bi insana denildiğinde iflah kesilmesine neden olacak kadar koyan hede...
bak adam değilsin demiyorum ama adam ol öyle gel diyorum şeklinde hakaret davasından yırtılabilir.(bkz:
ahmet çakar)
adam olmayanlara söylenebilecek güzel bir söz, ilk kez duydum
yüzeysel insan tümcesi.
sen koca öğretiyi bi adamın ağzından çıkmışçasına ucuzlaştır, bi de kafaya al..
olmayan kafaya..!
birine söylediğinizde "ben de mevlana değilim adam ol şişirmiyim gözünü" tepkisini alabileceğiniz cümle
mevlananın ne kadar sabırlı ve hoşgörülü olduğunu anlatan cümledir ayrıca...
meali : cahil öküzün tekiyim, arkanı dön ve koşabildiğin kadar hızlı koş, uzaklaş benden.
olan cümlecik.
facebook'ta karşılaştığım sözlerden biri. içerik olarak mevlana'nın 'kim olursan ol yine gel' sözüne anlamsız bir atıfta bulunmaktadır.
bu sözü hasbel kader bir yerlerde gördükçe, büyür bir "hassiktir ulan" demek geçiyor sarf eden şahsa içimden.
15 yaşında asi ergen gencimiz 40 yıl üstadının dergahına odun taşıyan mevlana'ya posta koyuyor, bak hele. şöyle bakıyorum, mevlana'nın tek bir sözünü öğrenip, koskoca tasavvuf alimi ile dalga geçebilecek, kafa bulabilecek ne çok geri zekalı var hayatta.
mevlananın , "gel , ne olursan ol yine gel" sözüne binaen üretilmiş , hem mevlanayı yücelten , hem de karşındakine mesaj veren çok güzel bi laf.
(trewq, 22.01.2009 23:31)
literatürde pek çok benzeri bulunan söz. örneğin
"ağlamak çocuklara affetmek allah'a mahsustur. bana yanlış yaparsan çocuk değilim ağlamam allah değilim affetmem"
türk insanın mevlanayı anlayamadığını, onun mesajını idrak edemediğini bir kez daha gösteren söz.
sanki keyfinden öyle diyordu di mi
mevlana, okeye dördüncü arıyordu sanki?
içinde böbürlenme havası sezilen cümle. 'mevlana değilsin, olamazsın da, o kadar kolay değil' diye cevap verilmesi taşı gediğine oturtacaktır.