ben jonson   

adana çık aradan

1. william shakespeare'in yakın arkadaşı, eleştirmen, ahlakçı, realist oyun yazarı. modern öncesi ingiliz tiyatrosunda eleştirsel ve ahlaki yaklaşımın öncüsü olmuştur. shakespeare'in yazdıklarından hiç hoşlanmamıştır çünkü jonson bir klasisisttir. antik yunan tiyatrosundaki geleneklere bağlı kalmıştır; üç birlik kuralı, türe sadık kalma.. shakespeare romantikti, derdi o kurallar değildi ama bu onun realist olmadığı anlamına da gelmez.
    jonson, ingiliz tiyatrosunda temelini klasik komediden alan comedy of humours'ın yaratıcısıdır. kendisinden 50-60 yıl sonra da fransız moliere comedy of characters'ı ortaya çıkarmıştır. en bilinen örnek moliere'in cimri'sidir. her ikisi de aynıdır fakat moliere, jonson'dan etkilenmemiştir. birbirlerinden haberleri dahi yoktur. nedeni jonson'ın popüler bir oyun yazarı olmamasıdır.
    (pockedvegabi, 21.09.2006 16:26)
  2. volpone adlı mükemmel eseri yazmış eleman.
    okuduğum en eğlenceli eserlerden birinin yazarı olmasına rağmen, bir makaleme "volpone, written by ben jonson in venice" diye başlamam hasebiyle bana "off topic info" yazısıyla -10 kazandırmıştır...
    (makaveli, 21.09.2006 18:36)
  3. a fit of rime against rime adlı tanımlanamaz bir esere sahip yazar.

ingiliz yazını anahatları dersinde söz konusu eseri hakkında kimse yorum yapmayınca hocamız ,tabir-i caizse çıldırmış ve canımıza okumuştur.bu durumda ben jonson'ı değil,her fırsatta öğrencisini aşağılamak niyetindeki hocayı ve onun ismini ben johnson olarak araştırıp sıfır bilgiyle derse giren öğrencileri sorgulamak gerekir bence.* *
    (hüzünden bozma mutluluk, 05.07.2008 20:12)