|
|
- islamcı şahsiyetlerle tartışmaya girilince duyabileceğiniz söz öbeği.
tufan türenç bugünkü yazısında bu konuya değinmiş.
- müslüman oluşunun milli kimliğinden daha önemli olduğunu düşünen bir insanın söyleyebileceği söz.
belki de sadece türk olmayıp müslüman olan milyonlarca insandan biridir, bilinmez.
- aynı milletten farklı dinden insanların var olduğunu bilmeyen insan modelidir.
birde din birleştirici olduğundan hıristiyanlar müslümanlar çağlarca birbirini kesmiştir.
(bkz: hey allahım sen sabır ver)
- milliyetçilere faşist diyen komünistlerin desteklemesi gereken söz. müslümanlıkta herkes eşit, daha ne istiyorsun?
- türk olmayan herhangi bir müslümanın söyleyebileceği cümledir. ama günümüzde türklük = müslümanlık olarak algılandığından dolayı rahatsızlık buradan kaynaklanıyor olabilir. türk kavramının ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de yaklaşık 2000 senedir düzenli düzensiz türk boyları, devletleri, imparatorları tarih sahnesinde yer alıyorlar. kısaca islam dininin tarihinden daha eski diyebiliriz. tüm bu türk kabileleri neredeyse varolan tüm dinleri denemişlerdir. göktanrı inancı, musevilik, hıristiyanlık, hatta budist bile olanı varmış sanıyorum (çinlilerle olan münasebetimizden).
tarih kitapları hadiseyi hep şöyle lanse eder. türklerin karakteristik yapısına en çok uyan din islamdı ve türkler islamı benimsedikten sonra etkin güç olmaya başladılar ve bu dini çok sevdiler. mantık olarak doğrudur. türklük = müslümanlık kavramının 1000 seneyi aşkın bir geçmişi olması onu mazur kılabiliyor.
- amerikan* vatandaşı bir müslümanın söyleyebileceği söz ve ya verebileceği cevaptır.
(luto, 14.06.2008 19:35 ~ 19:42)
- hiçbir müslüman türkün söyleyeceğine inanmadığım cümle. ulan bunlar farklı şeyler bi kere ayrıma gitmek ne demek biri dini kimlik diğeri milli kimlik. bu adama direkt ybsg diyebiliriz.
- "türk" kelimesinin "ulusal" bazda kullanışı, adı üzerinde ulusal, türkiye cumhuriyeti ile birliktedir. fransız devrimi'nden önce "fransız" milleti olmadığı gibi "türk milleti" gibi bir mefhum da yoktu.bu yüzden "2000 yıldır türktük" biz diyen arkadaşlar, bir tür anakronizm içerisinde bocalıyorlar. tabii bu da tarih derslerindeki dezenformasyondan kaynaklanıyor. devletin "milliyetçilik" yaratmak için bunu yapması da çok yadırganmamalı. sonuçta "ulus devletler" bu şekilde oluşuyor.
gelgelelim, "islam'da kavmiyetçilik" yoktur lafının da güzelce ifade ettiği gibi, "türk" olduğunu her yerde haykırmak zorunda değilsiniz. bir müslümana "müslüman" olmak yeter, daha fazla bir sıfata gereksinimi yoktur. ama "aslını inkar eden bizden değildir" sözünü de hatırlarda tutarak, türkseniz, sorulduğunda "türküm" demekten de gocunmamak gerekir.
sözü bu açıdan değerlendirmek lazım.
- islamda kavmiyetçilik yoktur yalanına inananların destekleyebileceği, eşitlikten yana olduğunu savunabileceği söz öbeği...
ek: türk müsün müslüman mı? sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri..
- (bkz: ben insanım kategori değilim)
- (bkz: arkadaşı içeri alın,ben birazdan geliyorum)
- özünde hem deist hem de gürcüyüm..ama kimliğimde hem müslüman hem türk yazıyor.
pekii rahatsız mıyım bu durumdan?
el cevap: her ikisi de zerre umrumda değil.
zira biliyorum ki, öncelikle "insan"nım. ne din ne de etnisite zerre skimde değil.
müslümansın diyorlar, eyvallah abi diyorum. türk'sün diyorlar, ona da eyvallah diyorum.
demesem kaç yazar?
bir de merak;
"müslümanlıkta herkes eşittir" derler ya hani;
merak ettim, acaba "kölelerinize iyi davranın" tavsiyesi hadis miydi/ayet miydi? yoksa ben mi uyduruyorum?
- yakup kadri'nin yaban adlı eserinde geçen bir diyalog,
aydın kesimi temsilen ahmet celal nam-ı diğer "yaban":insan türk olur da,nasıl kemal paşa'dan yana olmaz?
köylü kesimi temsilen bekir çavuş:biz türk değiliz ki,beyim.
yaban:ya nesiniz?
bekir çavuş:biz islamız,elhamdülillah.o senin dediklerin haymana'da yaşarlar.
kitabın 1940'lı yıllarda yazıldığını göz önüne alırsak,hala bu bağnaz düşüncede insanların olması içler acısı tabii ki.
- birey olma raddesine gelememiş insanların kuracağı cümle.
kendini cemaat içinde tanımlayıp bir konum elde etme çabası da diyebiliriz, ya da amiyane tabirle, koyunluk...
kişi olma, birey olma gibi olgulara eriştiğimiz zaman bu tarz etnik - milli - dini vs. kimliklerin çok da önemi kalmadığını, evvela insan olup sonra istersek belli aidiyetlerle bağ kurabileceğimizi göreceğiz toplumca.
- gereksiz bir polemik. kişinin soyunu belirtme özgürlüğü islam tarafından kısıtlanmış birşey değil. lakin kavmiyetçilik din tarafından zararlı bulunmuştur. islam; insanlığı bir bayrak altında toplamış, muhtelif şekillerde gerçekleşebilecek her türlü bölünme ihtimalini ortadan kaldırmıştır.
"ey insanlar! muhakkak ki biz, sizi bir erkekle bir dişiden yarattık... ve sizi millet millet, kabile kabile yaptık ki, tanışıp kaynaşasınız... allah katında en şerefliniz takvaca en ileri olanınızdır (o'ndan en çok korkanınızdır.)" (hucurat sûresi, 13)
burada kast edilen husus ise bambaşka. ayette geçen "millet" kelimesi; belirli amaçlar altında bir arada yaşayan insan topluluğu anlamında kullanılmıştır. zaten müslüman, havva ve adem'den geldiğine inanıyorsa boşuna yel değirmenlerine karşı savaşmasın, gereksiz yere ortalığa gaz verip dağları devirmesin.
- "mustafa kemal atatürk ve hz. muhammed boğuluyor ve yalnızca birini kurtabilirsin. hangisini seçersin?" sorusuna refleks olarak "tövbe haşa bismillah, tabii ki yüceler yücesi efendimiz ve ayrıca kainatın da efendisi hz. muhammed bin abdullah" cevabını verenlerin sözü.
ikisi de insan ulan. azıcık tereddüt et ağzına kestiğim.
|