre önce yayındaydı.

ama bu sözü söyleyen kişi elektriğin yokluğunu, bunun yanısıra şu anda çocuklarının sahip olduğu birçok şeyin onun çocukluğunda olmadığını anlatmaya çalışmaktadır. zırt pırt önümüze sürülen bu imkansızlıklar nelerdir, nelerin kıymetini bilmiyoruz yeni nesil gençlik olarak;

- kendine ait bir odanın varlığı/ yokluğu; eski aile yapısında(ki hala bazı evlerde aynı aile yapısı devam etmektedir) çocuğun odası kavramı yoktu. evler şu anki gibi 2 oda bir salon idi. ama odaların dağılımı anne-baba yatak odası, büyükanne- çocuğun yatak odası veya anne-baba yatak odası, oturma odası, misafir salonu şeklindeydi. misafir salonu evin en özel kısmıydı. haberli/habersiz gelecek her türlü misafir için özenle temizlenir ve her daim temiz tutulur çocuklar sokulmazdı. çocuk oturma odasında bir taraftan televizyon izler diğer taraftan ödevini yapar ve uyurdu.

şu anki düzende 2oda bir salon evlerin bir odası mutlaka çocuğa tahsis edilmektedir. aile büyükleri ders çalışabilmesi için bunun gerekli olduğunu düşünür ve kendilerine sağlanmayan bu imkanı çocuklarına sağladıkları için kendileriyle gurur duyar ama her fırsatta bunu çocuğun gözüne sokar.

-esas konu olan elektrik; ülkemizde kırsal kesim dahil 1980lerin başında elektrik gitmeyen köy kalmamıştı. elektrik köylere kadar götürülmüştü ama evlere çekilmesi kişilerin isteğine bırakıldı. isteğin yanısıra belli bir ücrette talep edildi tabiki. birde belediyelerin yerleşim merkezi olarak görmediği alanlarda oturan aileler vardı. gecekondu olarak tabir ettiğimiz bu yerleşim birimlerine uzun bir süre belediyeler yerleşimi önlemek için hizmet vermeme yöntemini seçtiler. elektrik,su, kanalizasyon hizmetlerini alamadı bu kesimlerde oturan kişiler. doğal çözüm yolları bularak su için bahçelere kuyu, kanalizasyon için foseptik çukurları ve elektrik içinde sokak lambasına tel atarak kaçak elektrik kullanma yöntemleri böylece icat oldu.

köylerinden büyük şehirlere yani gecekondulara göç eden ailelerin çocukları olan büyüklerimiz gerçekten mum ışığında ders çalıştı kendilerine ait olmayan tek göz odalı evlerde.

edit:yazım hataları
    (jassmine, 28.01.2008 13:52 ~ 14:04)
  17. (bkz: kızken belim şu kadardı)
    (right lane must exist, 08.09.2008 14:36)
  18. annelerin/babaların kendilerini acındırarak çocuklarına ders çalışmalarını sağlamak için söyledikleri söz.

"sıkıysa şimdi bu ışık altında ders çalış" dedirtir bu söz.şimdi ışık var o da gözlerimizi yoruyor anne.gündüz zaten okuldayız.okuldan gel,yemeğini ye,suyunu iç,dinlen sonra da ders çalış.bütün gün gözler yoruldu tabi...o ışık altında gözler açılır mı,açılmaz.sonra yeni neslin gözleri neden bozuk.ışıktan,ışıktan.halbuse mum olsa sizin günlerinizde ki gibi.ne güzel olur.gözleri bozmayan loş ve hoş bir ortam,çalışılmayı bekleyen onlarca kitap.oh mis.

sıkıysa şimdi bu ışık altında çalışın.mum ışığı altında babamda çalışır.*
    (barfbag, 08.09.2008 15:02)